Isnin, 15 Januari 2018

Daging Masak Hitam Juadah Di London


Saya menyediakan lauk ini untuk disejukbeku bagi dibawa semasa percutian kami ke London di Daging Masak Hitam Juadah Di London


Saya menyediakan lauk ini untuk disejukbeku bagi dibawa semasa percutian kami ke London di SINI. Penerbangan yang memakan masa hampir 14 jam tambah pula lagi 3 jam dengan Eurostar menimbulkan ianya mula mencair. Kaprikornus sebaik sahaja tiba di Paris, aku terus menumpangkannya dalam peti sejuk hotel kerana di bilik tiada fasilitas peti sejuk. Sebelum bertolak ke London, gres kami ambil dari peti sejuk hotel di Paris. Alhamdulillah kerana ianya menjadi lauk kami semasa di London. Lauk untuk di makan dengan nasi putih juga dengan nasi lemak. Memang aku ada masa untuk memasak semasa di sana kerana ekspresi dominan winter, siang sangat pendek tetapi tak mahulah membuang banyak masa untuk memasak. Kita ke sana untuk bercuti dan melancung kan? Lauk ini cukup harmonis dimakan dengan timun jepun dan telur dadar serta nasi panas panas. Tak perlu lauk lain pun. Saya pernah menyediakan lauk ini di SINI. Memang sangat sedap juga dimakan dengan lemang atau pulut kuning. Lagi pun, ianya tidak memakai santan. Kaprikornus lebih tahan lama walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.  


Saya menyediakan lauk ini untuk disejukbeku bagi dibawa semasa percutian kami ke London di Daging Masak Hitam Juadah Di London


Sebelum masuk, belahan resepi meh layan petikan dari kelas Tadabbur sebagai panduan kita semua. Semoga bermanafaat. Zakat terbahagi lepada 2. Iaitu zakat Zahirah iaitu zakat yang dikeluarkan daripada harta yang zahir menyerupai hewan ternakan, perniagaan dan tanaman. Dari sisi Iman Shafie, harus mengeluarkannya sendiri dan afdhal diberikan kepada pemerintah. Kedua zakat Bathinah iaitu zakat yang dikeluarkan daripada harta yang tidak zahir. Contoh menyerupai zakat emas, perak serta galian. Dari sisi Iman Shafie, harus diberi kepada pemerintah dan afdhal dikeluarkan sendiri. Saya saja lah bagi cadangan, meh kita pakat bayar zakat atau tambah bayaran zakat bulanan kerana semua bayaran yang dibentuk untuk zakat sanggup 100% pelepasan cukai pendapatan. Tanggungjawab pada agama sanggup ditunaikan dan pada negara juga sanggup diselesaikan. Kalau hanya bayar cukai pendapatan, kena ingat yang zakat perlu juga ditunaikan. Tak bayar zakat, boleh berdosa. Sebelum tu, jangan lupa klik iklan dalam blog samada memakai mobile atau lap top/desk top.

Jom layan resepi yang sedap dan gampang disediakan ini. Yang penting lauk ini boleh disejukbeku untuk kegunaan akan tiba kerana ianya tidak mengandungi santan. Jom layaan...



Saya menyediakan lauk ini untuk disejukbeku bagi dibawa semasa percutian kami ke London di Daging Masak Hitam Juadah Di London

Daging Masak Hitam
Oleh:

Bahan bahan:
1 kg daging
1/2 botol kecil kicap pekat Jalen warna merah
Gula pasir/gula Melaka
1 sudu kecil air asam jawa
Bawang besar mayang - hiasan


Bahan Kisar:
10 batang serai
10 tangkai cili kering - boleh tambah jikalau suka pedas
Sejengkal halia - 4 ke 5 inci
3 biji bawang besar kuning
6 biji buah keras
1 labu bawang putih


Cara cara:
Panaskan minyak dan masukkan daging dan dikacau rata.

Kemudian masukkan materi kisar dan semua materi lain. Biarkan masak sehingga daging lembut dan pecah minyak.

Akhir sekali masukkan air asam jawa dan gula serta garam. Jika suka, masukkan sekali bawang besar hiris sebagai hiasan. Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.




Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon