Rabu, 31 Januari 2018

Korea Day 3 Part 1 Nami Island


 di Nami Island Winter Sonata Korea Day 3 Part 1 Nami Island


Destinasi kami pada hari ketiga ialah untuk ke Nami Island, destinasi yang wajib dikunjungi kalau bercuti di Korea. Ini ialah satu lagi tarikan yang dipaparkan dalam drama Winter Sonata di mana Kang Joon Sang dan Yujin telah ponteng dari kelas untuk berjalan jalan di sini. 



 di Nami Island Winter Sonata Korea Day 3 Part 1 Nami Island

Di sini juga adanya babak di mana cinta mula berputik antara keduanya pada hari pertama snow turun. Mereka sekali lagi mengunjungi Nami Island untuk kembali cuba mengingati detik sewaktu mereka bercinta 10 tahun sebelumnya. Jadi banyaklah gambar kedua dua tabiat utama dipaparkan di Nami Island termasuklah di drama café dan juga terdapat replika patung kedua duanya. 


 di Nami Island Winter Sonata Korea Day 3 Part 1 Nami Island

Kami keluar hotel pukul 7.30 pagi lantaran tak mahu lambat kerana dikatakan kalau lambat, orang mulai ramai dan beratur panjang, lebih lebih lagi pada hari Sabtu dan Ahad. Itu lantaran saya menentukan untuk ke sini pada hari Isnin. Naik subway dari Itaewon Station ke Jonggak Station, exit 3. Katanya ada bas terus ke Nami Wharf erat dengan Pagoda park. 

Tapi bila keluar dari exit, kami tak nampak pun bas station yang dimaksudkan dan tanya pun tak ada yang boleh bantu. Oleh kerana tak mahu membuang masa mencari, kami masuk semula ke subway station untuk ke Cheongyanni station, line 1. 

Sesampai di sana, kami ikut simbol train express ITX ke Gapyeong Station. Kami tak sempat beli tiket kerana bila hingga train ITX juga telah sampai. Berjalan pun slow kerana kaki dah mula berdenyut. Pemandu ITX yang kebetulan mahu memulakan shift memberitahu T-Money tidak dipakai tapi boleh beli tiket atas train. 

Tambang untuk 3 orang ialah 18,000 won. Train bertolak dari Cheongyanni Station dalam pukul 8.45 pagi. Train ini sangat laju dan hanya berhenti di satu atau dua station sahaja. Ketika inilah, ada seorang penumpang yang tiba menunjukkan tiketnya kepada kami. Kami buat buat tak faham jer. Rupanya kami dah duduk di daerah duduk beliau.

 di Nami Island Winter Sonata Korea Day 3 Part 1 Nami Island

Sesampai sahaja di Gapyeong Station, kami mengambil teksi ke jetti Nami dengan tambang 3,700 won. Ada juga shuttle bus tetapi ianya bergerak mengikut jadual waktu perjalanan yang telah ditetapkan. Sampai di jeti, terus ke kaunter tiket untuk bayaran masuk ke Nami sebanyak 24,000 won untuk 3 orang.

 di Nami Island Winter Sonata Korea Day 3 Part 1 Nami Island

 di Nami Island Winter Sonata Korea Day 3 Part 1 Nami Island


Kami hingga di Nami Island pukul 10.00 pagi dan dikala itu belum ramai orang. Namun begitu, agak susah untuk mengambil gambar di formasi batang pokok pine yang gondol itu juga kerana niscaya ramai orang yang juga berjalan jalan di sepanjang jalan yang mempunyai pemandangan yang sangat bagus itu. Terpaksalah cendekia pintar untuk mengelakkan gambar kita dari dipenuhi dengan orang ramai. Kami banyak menghabiskan masa di spot ini yang pada saya merupakan main attraction di Nami Island.

 di Nami Island Winter Sonata Korea Day 3 Part 1 Nami Island

Semasa di sini, cuaca sangat sejuk, lebih lebih lagi hujan mula turun rintik rintik. Terasa tangan membeku walaupun menggunakan gloves. Terpaksalah mencari unggun api untuk memanaskan tangan. Memang sejuk beku rasanya dan nasib baik ada unggun api untuk memanaskan tangan yang sejuk. 

Hmm teringat masa kecil kecil dulu, arwah ayahanda akan menyalakan api di dapur untuk memanaskan tangan di samping untuk mengeringkan kain baju di animo banjir.

Bila dah tak tahan sejuk, kami mencari kedai yang menjual nasi goncang yang terletak betul betul di tepi Asian Family Restaurant. Kami memesan 2 set nasi goncang dengan harga 5000 won setiap satu dan 1 seafood pancake 10,000 won. 

Saya membawa sekali ikan bilis sambal kering untuk dimakan dengan nasi goncang. Terasalah juga sedikit pedas pedasnya. Nasi tersebut hanyalah nasi biasa yang diletak sekali telur dan kimchi yang diletakkan dalam bekas aluminium. Yang uniknya lantaran ia perlu digoncang terlebih dahulu agar ianya bergaul rata sebelum dinikmati. 

Sewaktu hendak menggoncang kena pakai sarung tangan getah berwarna oren yang disediakan kerana bekas yang agak panas. Dalam bahasa Korea disebut "bosirak" atau nasi bekal. Nak kata sedap, rasanya biasa sahaja lah tapi cukup sekadar untuk menikmati keunikannya.


Tidak usang kami di sini kerana pertamanya saya dah tak larat nak berjalan, kedua cuaca yang terlalu sejuk dan ketiga hari hujan. Semasa dalam perjalanan keluar, kami singgah beli roti kukus kacang merah 2 biji. Yang sedapnya lantaran roti ini dimakan panas panas dalam udara yang sejuk.
 
 di Nami Island Winter Sonata Korea Day 3 Part 1 Nami Island

 di Nami Island Winter Sonata Korea Day 3 Part 1 Nami Island


 di Nami Island Winter Sonata Korea Day 3 Part 1 Nami Island



Pukul 1.00 kami keluar dan naik feri balik. Hujan rintik rintik dikala itu. Hajat hati untuk mengambil bas direct dari jeti Nami ke Namdaemun terpaksa dilupakan kerana jadual perjalanan bas berikutnya ialah pukul 4.00 petang. Sampai di jeti, ambik teksi dengan tambang 3,000 won ke Gapyeong station. Wah pertama kali naik teksi yang pemandunya wanita. Cantik dan bersolek tebal lak tu. 

Sesampai di Gapyeong, saya dengan tergesa gesa meminta pemberian seorang perempuan Korea yang sedang membeli tiket agar tolong membeli tiket di vending machine untuk kami. Rasanya pelik juga lantaran harga tiket lebih murah. Hanya 7500 untuk 3 orang. Rupanya kami dah tersalah beli tiket Korail, train biasa yang berhenti henti. Bukan ITX yang hanya mengambil masa 45 minit sahaja. Keretapi tiba dalam pukul 1.30. Penat kerana perjalanan yang usang dan kena bertukar station pulak. 

Dalam hati berkata, setiap kesilapan yang dilakukan ialah satu pengalaman yang mempunyai kegunaan untuk masa masa akan datang. Kalau tak kerana kesilapan tak sanggup lah naik train biasa di Korea ni. 



Sesampai di Cheongnyangni station, kami singgah dan ronda ronda di Lotte Mall. Berkenan sungguh melihat trench coat di sini tapi harganya lebih 200,000 won kerana material cashmere. Dalam hati berazam, ya nanti saya akan beli satu trench coat dari 100% cashmere. Keluar dari station, kami mengambil teksi untuk balik ke Itaewon. 

Saya sangat besar hati kerana harapan semenjak sebulan yang kemudian untuk menjejakkan kaki ke Nami Island menjadi kenyataan. Mungkin saya akan tiba lagi ke Nami Island untuk menikmati keindahan suasana pokok berdaun dengan warna kuning dan merah yang bagus di animo luruh pula. Insya Allah...

Saya copy cara cara untuk ke Nami yang diambil dari blog lain untuk acuan di masa depan menyerupai di bawah:

Train -
1. Naik teksi ke Cheongnyangni ITX station (line 1) (near Lotte Mart). subway fare 1250x3. Beli tiket train dulu kerana cepat habis. Note: Beli makanan bekalan banana milk, bawa biskut. Take ITX to Gapyeong station (heading to Chuncheon), take exit Gapyeong station. Kos ITX 4000 seorang tapi kalau KTX 2150x3 KRW. ITX lebih cepat lantaran tak berhenti henti. Take taxi to Nami Island fare 3500 KRW. Note: Book, print n redeem, bawa passport di kaunter tiket ITX di Cheongnyangni.

2. Naik teksi atau bas nbr 400 ke Yongsan Station subway (tiket bas 5000 won seorang). Dari Yongsan ambil tiket ITX ke Gapyeong (4800 won seorang). Transfer di Sanbong Station. Take taxi to Nami entrance. Buy ticket to Nami Island 8000 won seorang.

Bas -
Naik subway itaewon - Sindang - Jamsil Station (line 2,8), take exit  4. Fare 1450 won. Walk straight smp nmpk Lotte Mart on left side. Jumpa bus stop to Nami Island. Perjalanan 1-1.30 jam. Bas fare 8000 won. Be at the bus stop Gapyeong station not later than 3.30 pm. Take taxi to Nami fare 3500 won. Total Kos 23,000 won return bus and ticket to Nami.




Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon