Rabu, 7 Februari 2018

Korea Day 1 Part 5 Shopping Di Dongdaemun






Selepas keluar dari kedai ikan bakar, aku berjalan ke kawasan patung insan dan berhenti mengambil gambar Cheonggyecheon Stream antara kawasan menarik yang menjadi kunjungan ramai pelancung ke Korea. Kalau aku tiba lagi sekali ke sini, niscaya aku akan turun untuk menyusuri sepanjang anak sungai yang terletak di tengah tengah Bandar Seoul itu. Kami terus berjalan ke hadapan sebelum belok ke kiri. Ini dikira berjalan tanpa arah dan tujuan.





Pada mulanya ingat nak balik check in hotel alasannya ialah kaki dah penat. Tapi jikalau difikir balik, alang alang dah ada di Dongdaemun, oke terus singgah survey apa apa yang patut di sini. Lagi sekali lupa nak check map, hanya sekadar bertanya pecahan ayam dan itik berkomunikasi sahaja. Kami terus berjalan sehingga berjumpa jalan besar. Dah jumpa jalan besar, barulah seronok kerana di situ ada banyak mall. 

Di sebelah kiri ada Migliore Mall. Kami masuk ke Migliore untuk mencari apa apa yang boleh dibeli. Aween berkenan dengan satu trench coat. Tapi menyerupai biasalah harga yang diletakkan ialah 180-130,000 won. Selepas puas berpusing karenanya bertemu dengan satu coat yang dijual dengan harga yang dirasakan sesuai dengan budget jikalau aku ditawarkan harga 80,000 won. Pada saya, sangat berbaloi membeli belah di Migliore kerana harga yang ditawarkan lebih manasabah dan boleh lagi tawar menawar. Keluar dari situ, kami terus berjalan ke kiri, barulah nampak Doota Mall yang sangat besar. Tapi kami buat keputusan untuk tidak masuk kerana dah tak larat nak berjalan. Hanya bergambar dari luar sahaja.




Terus ambik teksi untuk ke hotel dan check in. Kos tambang teksi ialah 6500 won. Sebelum masuk bilik, singgah beli Banana Milk yang sangat sedap dan check baki T-Money kami di G25 yang berdekatan dengan hotel.





Selepas check in, minta tolong pekerja hotel menghantar bag ke bilik. Wah bilik hotel sangat manis dengan satu katil super single dan satu single bed. Yang paling best, toilet bowl yang sentiasa warm dengan akomodasi bidet yang canggih. Maklum dari apa yang aku baca sebelum ini, toilet di guest house terutamanya tidak memiliki akomodasi paip. Itulah juga antara alasannya ialah aku tak jadi tinggal di guest house walaupun kadar sewa yang jauh lebih murah dari hotel.






Selepas solat dan mengemas barang barang sedikit sedikit, anak anak dah tertidur kepenatan. Saya pula sempat melayan drama Winter Sonata di youtube sebelum membaringkan diri. Ambil feel alasannya ialah besok nak menjejak Kang Joon Sang di Yongpyong Ski Resort. Malahan keputusan untuk ke Yongpyong juga ialah kerana dek penangan drama Winter Sonata. Jiwang giler aku ni, setiap kali menontonnya, air mata asyik meleleh jer. Masa tu lah, mata masuk habuk.





Hajat hati nak ronda Itaewon terpaksa dilupakan kerana tubuh memang dah tak terdaya walaupun harapan ada. Lagi pulak, kami mahu bertolak lebih awal pagi esok kerana perjalanan untuk ke Yongpyong yang jauh dan mengambil masa perjalanan yang lama.


Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon