Khamis, 1 Februari 2018

Resepi Sup Ayam Simple Tanpa Sup Bunjut

Sudah banyak hari tak update blog kerana beberapa hari lepas takde mood. tapi hari ini mood saya sedang baik dan saya ingin kongsikan makanan yang gampang dan ringkas tapi sedap iaitu resepi sup ayam.

bahu-membahu sudah banyak yang share resepi ini kat cik Google tapi takde salahnya saya ikut share juga. apa yang istimewa dari sup ini yaitu saya tidak gunakan rempah sup dan sup bunjut. kerana resepi ini tanpa sup bunjut dan rempah sup niscaya bahagia dan lebih gampang buatnya.

Sudah banyak hari tak update blog kerana beberapa hari lepas takde mood Resepi Sup Ayam Simple Tanpa Sup Bunjut

Resepi Sup Ayam

resepi sup ayam sangat sesuai untuk anda yang sedang berjimat dalam bebelanja alasannya yaitu kini ini kan barang semua sudah naik harga. kalau nak masak pelbagai takut membazir pulak.

sup ayam dikategorikan makanan sihat kerana nilai kalori makan ini yaitu 290 kj. biasanya dikala orang sakit atau demam digalakan untuk makan sup ayam sebagai makanan harian. orang yang biasa makan ayam akan lebih sihat.

kita tengok orang bau tanah di kampung tiada mempunyai duduk kasus hormon dan selalu energik alasannya yaitu selalu makan ayam kampung. berbeza dengan kita yang di bandar tubuh kurang sihat dan gampang sakit kerana sudah biasa makan ayam yang disuntik steroid.

oke, jom kita tengok resepinya dibawah dan kalau anda tak suka ayam boleh diganti dengan daging lembu atau kambing.

Bahan-Bahan

  • 1/2 ekor ayam - potong kecil dan bersihkan
  • daun bawang dan daun sup dimayang halus
  • 5 batang lobak merah - potong kecil
  • 2 biji pelaga
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 2 biji kentang - dipotong baji
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1/2 buah kol - optional
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • minyak untuk menumis
  • 3 cawan air + 1/2 sudu gula
Bahan Kisar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 2 biji buah keras
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan bagus - sangai dulu
  • 1 sudu kecil jintan putih - sangai
  • garam secukupnya
Cara Penyediaan


1. panaskan minyak dan tumiskan materi kisar bersama buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang hingga pecah minyak kemudian masukan ayam dan biarkan sekejap.

2. selepas tu masukan air yang sudah di campur gula dan biarkan merenih. kalau sup tadi sudah mulai mendidih masukan kol, kentang, lobak merah dan masak hingga empuk memakai api sederhana.

3. kemudian masukan tomato dan perasakan dengan sedikit garam dan masak kembali hingga masak. selesai sekali, kalau hendak dihidangkan taburkan daun bawang dan daun sup.

bagaimana gampang sahaja kan resepi sup ayam yang saya kongsikan dan hingga jumpa diresepi sedap berikutnya.


EmoticonEmoticon