Sabtu, 24 Februari 2018

3 Resepi Topping Coklat Ganache Mudah

hello bunda, apa kabar anda? hari ini aku ingin kongsikan resepi topping coklat ganache gampang dan sedap. adakah anda tahu mengenai coklat ganache? ganache ialah krim coklat halus lembut dan berkrim. dianya mengandungi berbagai lemak dan materi utamanya ialah lemak, air, gula, dan coklat.

Ganache berasal dari perkataan Perancis yang bermaksud 'cusion'. Ganache ada pelbagai fungsi menyerupai penambah perasa kepada puding atau kek, untuk hiasan dan menyalut kek.

ganache mempunyai kemampuan untuk menyerap aroma atau amis dan tekstur dari ganache sangat penting untuk memilih persepsi rasa dan kalau anda hendak menyimpan ganache sebaiknya hindarkan dari masakan yang berpengaruh baunya.
 hari ini aku ingin kongsikan resepi topping coklat ganache gampang dan sedap 3 Resepi Topping Coklat Ganache Mudah

Resepi Topping Coklat Ganache 


coklat ganache sangat gampang disediakan dan sering dipakai untuk hiasan kek atau topping. menyerupai resepi yang aku share ini juga memakai coklat ganache sebagai topping. bergotong-royong resepi ini boleh kita jumpai dalam buku resepi atau carian google kerana sudah banyak yang share.

tapi aku akan menulis beberapa resepi topping ganache yang boleh anda ikuti sesuai selera, jom kita tengok resepi dibawah.

#Resepi 1

Bahan-Bahan

  • 100 gm coklat masakan 
  • 3 sudu besar air panas
  • 1 sudu besar pekat manis
Cara-Cara

double boiler semua materi diatas sampai sebati dan cair


#Resepi 2

Bahan-Bahan

  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 sb minyak
  • 1/2 serbuk koko

Cara-Cara

masukan susu pekat bagus bersama serbuk koko ke dalam periuk. lalu gaul sampai sebati dan masak pada api kecil. selepas tu masukan minyak. gaul rata dan matikan api.

#Resepi 3

Bahan-Bahan

  • 2 cawan non diary whip cream
  • 1/8 cawan golden syrup
  • 500 gm coklat masakan
Cara-Cara

masukan whip cream ke dalam periuk lalu didihkan. kalau sudah mendidih masukan coklat dan kacau sampai rata. lalu tambahkan golden syrup dan kacau sebati.

Akhir Kata......
 hari ini aku ingin kongsikan resepi topping coklat ganache gampang dan sedap 3 Resepi Topping Coklat Ganache Mudah

ganache boleh disimpan didalam freezer dan boleh tahan selama sebula kalau dibekukan dan kalau hendak meggunakanya cairkan memakai teknik kukusan. resepi topping coklat ganache pelbagai cara orang membuatnya dan boleh diubahsuaikan dengan selera anda.


EmoticonEmoticon