Khamis, 15 Februari 2018

Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri


 saya memang agak sibuk dengan urusan anak anak Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri


Sejak kebelakangan ini, saya memang agak sibuk dengan urusan anak anak. Zaman kini yang sangat kompetitif mengakibatkan ibubapa perlu membantu anak anak, bukan sahaja dalam urusan pengajian tetapi juga urusan pekerjaan dan masa depan anak anak. Bercakap berkenaan anak anak, saya niscaya semua ibubapa mengharapkan segala yang terbaik untuk anak anak. Andai kata saya boleh memetik bintang untuk diberikan kepada mereka, niscaya saya akan melakukannya. Kasih sayang seorang ibu melangkaui dunia, kecintaan kepada anak anak walaupun ada batasnya, namun saya mahukan mereka selamat dunia dan akhirat. 


 saya memang agak sibuk dengan urusan anak anak Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri

Namun sebagai insan yang sangat lemah, saya tidak bisa mencorakkan mereka mengikut corak yang saya ingini. Tidak bisa sama sekali. Sebagai ibu, saya hanya bisa memberi nasihat, membimbing mereka serta memberi sokongan sahaja. Walaupun ada yang memberi pelbagai tohmahan kononnya saya hanya bakir menulis pesan tersirat tapi "dont walk the talk", namun tidak mengapa kerana saya tidak perlu menjawab kepada anda. Saya hanya perlu menjawab kepada Illahi sesudah saya tiada lagi di dunia ini berhubung kiprah dan tanggungjawab saya. Hidayah yaitu milik Allah, tiada siapa bisa mengubah takdir Allah, apalagi mahu menentangnya. Boleh rujuk Surah At Taghabun 64, ayat 11 di mana "Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Tuhan akan memimpin hatinya (untuk mendapatkan apa yang telah berlaku itu dengan damai dan sabar); dan (ingatlah), Tuhan Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu". 

Semua orang mengimpikan sesuatu yang terindah, tetapi ujian Tuhan tidak ada yang bisa menolaknya. Ujian yang diberi yaitu kerana kasihnya Tuhan kepada kita. Sekiranya kita sabar, niscaya ganti yang lebih baik akan diberikan. Takdir Tuhan telah ditulis di malam Lailatul Qadar, jadi kita perlu berdoa semoga takdir kita untuk tahun tersebut menjadi baik, sekiranya ia tidak baik atau menjadi lebih baik kalau ianya yaitu baik. Makara kalau itulah takdirnya kenapa perlu menyalahkan orang lain yang hanya dihadirkan sebagai ujian. 

Hidup di dunia yaitu hanya satu perjalanan musafir, matlamat hidup kita yang sebenar yaitu di akhirat. Samada infinit di syurga atau neraka bergantung kepada amalan yang telah kita lakukan di dunia ini. Di kesempatan hidup yang singkat ini, kita perlulah memperbanyakkan amalan dan kebaikan. Tak perlulah menyakiti dan melaksanakan sesuatu yang tidak ada manafaatnya. OK kini saya nak masuk sedikit penggalan resepi hari ini. Sebelum tu, layan dulu gambar bunga kantan dan daun kari yang dipetik dari laman dapur rumah saya.


 saya memang agak sibuk dengan urusan anak anak Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri

Setelah usang dapur tidak berasap, hari ini saya gagahkan diri untuk memasak asam pedas ikan tenggiri yang saya beli semasa ke Kota Kinabalu pada hujung bulan November yang lalu. Mungkin saya telah melepasi satu stage dalam hidup yang memerlukan saya memasak kerana anak anak semua tidak ada di rumah kecuali putera bongsu yang agak berhati hati dan mengelakkan pengambilan kuliner heavy di sebelah malam. 

Di kesempatan yang ada, saya bolehlah berehat dan melaksanakan kasus lain yang lebih perlu diberi fokus. Ini juga yaitu satu rahmat Tuhan bila saya diberi banyak masa di rumah. Alhamdulillah. Resepi ini yaitu resepi yang telah saya pelajari dari Ita, rakan saya yang sangat bakir memasak. Saya bekerjsama terlupa untuk memasukkan bendi. Makara bolehlah dicelur bendi dan dimasukkan ke dalam pinggan semasa menghidang. Saya menentukan asam pedas kerana masih teringat ingat keenakan kuliner asam pedas yang dihidang semasa mesyuarat alumni di Universiti Malaya gres baru ini. Memang sangat sedap sehingga saya meminta Dr Abdol Aziz untuk menanyakan caterer yang menyediakan hidangan tersebut. Antara yang hadir dalam jadwal tersebut yaitu Dato Salehuddin, Dato Wan Nazari, Dato Alias dan Haji Kamaruddin.Jom layan resepi simple dimple asam pedas saya hari ini. Jika anda suka dengan resepi ini, bolehlah mencubanya sendiri untuk dihidangkan kepada keluarga. Buat anak anak yang sedang menuntut terutamanya di luar negara, bolehlah cuba resepi yang sangat gampang dan ringkas ini sebagai menghilangkan kerinduan pada tanah air. Gantikan dengan ikan salmon, niscaya terangkat. Selamat mencuba.....


 saya memang agak sibuk dengan urusan anak anak Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri

Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri
Oleh:

Bahan bahan;
4 - 5 keping ikan tenggiri
1 batang bunga kantan - belah 4
1 pelepah daun kari
1-2 sudu besar asam jawa adabi atau secukup rasa
Garam dan serbuk perasa
Kacang bendi secukupnya

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 bawang merah
1 inci halia
3 sudu besar cili kisar
1 ibu jari belacan

Cara cara:
Bawang bawang, halia dan belacan di blend. Tumis materi blend sampai bacin dan masukkan cili giling. Bila naik minyak, masukkan daun kari dan bunga kantan. saya memang agak sibuk dengan urusan anak anak Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri

Masukkan setengah blender air (agak agak). Masak sampai mendidih, gres dimasukkan ikan dan asam jawa.


 saya memang agak sibuk dengan urusan anak anak Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri

Renih atas dapur dan masuk kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sesuaikan kepekatannya.


 saya memang agak sibuk dengan urusan anak anak Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri

Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas panas.
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon