Jumaat, 19 Januari 2018

Paris Day 1: Alhamdulillah Paris Lagi

Keterujaan makin terasa rasa seminggu sebelum berangkat walaupun aku bekerja sehingga sehari sebelumnya. Sehari sebelumnya juga gres ke money changer untuk tukar duit. Jenuh juga mencari kerana banyak matawang pound dan euro yang kehabisan di sana sini. Juita juga balik beberapa jam sebelum kami bertolak ke KLIA. Kami tetapkan untuk bertolak ke KLIA lebih awal dan menunaikan solat maghrib di sana. Penerbangan MH002 dijadualkan pada pukul 11.30 malam dari gate C17. Penerbangan yang sepatutnya pukul 11.30 malam telah delayed sehingga pukul 1.00 pagi kerana terdapat 2 orang penumpang dalam connecting flight yang delayed. Dalam hati bersyukur sangat kerana aku mengambil tiket eurostar ke Paris pukul 10.00 pagi. Kalau tidak niscaya memberi persoalan kerana penerbangan kami sepatut mendarat di Heathrow pukul 5.15, akan datang pada pukul 6.20 pagi. Ketika itu, suhu di London ialah 10C. Dalam penerbangan, kami dihidangkan dengan 2 kali makan malam di mana kali kedua ialah 2 jam 30 minit sebelum ketibaan. Saya bersolat Subuh dalam kapalterbang di kawasan duduk sahaja. Flight A380 sangat selesa walaupun punggung rasa kematu dek penerbangan yang memakan masa hampir 14 jam. Syukur Alhamdulillah hajat hati untuk ke London dan Paris lagi alhasil menjadi realiti. Kapal terbang mendarat di Lapangan terbang Heathrow pada pukul 6.28 pagi yang menyamai pukul 2.28 petang waktu Malaysia.


Sebaik datang di Terminal 4 Heathrow International Airport, kami mengambil luggage dan terus turun lift ke tingkat bawah untuk ke kaunter membeli kad oyster dan menciptakan top up kad oyster yang sedia ada. Selepas itu, kami terus masuk ke underground station untuk ke King Cross St Pancras bagi meneruskan perjalanan ke Paris. Dengan bag yang berbondong bondong, agak tidak selesa bila train mulai padat dengan orang ramai yang mahu ke kawasan kerja. Tapi mat saleh sporting, tak ada lah pula mereka menjeling atau menawarkan muka terganggu dengan bag bag kami.

Sebaik datang di King Cross station, kami terus berjalan menuju ke St Pancras Inernational station. Selesai semua urusan investigasi bagasi dan kastam di St Pancras International pada pukul 9.27 pagi. Sambil menunggu waktu masuk, kami makan biskut yang sanggup dari kapal terbang. Keretapi eurostar bergerak sempurna jam 10.30 pagi dari St Pancras International station. Sepanjang perjalanan, kami berborak sambil menikmati keindahan pemandangan.

Dari stesyen Gare De Nord, kami hanya berjalan kaki menuju ke Hotel Avalon yang telah ditempah dari Malaysia. Walaupun biliknya agak kecil, namun aku sangat selesa dengan hotel ini. Walaupun biliknya tidak memiliki aircond, namun kami tidur berselimut kesejukan. Sebaik selesai menunaikan solat, kami terus bersiap untuk memulakan perjalanan pertama di Paris. Waktu Paris saat itu dalam pukul 3.00 petang.

Destinasi pertama ialah Gallery Lafayatte. Kami mengambil bas nombor 42 yang berhenti berhampiran dengan Gallery Lafayatte. Balik juga memakai bas yang sama cuma menunggu di stesyen berlainan. Perjalanan di Paris kali ini pribadi tidak memenatkan kerana kami hanya memakai perkhidmatan bas yang sangat mesra penumpang. Berbanding dengan perjalanan kami sebelum ini yang memakai metro underground. Cabaran sedikit bila menaiki bas ialah bas tidak berhenti di kawasan yang kita ingin tuju. Makara kita kena study laluan bas dan turun di stesyen yang berdekatan. Semuanya aku serahkan pada Boy untuk study laluan bas.


Hari itu, kami hanya membeli belah di dalam Gallery Lafayatte sahaja. Butik yang dituju ialah Butik Louis Vuitton dan Longchamp. Saya mengambil khidmat pesanan dan tempahan dari mitra kawan yang ingin membeli handbag. Sambil menyelam minum air giteww. Ada juga singgah di Butik Miu Miu tetapi melihatkan harganya hampir sama dengan harga di Malaysia, jadi aku tak mahu membuang masa di situ. Masa diambil untuk beratur untuk masuk ke butik LV juga agak lama. Selesai membeli dan menciptakan urusan tax refund, kami berhenti untuk mengambil gambar Gallery Lafayatte yang sangat cantik. Semasa ke sini bersama hubby dulu, aku tak sempat pun untuk melihat lihat keindahan gallery yang terkemuka ini.


Sebaik keluar dari bangunan Gallery Lafayatte, hari telah pun gelap. Maklum isu terkini winter, waktu siang sangat singkat. Kami mengambil keputusan untuk balik ke hotel. Lagi pulak, betis dah terlalu penat berjalan di dalam Lafayatte yang sangat besar. Kami turun bas di stesyen Gare De Nord. Dari situ, kami berjalan kaki dan singgah makan di sebuah restoran Arab. Bila perut dah lapar, semua makanan pun terasa sedap. Lagi pulak, kami memang penggemar makanan Arab, lebih lebih lagi kambing bakar. Malahan sehingga kini, masih teringat ingat keenakan makanan Arab yang kami nikmati sepanjang di Paris. Saya tak tahu bagaimana ada orang yang komplen konon makanan di sana tidak sedap. Mungkin alasannya ialah selera lain lain. 


Selepas makan, kami berjalan balik ke hotel untuk merehatkan diri bagi memulakan lawatan ke kawasan tempat menarik keesokannya. Ooh ya, bila anda ingin menerima harga hotel yang menarik termasuk sarapan, kita hendaklah menciptakan tempahan terus melalui hotel. Harga yang dibayar sama dengan harga melalui booking cuma tiada termasuk sarapan pagi. Agak rugi jugalah tapi kira dah tak ada rezeki.
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon