Ahad, 25 Februari 2018

Gulai Kawah Daging Kambing


Selamat Menyambut Maal Hijrah hari ini dan sempena tahun gres dalam kalendar Islam ini Gulai Kawah Daging Kambing


Selamat Menyambut Maal Hijrah hari ini dan sempena tahun gres dalam kalendar Islam ini, aku berazam untuk menjadi lebih sihat, menambahkan amalan jariah serta sedekah. Antara target aku ialah memperbanyakkan menghadiri majlis ilmu. Setiap hari di surau kawasan aku bekerja diadakan majlis ilmu dengan tazkirah yang diberi oleh ustaz ustaz jemputan. Ianya bukanlah kasus gres di sana tetapi ianya ialah kasus yang sangat meninggalkan kekesalan di hati. Ini ialah kerana berpuluh tahun aku bekerja, hanya beberapa tahun kebelakangan aku menghadiri majlis ilmu yang diadakan. Betapa banyak masa yang telah disia siakan. Semoga aku dipanjangkan usia dan diberikan masa untuk mengejar kembali apa apa yang telah ketinggalan selama ini. Insya Allah. Aamiin. 

Hari ini aku nak kongsikan sedikit petikan Kuliah Maghrib Ustaz Helmi Kitab Sairu Salikin berkenaan ilmu. Segala ilmu tassauf wacana hati dan ubat ubat yang boleh membaikkan hati atau kayakan hati. Kalau cuilan hati, hanya kita sendiri sahaja yang tahu. Kita mesti mempelajari ilmu tassauf sepanjang hidup. Jangan memadai dengan sedikit. Penyakit hati tak akan terubat melainkan sesudah kita meninggal dunia. Ada sahaja virus ibarat syaitan, ilmu, harta dan insan yang akan merosakkan hati kita. Kadang kadang ada ilmu yang memberi mudarat iaitu yang menjauhkan diri dari Tuhan walaupun ianya ilmu agama. Ilmu bermanfaat ialah apa apa ilmu yang boleh mendekat diri dengan Allah. Contoh menonton haiwan dalam tv national geography yang boleh mengakibatkan kita mencicipi keagungan Allah. Juga dikira ilmu bermanafaat. Semua ilmu tiba dari Allah. Mohon dijauhkan ilmu yang menjauhkan kita dari Allah.
Selamat Menyambut Maal Hijrah hari ini dan sempena tahun gres dalam kalendar Islam ini Gulai Kawah Daging Kambing


Tujuan berguru ilmu ialah untuk menuntut keredhaan Tuhan SWT di mana barang siapa mengajar satu ilmu tidak untuk sanggup keredhaan Tuhan tapi untuk sanggup pujian, ia tak sanggup mencium bacin syurga. Semua ilmu walaupun bukan ilmu agama, mesti diniat kerana Allah. Kedua untuk mengamalkan semoga sanggup beri manafaat pada akhirat. Ilmu bermanafaat ialah ilmu yang diamalkan. Ketiga, kerana hendak keluar dari kejahilan dan masukkan nur ilmu dalam diri. Ketiga tiga ini ialah niat yang soheh. Manakala yang lain ialah ibarat hendakkan syurga, menghidupkan agama dengan  cara membudayakan ilmu serta selesai sekali sebagai tanda syukur atas nikmat imam, logika dan sihat yang Tuhan kurniakan.

Kelebihan orang yang menuntut ilmu ialah sangat besar. Kunci ilmu ialah bertanya orang yang alim. Salah satu jalan untuk ke syurga ialah jalan menuntut ilmu. Malaikat akan merendahkan beberapa sayap nya bagi orang yang menuntut ilmu kerana sangat redha dengan orang yang berada dalam majlis ilmu. Kita kena yakin alasannya ini apa yang Nabi Muhammad SAW cakap. Demi Tuhanku, pergi menuntut ilmu satu bab. Ianya lebih baik dari solat sunat 100 rakaat. Satu cuilan dari ilmu yang dipelajari, lebih baik dari dunia dan isinya. Motivasi pada orang menuntut ilmu semoga bersemangat untuk belajar. Menuntut ilmu ialah fardhu atas semua muslim yang telah pintar baligh.

Nabi Muhammad SAW juga berkata bahawa ilmu ialah perbendaharaan dan anak kuncinya ialah bertanya. Kamu kena suka bertanya kerana diberi pahala 4 orang iaitu orang bertanya, orang yang menjawab soalan, orang yang mendengar akan jawapan dan selesai sekali ialah orang yang kasih bagi mereka itu. Mereka ini ialah orang tidak bertanya, tidak menjawab dan tidak mendengar tapi suka dengan orang yang berada dalam majlis itu walaupun tidak hadir atas alasannya tertentu. Makara sanggup kita lihat kepentingannnya untuk kita menuntut ilmu kerana bederma tanpa ilmu, amalan kita mungkin sia sia atau tidak berkualiti. Sempena Maal Hijrah ini, sama sama tanamkan azam untuk memperbanyakkan menuntut dan mengamalkan ilmu yang mendekatkan diri kita pada Allah. Maklum dari hari ke hari baki umur kita semakin pendek.Maaf lah terpanjang pula cuilan kuliah kali ini. Sekarang jom kita layan resepi gulai kawah daging Kambing yang aku sediakan. Boleh klik di SINI untuk entri langkah demi langkah yang kami sediakan semasa majlis tahlil arwah Bonda. Sangat sedap gulai kawah jikalau dimakan dengan nasi putih dan sambal kelantan yang disediakan oleh sepupu saya. Saya memang surrender jikalau cuilan sambal. Kalau nak makan, aku tempah sahaja dan simpan dalam peti sejuk yang tahan berbulan bulan lamanya.Selamat Menyambut Maal Hijrah hari ini dan sempena tahun gres dalam kalendar Islam ini Gulai Kawah Daging Kambing

Gulai Kawah Daging Kambing
Oleh:

Bahan bahan:
1 kg daging kambing
3 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1/2 biji bawang besar - kisar
2 1/2 sudu besar rempah gulai kawah
Gula Melaka
Garam
Kulit kayu manis, bunga lawang
1 asam keping
1 sudu kecil kerisik
1 pek santan atau secukupnya

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis kayu bagus dan bunga lawang serta materi bahan hiris. Setelah itu masukkan bawang kisar. Kacau rata.

Masukkan rempah gulai kawah yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis sehingga garing.

Masukkan daging dan sedikit air. Masak sehingga daging empuk. Saya rebus dulu daging dengan pressure cooker.

Selepas itu, masukkan santan. Kacau rata sehingga mendidih, masukkan pula gula melaka, garam dan asam keping. Bila hampir pecah minyak, masukkan kerisik. Bila kuah telah pekat dan pecah minyak, bolehlah tutup api.


Selamat Menyambut Maal Hijrah hari ini dan sempena tahun gres dalam kalendar Islam ini Gulai Kawah Daging Kambing
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon