Isnin, 8 Januari 2018

Lidah Masak Kicap Mudah


Saya mulakan entri ini dengan petikan dari kuliah Ustaz Fauza berkenaan hamba pilihan Alla Lidah Masak Kicap Mudah


Saya mulakan entri ini dengan petikan dari kuliah Ustaz Fauza berkenaan hamba pilihan Allah. Kita nak kena check dan muhasabah. Apakah kita disayangi Allah? Hidup dengan penuh rahmat dan kasih sayang Allah. Tak guna bila hidup dalam kemurkaan Allah. Makan rezeki Tuhan tapi tak tahu bersyukur dengan nikmat Allah. Tapi oleh kerana dunia bukan daerah pembalasan. Manusia tak rasa apa apa walaupun dimurkai Allah. Apa tanda tanda bila Tuhan redhai dan kita ialah hamba pilihan Allah?

1. Jika meninggalkan istirehat di dunia. Sibuk kerja dunia untuk landasan ke akhirat. Yang sibuk urusan dunia sahaja, mereka bukan hamba Allah. Mereka ikut hawa nafsu sahaja. Tuhan buat siang dan malam penuh dengan perancangan. Masa 24 jam perlu dibahagi  dan diuruskan masa dengan bijak. Surah Al Ashr insan dalam kerugian kecuali mereka yang beriman dan bersedekah soleh.  Tempat rehat orang beriman ialah di alam barzah. Rehat di dunia tidak sama dengan rehat orang yang tidak beriman. Meninggalkan istirehat di atas dunia, ialah tanda seseorang itu ialah orang beriman. Dunia ialah menyerupai penjara pada orang beriman, umpama banduan di dalam penjara. Tidak boleh melaksanakan atau meminta sesuka hati. 

2. Dapat memberi apa yang kita ada. Rasulullah bagi buah tamar yang dibahagi dua pada orang yang lapar. Hebat peribadi Rasulullah. Ramai orang kafir memeluk Islam kerana berkenan dengan peribadi Rasulullah. 

3. Tidak menginginkan kedudukan. Bukan sifat kita yang hendak akan pangkat dsb tapi kalau orang beri, kita ambik. Bukan menolak semuanya. Tapi bukan hati kita yang hendak. Hati kita terkawal, samada ada kedudukan atau tiada kedudukan, tetap sama sahaja. 

4. Tak rasa besar bila dipuji. Tak rasa kecil bila dicela. Tuhan suka pada hambanya dan Tuhan suruh Malaikat jibril juga kasih akan hambanya. Kita tak harap dipuji. Hati tak nak eksklusif dipuji. Jika dipuji, kembalikan kepada Allah. Sesungguhnya Tuhan yang layak dipuji. Kita tidak harap dipuji dan tak rasa apa apa bila dicela. 


Saya mulakan entri ini dengan petikan dari kuliah Ustaz Fauza berkenaan hamba pilihan Alla Lidah Masak Kicap Mudah


Kali ini aku menyediakan Lidah Masak Kicap. Cara yang sama dengan Daging Masak Kicap yang selalu aku gunakan. Ini kiranya cara sempoi, yang memasak ikut gerak hati. Ianya macam tak perlu nak fikir, tangan akan automatik capai itu dan ini. Yang penting, ianya sesuai dengan selera aku yang sukakan sesuatu kuliner yang ringkas.

Jom layan resepi gampang yang selalu aku gunakan untuk memasak semua jenis lauk masak kicap mirip ayam, daging. Masak kicap versi sempoi....Saya mulakan entri ini dengan petikan dari kuliah Ustaz Fauza berkenaan hamba pilihan Alla Lidah Masak Kicap Mudah

Lidah Masak Kicap
Oleh:

Bahan bahan:
Lidah - potong dan lumur garam kunyit
Sedikit cuka
Sedikit kicap

Bahan hiris:
Bawang besar
Cili merah dan cili hijau
Sedikit halia
2-3 ulas bawang putih 

Cara cara:
Masak pengecap dengan air dalam kuali sehingga air kering dan pengecap menjadi empuk. Masukkan minyak dan goreng pengecap seketika.

Masukkan halia dan bawang putih dan digoreng lagi. Masukkan cuka dan kicap. Kacau rata.

Akhir sekali, masukkan bawang besar dan cili cili. Kacau seketika dan sedia untuk diangkat.Saya mulakan entri ini dengan petikan dari kuliah Ustaz Fauza berkenaan hamba pilihan Alla Lidah Masak Kicap MudahSumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon