Selasa, 23 Januari 2018

Gulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang TerengganuGulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang Terengganu Gulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang Terengganu


Saya ingin kongsikan antara petikan Kuliah Ustaz Helmi di Surau Ad Dhuha yang sangat elok untuk aliran kita semua. Ianya berkenaan moral dengan diri sendiri saat menuntut ilmu berdasarkan Iman Al Ghazali. Apa tujuan kita berguru atau menuntut ilmu? Kita berguru untuk menerima petunjuk dari Allah. Hidayah kita perlu cari dengan cara menuntut ilmu. Niat menuntut ilmu untuk menerima hidayah. Maka saat itu kita kena rasa bangga kerana segala malaikat dalam langit menghamparkan sayapnya bila engkau berjalan untuk menuntut ilmu yang memberi manafaat. Segala ikan di bahari mengucap istighfar bagi mu. Semua ikan yang ada di bahari akan beristighfar pada kita. Dengan syarat niat kita berguru ialah kerana Tuhan dan untuk menerima Hidayah. Bila ikan di bahari telah beristighfar untuk kita, tidaklah bermakna kita tidak perlu lagi beristighfar. Kita kena juga beristighfar sekurangnya 100 kali sehari. Istighfar ialah ibadat zahir. Tapi kita kena istighfar dengan menghadirkannya dalam hati agar hati tidak lalai. Bukan sekadar di verbal sahaja. Dosa kita banyak, ada yang kita tahu dan ada yang kita tak tahu, yang ingat dan yang lupa, dosa dengan Allah, dosa dengan insan dsb. 


Gulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang Terengganu Gulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang Terengganu


Bagaimana mahu kusyuk dalam istighfar? Caranya ialah dengan membayangkan setiap anggota tubuh kita dari atas sampai bawah. Contoh dari kepala bila kita memikirkan perihal maksiat. Mata pula apabila ianya melihat masalah berdosa, indera pendengaran mendengar masalah di larang dan seterusnya sehingga anggota kaki. Itu anggota zahir. Yang batin pula ibarat riak, berburuk sangka dengan Tuhan dsb. Semua kena istighfar. Kalau istighfar dengan ingat semua itu, akan jadi lebih dari 100 kali kalau kita hayati istighfar. Hati kita ibarat pakaian yang kena sentiasa dibasuh dan dibersih. Begitu juga hati kita. 

Resepi gulai ikan tongkol lauk untuk nasi dagang Terengganu hari ini, aku berguru dari Puan Zainab yang mempelajarinya dari mertua ia yang berasal dari Terengganu. Kiranya ini ialah resepi turun temurun keluarga mertua Puan Zainab. Kalau lauk nasi dagang aku sebelum ini, memakai materi dan rempah yang disediakan sendiri, namun hari ini aku memakai rempah lauk nasi dagang segera yang dibeli di Pasar Payang Kuala Terengganu. Jika tiada rempah ini, bolehlah menyediakan rempah sendiri dengan merujuk kepada beberapa resepi yang aku kongsikan sebelum ini. Mahu tengok langkah demi langkah menyediakan nasi dagang? Haa boleh klik di SINI. Jom layan resepi lauk nasi dagang Terengganu yang memang sedap ini.Gulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang Terengganu Gulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang Terengganu

Gulai Ikan Tongkol Untuk Nasi Dagang
Oleh:


Bahan rebus:
1 ekor ikan tongkol putih
8 keping asam keping
1 genggam garam kasar

Bahan lain:
1 1/2 senduk cili kisar 
2 keping gula Melaka - rendam dengan air panas
1 gelas rempah lauk nasi dagang  - guna 100 gram
1 kg santan pekat
Gula pasir secukup rasa

Bahan kisar:
2 biji bawang besar
1 inci halia - opsyenal 
2 hiris lengkuas - opsyenal

Cara cara:
Rebus ikan bersama dengan asam dan garam bersama air secukupnya di dalam slow cooker selama 2 malam. Ianya bertujuan agar tulang ikan benar benar lembut.  


Gulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang Terengganu Gulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang Terengganu


Gulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang Terengganu Gulai Tongkol Untuk Lauk Nasi Dagang TerengganuSementara itu, tumis cili kisar dengan sedikit minyak sehingga garing dan keluar minyak.

Masukkan cili tumis ke dalam periuk rebusan ikan. Masukkan juga rempah lauk nasi dagang dan materi kisar. Tambahkan air secukupnya, air gula Melaka dan belimbing buluh. Masak sehingga mendidih. Sesuaikan rasa masam manis dan masin.

Masak santan dalam periuk berasingan sehingga santan pecah minyak. Akhir sekali tuang santan ke dalam periuk ikan tadi dan kacau rata. Letakkan cili padi dan sedia untuk diangkat.  


Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon