Isnin, 26 Februari 2018

Kerutuk Daging Kambing Korban


Kali ini saya ingin kongsikan sedikit intipati dari tazkirah Ustaz PU Faiz berkenaan perlu Kerutuk Daging Kambing Korban


Kali ini saya ingin kongsikan sedikit intipati dari tazkirah Ustaz PU Faiz berkenaan perlunya selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad SAW. Baginda Rasulullah yakni seorang yang maksum dan terpelihara dari melaksanakan segala dosa. Dijaga dari melaksanakan sebarang dosa atau sebarang perkara makruh. Kalau pun baginda ada melaksanakan sesuatu yakni bertujuan untuk mengajar. Contoh apabila baginda minum berdiri, kencing berdiri, solat Subuh di siang hari atau hanya bersolat Zohor 2 rakaat. Semuanya untuk mengajar kita, dalam keadaan bagaimana ianya boleh dilakukan dan apa yang perlu dilakukan kalau terlupa rakaat semasa solat. Betapa nikmat kita sebagai orang Islam yang nombor satu, yakni adanya Rasulullah. Baginda yakni bapa roh. Bapa kepada semua yang ada roh. Nabi Adam sebaik ditiupkan roh, baginda melihat kalimah Laa Ilaa Haillallaah dan Muhammadan Rasulullah di arasy. Rasulullah diturun untuk membimbing umat manusia untuk menjadi seorang hamba Allah. Sungguh beruntung kerana adanya Nabi Muhamad SAW. Orang Yahudi kenal dan tahu berkenaan Nabi Muhamad SAW sebagaimana mereka kenal anak mereka sendiri. Ini kerana ianya telah disebut dalam kitab kitab mereka. Namun Yahudi dan Katolik tetap engkar dan tidak mengikut apa yang disampaikan. Mereka menpunyai ilmu tetapi tidak mengamalkan. Ilmu yang bermanafaat yakni ilmu yang diamalkan. Hanya Rasulullah yang sanggup melihat Zat Tuhan semasa hidup di malam Lailatul Qadr sedangkan kita hanya akan melihatnya selepas kita meninggal. Bagi orang yang Ulul Albab, mereka sentiasa membasahkan pengecap dengan berselawat ke atas baginda Rasulullah.

Satu lagi yang diajar oleh Ustaz Faiz yakni berkenaan kekeliruan kepingan azan. Azan bukan hanya untuk memberitahu masuknya waktu solat tetapi juga untuk memberitahu bahawa masanya untuk mendirikan solat. Azan untuk memberitahu masuknya waktu solat, cukup hanya 1 masjid atau surau sahaja melakukannya di satu satu tempat. Katakan lah selepas habis tazkirah pukul 9.00 malam, boleh lah diazan sebelum menunaikan solat sunat dan membaca iqamat.

  Kali ini saya ingin kongsikan sedikit intipati dari tazkirah Ustaz PU Faiz berkenaan perlu Kerutuk Daging Kambing Korban

Saya memakai daging korban yang diberi oleh pihak surau. Hasrat asal untuk memasak daging kambing tetapi memikirkan Nana tak makan daging kambing, saya tukar fikiran dengan memasak daging. Kerutuk yakni lauk yang sangat digemari oleh ramai masyarakat Kelantan terutamanya di majlis majlis perkahwinan. Selain kambing, itik serati, daging atau ayam juga sedap dimasak kerutuk. Ianya dimasak memakai rempah kerutuk yang banyak dijual di Kelantan. Cara memasaknya sama menyerupai memasak kari cuma yang berbeza ialah kerutuk dimasak sedikit pekat kuahnya serta memiliki rasa anggun manis. Kalau sanggup makan nasi putih dengan kerutuk serta sambal Kelantan, memang sangat terangkat. Selepas sehari, kuahnya lagi sedap dan mesra. Kalau mahu, boleh dicicah dengan roti Bata. Saya tak tahu apa nama roti ni di KL, kerana jarang kelihatan roti menyerupai ini dijual. 

Jom layan resepi masakan yang sangat femes di Kelantan ini terutama disediakan di majlis majlis perkahwinan. Layaann...


Kali ini saya ingin kongsikan sedikit intipati dari tazkirah Ustaz PU Faiz berkenaan perlu Kerutuk Daging Kambing Korban

Kerutuk Daging Kelantan
Oleh:

Bahan bahan:
Daging secukupnya
6 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
Sedikit halia - hiris
3 sudu besar rempah kerutuk
Gula Melaka
Garam
Asam keping
Kulit kayu anggun dan bunga lawang
1 batang serai
1 sudu besar kerisik
1 kotak santan kotak

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis semua materi hiris bersama kayu manis, bunga lawang sehingga kekuningan. Masukkan rempah kerutuk yang tidak dibancuh dengan air dan goreng rempah kerutuk dengan pantas. Masukkan sedikit air dan masak sehingga rempah benar benar garing dan keluar minyak.

Masukkan daging dan kacau rata sebelum masukkan sedikit air dan masak sehingga daging empuk. Boleh juga mahu dimasak dahulu daging dengan pressure cooker bagi mempercepatkan ianya empuk.

Setelah daging masak, barulah dimasukkan santan dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula gula melaka, kerisik, garam dan asam keping.

Masak sehingga kuah pekat dan pecah minyak. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih, cicah roti atau dimakan dengan apa sahaja. Kali ini saya ingin kongsikan sedikit intipati dari tazkirah Ustaz PU Faiz berkenaan perlu Kerutuk Daging Kambing KorbanSumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon