Ahad, 11 Februari 2018

Korea Day 1 Part 1 Klia2 Dan Incheon International Airport


 
Kali ini pulak, aku ingin menyambung catatan perjalanan dari rumah sampai ketibaan di hotel. Kami keluar dari rumah selepas solat Isyak. Sementara menunggu solat Maghrib, aku melaksanakan solat Hajat dan solat Musafir. Hubby tolong mengemaskan bag pakaian aku dan berpesan nombor kod kunci. Hahaha menyerupai biasa, potongan ini memang asyik terlupa sahaja. Kami berlepas dari KLIA2 untuk penerbangan Airasia D7 506 pada 12 Disember 2015. Saya menentukan penerbangan awal pagi iaitu pukul 1.00 kerana mahu menggunakan sepenuhnya masa percutian di sana. Ini yaitu pengalaman pertama, aku menaiki kapal terbang di KLIA2. Aduhaai punyalah jauh untuk ke Gate P12 dan boleh tahan penatnya berjalan kaki. Dari daerah parking ke pintu berlepas, mau agaknya 1 km kot aku berjalan. Saya membayangkan bagaimana warga renta yang perlu berjalan sejauh ini. 


Penerbangan mengambil masa 6 jam 20 minit dan kami tiba di sana pukul 8.50 waktu Korea yang sejam lebih cepat dari waktu Malaysia. Makara sepanjang penerbangan, kami tidur semoga memiliki cukup rehat untuk perjalanan di sana yang dikatakan agak memenatkan kerana terpaksa banyak berjalan kaki dan menaiki tangga di subway station. Plan asal untuk pakai thermal pant dengan baju sejuk semasa di Incheon tapi rasa macam dah kesejukan, jadi sebelum boarding, aku terus pakai. Lagi pulak, dalam flight, mungkin agak sejuk. Dah usang tak naik penerbangan Air asia, boleh tahan juga penat kerana kerusi dan ruang kaki yang sempit. Saya tak sanggup lena sangat sepanjang penerbangan. Juita membeli 2 pek masakan untuk sarapan. Sedap pulak rasa nasi lemak Pak Nasser dalam flight. Satu pek nasi lemak, kami makan bertiga. Satu pek lagi Juita simpan untuk makan di sana.

Incheon International Airport sangat besar, perlu mengambil train untuk ke arrival hall macam KLIA lah juga tapi sangat gampang kerana banyak direction dalam bahasa Inggeris. Cara yang paling gampang lagi ialah ikut jer penumpang yang turun sama sama dengan kita. Hahaha habis citer. Selepas investigasi immegresen dan kastam, kami terus mengambil bag. 

Kemudian cari nurseri untuk menunaikan solat Subuh. Selepas itu, mula menggunakan gloves. Kena pakai siap-siap alasannya yaitu cuaca kat luar sangat sejuk. Saya pernah kesegaran giler semasa ronda ronda dengan hubby di Los Angeles Airport dengan tak menggunakan baju sejuk walhalnya bukan pun demam isu winter saat itu. Sejuk bertambah disebabkan angin yang bertiup sehingga terasa sehingga ke tulang. Cuaca semasa mendarat yaitu 0 deg celcius mengikut pengumuman pilot 5 minit sebelum mendarat.
 

 aku ingin menyambung catatan perjalanan dari rumah sampai ketibaan di hotel Korea Day 1 Part 1 KLIA2 Dan Incheon International Airport


Sebelum mengambil train kami singgah di 7 Eleven untuk membeli kad T Money yang berharga 3000 won dan terus top up sebanyak 20000 won seorang. Anda boleh dapatkan T-Money ini di mana mana outlet 7-eleven atau convenient store di subway station. Dengan menggunakan T-Money, perjalanan kurang daripada 10 km ke mana-mana destinasi hanya dikenakan caj 1,050 won sahaja termasuk transfer train dari line ke line. Kalau beli tiket di mesin tiket kos 1,150 won dikenakan untuk satu perjalanan. Bila T-Money dah ada di tangan, kami telah bersedia untuk memulakan perjalanan pertama di Korea. Yeaay destinasi perjalanan yaitu Itaewon di mana kami akan menginap selama percutian ini.

Terdapat banyak cara untuk ke Itaewon dari Incheon International Airport. Kita boleh mengambil teksi yang lebih mahal, mengambil bas atau mengambil train. Train juga ada 2 jenis iaitu train ekspress KTX tanpa henti dan Airport Railway AREX yang berhenti di beberapa stesyen. Jika mengambil bas dari Incheon Airport ke Hamilton Hotel Itaewon, boleh naik airport limo bas 6030. Bas ini akan berhenti betul betul depan Hamilton Hotel. Sebaik keluar dari terminal, memang berderet bas yang sedang menunggu. Cuma kena beritahu destinasi Hamilton Hotel, mereka akan menunjukkan bas untuk dinaiki. Oleh kerana kami memiliki banyak masa, aku menentukan AREX (Airport Railroad) yang perjalanannya mengambil masa selama 1 jam dari Incheon International Airport. Tambangnya ialah 4500 won berbanding dengan train ekspress KTX yang tambangnya 8,000 won. Kami kena transfer station di Gongdeok sebelum datang di Itaewon Station yang terletak berhadapan dengan Hotel Hamilton. Kos untuk seorang menggunakan T Money ialah 4500 won. Kalau naik teksi, kos nya lagi mahal antara 80,000 - 90,000 won. Jika dikongsi beramai ramai, mungkin boleh menjimatkan.

 aku ingin menyambung catatan perjalanan dari rumah sampai ketibaan di hotel Korea Day 1 Part 1 KLIA2 Dan Incheon International Airport

Sepanjang perjalanan ke Itaewon, aku asyik melihat pemandangan di negara Korea. Memang aku kalau ke mana mana negara, aku akan menikmati pemandangan di negara berkenaan, memerhatikan masyarakat setempat dsb. Lagi pula, aku dah berazam, untuk menyebabkan percutian sebagai memenuhi tuntutan agama juga. Seperti pesan Arwah Ustaz Zaid Hamzah, janganlah setiap tahun ke Mekah sahaja. Luaskan perjalanan untuk menikmati dan mengagumi kehebatan alam ciptaan Allah. Tapi terus teranglah sangat penat menaiki subway kerana terpaksa berjalan agak jauh terutama masa transfer line atau untuk keluar gate. Masa transfer di Gongdeok untuk ke line 6, memang jauh perjalanannya. Bayangkan terpaksa mengheret bag yang besar. Di subway station Itaewon, kami ambik exit 2 naik menggunakan lift yang terletak betul betul di hadapan hotel.

Oleh kerana masa check in hotel ialah pukul 2.00 petang, kami tinggalkan luggage dan terus mengambil teksi untuk ke Namdaemun Market dengan kadar tambang 5100 won sahaja. Tunggukan entri seterusnya berhubung destinasi pertama kami di Korea...




Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon