Sabtu, 24 Februari 2018

Jom Bersarapan Dengan Pisang Rebus


Entah kenapa fikiran saya bercelaru kebelakangan ini Jom Bersarapan Dengan Pisang Rebus


Entah kenapa fikiran saya bercelaru kebelakangan ini. Tidak gampang untuk mengubah diri kerana banyaknya virus di sekeliling yang berupa syaitan, manusia, harta dan ilmu. Syaitan memang telah diberi tempoh oleh Yang Mahakuasa dan berjanji akan memperdayakan anak Adam sehingga ke hari kiamat. Manusia terpedaya dengan kebijaksanaan kancil syaitan, tersalah asumsi bila harta dan pangkat seolah menaikkan martabat diri. Memisahkan dan melebarkan jurang dengan si miskin dan golongan bawahan. 

Kita juga perlu berhadapan dengan ramai insan terutama di daerah kerja. Pasti ada yang membuatkan kita rasa sakit dan terluka, namun kita sepatutnya cepat cepat mengembalikannya pada Yang Mahakuasa Taala. Perbanyakkan erat dengan mereka yang boleh mendekatkan diri pada Allah. Yang Mahakuasa memberi ujian insan di sekeliling kerana Yang Mahakuasa sayang dengan kita. Sebagai manusia biasa, saya juga terpesona dengan keindahan harta dan majlis majlis keraian. Namun saya terpaksa mengekang ianya dari menguasai diri. Bila ini terjadi, saya akan menjadi murung bila apa apa yang diimpikan tidak menjadi kenyataan. 

Berkenaan ilmu, mungkin ianya perlu dicari dan digali lebih banyak lagi tahun ini di baki usia yang semakin kritikal. Saya berazam ingin melakukan semuanya kerana Yang Mahakuasa Taala dan ingin bergantung sepenuh penuhnya pada Yang Mahakuasa Taala. Bukan bermakna selama ini tidak bergantung pada Allah, tapi hati tidak sentiasa ingat dan kata kata yang tidak berhati hati yang memungkinkan berlakunya syirik yang tidak disengajakan. Contoh, nasib baik makan panadol, dah baik demam. Ini yakni antara masalah biasa diucapkan tanpa kita sedari. Hakikatnya semua yang berlaku yakni di dalam kuasa Yang Mahakuasa semata, bukan ubat yang menyembuhkan. Yang penting, saya ingin menjadi seorang insan yang selalu bersyukur. Semoga segala azam saya dipermudahkan. 

Entah kenapa fikiran saya bercelaru kebelakangan ini Jom Bersarapan Dengan Pisang Rebus

Pisang rebus cukup populer sebagai makanan yang dijual untuk sarapan di kedai kedai kopi di Kelantan. Menggunakan pisang Kebatu. Saya sangat besar hati menjadi anak kampung yang menimbulkan saya merasai semua pengalaman kehidupan. Melihat sendiri kepayahan yang dialami oleh ramai orang miskin. Malahan saya sendiri pernah melalui kepayahan hidup sebagai anak kampung yang mandi air telaga, memasak memakai kayu api, bertemankan cahaya pelita minyak tanah. 

Yang niscaya kepayahan itu, tidak menjadikan saya seorang anak yang kurang gembira. Tidak sekali kali, hiburan pada saya dikala itu ialah hutan, paya paya dan anak anak sungai di mana aneka macam aktiviti dilakukan. Namun pengalaman inilah yang menghasilkan diri saya pada hari ini. Didikan kedua ibubapa menimbulkan saya seorang yang sentiasa mengingati destinasi yang dituju. 

Sejak kecil, arwah Bonda sentiasa bercerita, kisah wacana keazaban neraka, keindahan syurga dan arwah Ayah pula menunjukkan rujukan teladan. Sebelum Subuh, rumah saya akan diisi dengan zikir dan bacaan ayat ayat suci dari mereka. Menjadi rutin untuk Bonda mengetuk setiap pintu bilik anak anak biar berdiri bersolat Subuh. Sejak kecil dilatih untuk bersolat secara berjemaah. Saya tidak niscaya bila nilai menyerupai ini masih besar lengan berkuasa dan menebal diamalkan oleh ibubapa hari ini.


Entah kenapa fikiran saya bercelaru kebelakangan ini Jom Bersarapan Dengan Pisang Rebus

Pisang rebus ini cukup bahagia disediakan. Hanya rebus dengan air dan sedikit garam sehingga pisangnya lembut. Boleh angkat dan tos sehingga benar benar kering. Selamat mencuba...Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon