Jumaat, 9 Februari 2018

Korea Day 1 Part 3 Myeongdong


 Semoga tahun gres ini menyebabkan kita seorang manusia yang lebih baik dari hari sebelumnya Korea Day 1 Part 3 Myeongdong


Selamat tahun gres 2016 buat semua. Semoga tahun gres ini menyebabkan kita seorang manusia yang lebih baik dari hari sebelumnya. Hari ini aku masih menyambung catatan perjalanan Percutian Winter Korea aku pada pertengahan Disember 2016. Setelah hampir 2 jam di Namdaemun, kami beredar untuk ke Myaengdong Street pula. Oleh kerana dikatakan hanya 5 minit berjalan kaki untuk ke Myeongdon, kami berjalan kaki sambil melihat lihat barang jualan di kedai di kiri kanan. Di sini mulalah episod makan buah langsat. Kaki terhenjut henjut. Nampak butik Chanel pun dah tak teringin nak masuk jamu mata pun walau hati memang melonjak lonjak. Masa tu, yang tahu kaki penat. Ini gara gara bertanya orang yang memberitahu hanya 3 minit perjalanan ke Myeongdong. Haaah ambik terpusing pusing di daerah yang sama. Maklum aku prepare itineri menurut perjalanan dengan subway. Myeongdong bekerjsama terletak di belakang gambar di bawah sahaja. Kaprikornus untuk melintas ke sana kami mengambil underground.



 Semoga tahun gres ini menyebabkan kita seorang manusia yang lebih baik dari hari sebelumnya Korea Day 1 Part 3 Myeongdong

Setelah puas terpusing pusing, bertanya dengan tourist guide yang menunjukkan map serta direction untuk kami ke Myeongdong Subway station. Saya bekerjsama terlupa mengambil map semasa di airport walaupun dah ada dalam senarai masalah yang perlu dibentuk sebaik datang di airport. Itulah kesannya jikalau berjalan tanpa berpandukan arah. Hilang arah tujuan seketika. Perut dah mula berbunyi, maklumlah tak makan dari pagi. 

Masa tersesat barat tu, Aween terjumpa kedai yang menjual barang barang K Pop. Dia singgah membeli CD dan lain lain barangan K Pop. Dari luar kedai, aku pulak sibuk meneliti map. Berdasarkan direction yang diberi oleh tourist guide, kami akhirnya nampak Myeongdong subway station berdepan dengan Migliore. Singgah lah sekejap di Migliore untuk ke bilik air. Satu yang aku suka dengan Korea ialah penggalan kebersihan tandas yang higienis dan kering. 

Oleh kerana dah kepenatan berjalan kaki, kami tetapkan untuk terus makan ikan bakar di Dongdaemun sebelum singgah di Dongdaemun shopping area. Oleh kerana subway station hanya terletak di hadapan pintu masuk Migliore, kami tetapkan untuk naik subway. Lagi pulak direction untuk ke kedai ikan bakar itu juga disediakan dengan memakai exit subway. OK, tunggukan entri berkenaan ikan bakar Dongdaemun pula di entri seterusnya…   

 

Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon