Sabtu, 10 Februari 2018

Korea Day 1 Part 2 Shopping Di Namdaemun


 aku hanya mengambik teksi ke Namdaemun Market dengan bayaran  Korea Day 1 Part 2 Shopping Di Namdaemun


Seperti yang aku tulis sebelum ini, aku hanya mengambik teksi ke Namdaemun Market dengan bayaran 5100 won sahaja. Dihantar terus ke daerah berdekatan dengan bangunan hijau E-Lengdang yang selalu dikunjungi oleh orang Malaysia. Tapi kalau ingin memakai subway dari Itaewon, boleh ke Hoeyhon station (line 4), ambil exit 5. Namdaemun Market ni sangat besar dan ramai peniaganya ialah orang orang yang lebih berumur. Ianya dikatakan sebagai market tertua di Seoul. Pastinya tujuan kami ke sana ialah untuk membeli winter jacket, boot, mafla, snow cap, gloves serta barang barang souvineer ibarat brooch, key chain, fridge magnet, sudu Korea dan banyak lagi. Kebetulan pula, Namdaemun Market dibuka setiap hari kecuali hari Ahad mulai dari pukul 7.30 pagi sehingga pukul 12 tengah malam pada hari Sabtu dan sehingga jam 4 petang pada hari hari lain.

Tapi secara jujur, brooch yang dijual di bangunan E-Lengdang tidaklah ibarat yang aku gambarkan sebelum ini. Tidak banyak design yang aku berkenan. Saya memang agak banyak omong memilih. Tapi kerana dah ada di sana, aku membeli jugalah brooch untuk kami anak beranak. Saya membayar 40,000 won untuk 7 pasang brooch. Saya memang minat mengumpul brooch terutama yang diperbuat dari kerikil kristal. Kalau di Malaysia, harganya boleh mencecah ratusan ringgit dengan design terkini.


 aku hanya mengambik teksi ke Namdaemun Market dengan bayaran  Korea Day 1 Part 2 Shopping Di Namdaemun


Setelah selesai membeli brooch, kami turun mencari souvineer yang lain untuk suami dan anak anak. Sebelum itu, kami singgah kedai menjual topi untuk hubby dan anak anak lelaki. Aduhaai hampir terbeli topi dari kulit babi. Issh tak sukeeer. Belanja di sini untuk topi topi sebanyak 60,000 won. Entah kenapa kasut yang gres dibeli telah menciptakan onar. Kaprikornus yang pertama aku cari untuk aku sendiri ialah kasut boot. Setelah puas menawar, aku kesannya sanggup 100,000 won untuk 2 pasang boots untuk aku dan Juita. Harga asal yang diletak memanglah lebih dari sekali ganda. Kemudian kami masuk ke bahagian dalam bangunan yang menjual pakaian. Saya memang agak terkejut kerana pakaian yang dijual di situ, memang mahal mencecah ratusan ringgit. Tidak ibarat yang aku baca kononnya barang di Namdaemun Market lebih murah dari daerah lain. Kata Juita, agaknya lantaran ia daerah acuan pelancung. 

 aku hanya mengambik teksi ke Namdaemun Market dengan bayaran  Korea Day 1 Part 2 Shopping Di Namdaemun


Jadi kami tidak membeli apa apa pun di situ dan terus berjalan sambil melihat lihat barangan yagn dijual di kiri kanan jalan. Saya singgah bertanya arah untuk ke Myeongdong. Mereka memberitahu semoga berjalan ke hadapan dalam 5 minit perjalanan sahaja. Semasa berjalan, ternampak buah strawberry yang dikatakan sangat anggun dan besar besar buahnya. Beli satu packet dengan harga 8,000 won. OK kita berhenti di sini dahulu dan Insya Tuhan akan disambung di entri akan datang....

 aku hanya mengambik teksi ke Namdaemun Market dengan bayaran  Korea Day 1 Part 2 Shopping Di NamdaemunSumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon