Rabu, 21 Februari 2018

Kari Daging Pada Hari Malaysia


Saya ingin kongsikan sedikit intipati dari kuliah Maghrib Ustaz Hamin cuilan Hadis  Kari Daging Pada Hari Malaysia


Saya ingin kongsikan sedikit intipati dari kuliah Maghrib Ustaz Hamin cuilan Hadis 40 yang sangat sangat terkesan di hati. Ianya bukanlah kali pertama saya mendengarnya tetapi saya rasa tidak puas mendengar pesanan dan peringatan hadis berkenaan taqwa. Penjelasan yang sangat padat dan sama sama kita mengambil iktibar. Pertama berkenaan taqwa. Taqwa bererti takut pada Yang Mahakuasa maknanya kena buat apa yang disuruh dan tinggal apa yang dilarang. Takutlah pada Yang Mahakuasa di mana sahaja kau berada. Takut di sini berbeza dengan takut pada makhluk menyerupai takut pada harimau yang kita perlu menjauhkan diri darinya kerana takut. Takut pada Yang Mahakuasa ialah dengan membina benteng yang boleh menjauhkan kita dari kemurkaan Allah. 


Saya ingin kongsikan sedikit intipati dari kuliah Maghrib Ustaz Hamin cuilan Hadis  Kari Daging Pada Hari Malaysia

Kedua, kita disuruh iringkan setiap amal jelek dengan amal baik. Nescaya kebaikan akan menghapuskan dosa dan kesalahan tadi. Ini merupakan satu kaedah lain menerima pengampunan dosa selain dari beristighfar. Contoh selepas kita maki pada orang, terus iring dengan melaksanakan kebaikan menyerupai bersedekah. Inilah peluang untuk membersihkan diri dari dosa. Cara lain untuk hapuskan dosa ialah dengan membaca surah Al Ikhlas sebanyak 10x. Bukan sahaja kita menerima pahala kerana membacanya tapi juga sanggup menghapuskan dosa yang dibentuk tadi. Pahala membaca surah Al Ikhlas sebanyak 3x menyamai pahala khatam Al Quran. Bukan bermakna bila dah khatam, tak perlu lagi membaca Al Quran. Kena juga baca kerana membaca Al Alquran sendiri ada fadilat yang lain. Inilah cara cara yang diajar Yang Mahakuasa semoga hambaNya sanggup menghapuskan dosa. 

Islam sangat mudah. Tak ada birokrasi dalam memohon keampunan dari dosa. Dalam Islam, tak perlu dongeng berkenaan dosa dan kesalahan yang telah dilakukan kepada sesiapa pun. Yang Mahakuasa membuka pintu taubat 24 jam sehari walaupun ada waktu yang mustajab menyerupai 1/3 malam. Bila bila masa pun boleh minta ampun dengan Allah. Syaratnya mesti ada menyesal dalam hati. Yang Mahakuasa tahu jika kita menyesal atau tidak. Ada sobat bertanya, Taubat itu apa, Ya Rasululllah. Taubat ialah penyesalan, jawab Rasulullah. Akhir sekali, hendaklah berakhlak yang baik dengan orang lain termasuk bukan muslim. 

Saya ingin kongsikan sedikit intipati dari kuliah Maghrib Ustaz Hamin cuilan Hadis  Kari Daging Pada Hari Malaysia


Seperti yang ditulis sebelum ini, saya terpaksa mencari ruang untuk memasak. Pertamanya kerana hanya kami bertiga sahaja di rumah. Hubby menpunyai banyak aktiviti kerja di sebelah malam. Aween pula tidak mengambil masakan yang berat di sebelah malam. Makara agak tidak berbaloi untuk memasak untuk saya seorang. Kedua pula kerana masa kini seolah bergerak pantas walaupun tetap 24 jam sehari. Jalanraya yang sesak menyebabkan saya datang di rumah pukul 6.00 ke atas. Jika saya memasak, pastinya saya tidak sanggup ke surau untuk kuliah maghrib. Makara saya perlu memberi keutamaan pada apa apa yang patut diutamakan dalam hidup. Kali ini saya hanya ingin berkongsi resepi biasa sahaja iaitu kari daging. Ianya ialah sebagai lauk untuk dimakan Juita yang sedang bercuti semester.

Jom layan resepi kari daging saya pada hari ini. Jika mahu sedap, letakkan sedikit gula Melaka kerana ianya akan menambah lemak.... 


Saya ingin kongsikan sedikit intipati dari kuliah Maghrib Ustaz Hamin cuilan Hadis  Kari Daging Pada Hari Malaysia

Kari Daging
Oleh:

Bahan bahan:
1/2 kg daging
5-6 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 batang kayu manis
3 bunga lawang
1 sudu besar kerisik
2 1/2 sudu besar rempah kari daging
1/2 sudu kecil pes asam jawa
Garam
Gula/gula Melaka
1 kotak santan - campur air secukupnya

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bawang putih, halia dan diikuti dengan bawang merah sehingga bawang putih kekuningan dan bawang merah layu.

Masukkan rempah kari kering (tak dibancuh dengan air). Kacau rata dengan cepat dalam 1-2 minit. Masukkan sedikit air. Kacau lagi sehingga ianya terbit minyak.

Masukkan daging dan sedikit santan cair. Terus masak sehingga daging empuk dan santan terbit minyak. 

Masukkan pula kerisik, garam dan gula serta santan pekat. Kacau sehingga santan terbit minyak cantik. Bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih atau dicicah dengan roti.Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon