Sabtu, 20 Januari 2018

London Dan Paris Februari 2016

Dua ahad selepas kembali dari percutian Korea, aku dan hubby keluar bersarapan berduaan. Ketika itu cuti panjang sempena Maulidul Rasul dan juga Hari Krismas. Saya melahirkan hasrat aku yang telah usang terpendam. Saya ingin mengakibatkan sesuatu yang aku idamkan menjadi kenyataan. Apa yang aku idamkan, biarlah menjadi rahsia saya. Kalau ada yang tahu, kira sama sama tahu sahaja. Tanpa diduga sama sekali, hubby menyokong hasrat aku dan menunjukkan beberapa cadangan. Keesokannya kami membawa anak anak berjalan jalan di KLCC yang merupakan shopping mall kesukaan aku namun aku tidak selalu berpeluang ke sini kerana hubby dan anak anak tidak suka dengan keadaan jalan yang sesak serta kesukaran mendapat parking. Rasanya telah bertahun lamanya kami tidak ke sini. Kali ini, hubby parking di Mandarin Oriental Hotel secara vallet parking kerana hubby memang tidak suka mencari cari parking di KLCC. Kaprikornus hari itu, saya bebas ke sana ke mari singgah di mana mana kedai yang saya sukai. Hubby pula lepak sambil minum sendirian.

Lanjutan dari perbincangan, hubby meminta aku menciptakan booking penerbangan ke London semasa cuti Tahun Baru China kerana dikala itu, Boy dan Juita sedang bercuti. Pada mulanya aku memang teragak agak dan memberitahu hubby yang aku tidak mahu ke sana dalam masa terdekat kerana kami gres sahaja balik dari Korea. Namun hubby tetap mencadangkan supaya aku pergi juga semasa cuti CNY tersebut. Setelah tiket dibeli, aku mula menciptakan perancangan wacana jadual perjalanan samada ke Paris dahulu atau London. Kalau diikutkan, aku mahu bertolak terus ke Paris dan balik melalui Heathrow Airport. Rupanya tiket agak mahal jikalau menurut destinasi yang berbeza.

Walaupun ini bukan kali pertama aku ke Paris dan London namun aku tetap menciptakan perancangan dan itineri percutian. Kiranya aku bercuti di animo Winter di Korea penghujung tahun 2015 dan animo Winter di Paris dan London pada awal tahun 2016. Kegembiraan yang teramat sangat. Inilah hadiah percutian yang paling mahal yang hubby hadiahkan buat kami. Juga sebagai hadiah harijadi Aween. Walaupun tidak cukup quorum tetapi sekurang kurangnya Boy yang telah usang tidak bercuti ke luar negara sanggup menyertainya. Hubby berpesan bahawa ini ialah percutian, bukan shopping trip. Maklum dengan kadar pertukaran ringgit yang teruk, matawang Malaysia yang dibawa tidaklah seberapa berbanding pound dan euro. Kadar pertukaran semasa ialah 6.16 untuk pound dan 4.58 untuk Euro. Kadar diguna untuk auto conversion di sana ialah 6.20 dan 4.80 untuk pound dan euro masing masing. Namun aku bersyukur kerana percutian ini karenanya menjadi realiti. Kalau mahu dinantikan sehingga ringgit stabil, memang tidak tahu bila ianya akan terjadi.

London dan Paris ialah destinasi percutian yang sangat popular di kalangan rakyat Malaysia, malahan dari seluruh pelusuk dunia. Apa yang akan aku catatkan kelak bukanlah sesuatu yang istimewa tetapi lebih kepada catatan percutian buat kenang kenangan pada anak anak kami sahaja. Hanya sebagai ingatan dan kenang kenangan.Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon