Rabu, 24 Januari 2018

Korea Day 5 Berakhirnya Percutian Di Korea


Akhirnya catatan percutian Korea saya telah tiba ke penghujungnya Korea Day 5 Berakhirnya Percutian Di Korea


Akhirnya catatan percutian Korea saya telah tiba ke penghujungnya. Terpaksa mencuri curi masa untuk menyiapkannya sebelum memulakan catatan percutian ke Paris dan London. Jom kita sambung... Oleh kerana pada sehari sebelum balik, kami telah tiba ke Seoul Station beli tiket serta telah meninjau pintu masuk Seoul Station, pintu masuk train dsb, jadinya sangat memudahkan urusan. Maklumlah bila dibentuk pada hari yang sama, agak rush kerana saya mahu berada di airport 3 jam sebelum perjalanan bagi menciptakan urusan tax refund, T-Money refund dsb. Itu pun masa kami datang, pelbagai versi diberi wacana tempat membeli tiket train express. Tiket untuk train express KTX dibeli di tingkat B2. Ada jadual waktu train yang boleh dipilih. Kami pilih train pukul 7.35 pagi walaupun ada train pukul 6.15 dan 6.50. Tiket ini menpunyai koc dan number tempat duduk. Sangat selesa dan laju. Hanya mengambil masa dalam 45 minit sahaja untuk hingga ke Incheon International Airport. Di tingkat B2 juga ada tempat menunggu sebelum masuk ke train platform di B7. Selepas masuk, ambil lift untuk turun ke B7 dan tunggu di hadapan pintu masuk koc yang tertera di tiket.


Akhirnya catatan percutian Korea saya telah tiba ke penghujungnya Korea Day 5 Berakhirnya Percutian Di Korea


Saya sebetulnya pribadi tidak tidur sebaliknya ber WhatsApp dengan hubby hingga pukul 5.00. Bangun dari katil dan sesudah selesai solat Subuh dan mengemas barang barang, saya turun terlebih dahulu untuk hotel check out. Dalam pukul 6.00, kami terus ke jalan besar untuk mengambil teksi. Risau juga takut teksi tak sanggup memuatkan bag kami yang besar. Semasa ke Chennai dulu, satu bag terpaksa diletak di tempat duduk penumpang hadapan.

Nasib baik teksi memberhentikan kami di pintu masuk Sowha Children's Hospital kerana ianya lebih erat untuk ke tempat train express. Sebelum itu, bila ditunjukkan gambar hospital, beliau menggeleng gelengkan kepala lantaran tak faham apa yang kami beritahu. Ada 2 tempat teksi station di sini. Satu berhadapan Lotte Mall. Kami hingga di Seoul station sempurna jam 6.15. Kami terus ke tingkat B2 untuk duduk di ruang menunggu. Lebih sejam juga terpaksa menunggu. Kami tak mahu mengambil risiko dengan mengambil tiket lebih awal bimbang bila tak terjaga. Lagi pulak tak niscaya berapa usang masa perjalanan teksi dari Hamilton Hotel ke Seoul Station. Rupanya hanya 15 minit. Lagi pulak awal pagi, jalan masih lengang. Oleh kerana penumpang perlu berada di daerah platform, 20 minit sebelum waktu bertolak, kami turun pula menunggu di paltform. Pukul 7.20 train telah tiba di platform. Kami masuk dan duduk.


Akhirnya catatan percutian Korea saya telah tiba ke penghujungnya Korea Day 5 Berakhirnya Percutian Di Korea

Akhirnya catatan percutian Korea saya telah tiba ke penghujungnya Korea Day 5 Berakhirnya Percutian Di Korea


Tiba di Incheon International Airport pukul 8.19 pagi. Urusan check in dan immegresen, tax refund semua memakan masa yang usang kerana long queue. Kami hingga ke Gate 111 pukul 10.10 pagi. Maknanya memakan masa 2 jam. Kerana itulah, kita perlu berada di airport sekurang kurangnya 3 jam sebelum waktu berlepas. Airport sangat besar, perjalanan dari train stop ke Pasengger Terminal sebelum melalui investigasi immegresen agak memakan masa. Selepas investigasi kastam, kami ke kaunter 27 untuk mendapat tax refund. Selepas itu, turun escalator untuk menaiki train ke terminal pelepasan. Gate yang dituju ialah Gate 111 untuk penerbangan balik ke Malaysia. Cuma satu sahaja yang tidak sempat dibentuk iaitu refund T-Money kerana ingatkan ada kedai yang boleh buat refund erat dengan gate. Tapi tak mengapa kerana ianya masih boleh dipakai di lain kali. Selamat tinggal Korea, pastinya banyak kasus yang menjadi sejarah dalam hidup saya semasa di sini.Secara kesimpulan, saya sukakan Korea kerana pengangkutan awam yang sangat efisyen, tandas tandas sangat higienis dan banyak mall yang boleh dikunjungi. Saya tak pergi pun melawat tempat bersejarah istana usang Geongbokgung, Namsan dan lain lain. Ini yaitu kerana, anak anak lebih suka menciptakan last minutes shopping. Insya Yang Mahakuasa lain kali boleh tiba lagi, mungkin pada demam isu luruh...Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon