Ahad, 18 Februari 2018

Pengat Pisang Kebatu Lagi


Saya terasa sangat bersalah pulak kerana usang tak update blog dengan resepi kuliner Pengat Pisang Kebatu Lagi


Saya terasa sangat bersalah pulak kerana usang tak update blog dengan resepi masakan. Hahaha perasan macamlah ramai sangat follower yang tertunggu tunggu.... Perasan retis lah pulak ya. Saya bahwasanya memang tidak ada mood untuk ke dapur kerana kesuntukan masa dan juga ketiadaan anak anak di rumah. Aween tidak mahu makan malam, manakala Hubby pula memiliki urusan kerja. Lagi pulak setiap hari saya hanya hingga di rumah agak lewat iaitu 6.00 - 6.30 tidak menyerupai dulu dulu, pukul 5.45 dah ada di rumah. Masa berjalan pantas tanpa kita sedari. Begitu juga hari minggu, walaupun saya boleh memasak tetapi saya menentukan untuk menghadiri kuliah Dhuha atau menciptakan benda benda lain. Melayan layan IG dengan handbag yang bagus cantik. Dah usang saya ingin membeli handbag idaman hati. Semoga tahun ini, saya berjaya menrealisasikannya. Aduuh bertambahlah kemalasan saya ke dapur ni. Harap harap bila Juita balik bercuti dalam bulan Disember, saya dapatlah kembali berkongsikan beberapa resepi yang telah usang terperap. 



Saya terasa sangat bersalah pulak kerana usang tak update blog dengan resepi kuliner Pengat Pisang Kebatu Lagi

Hari ini saya ingin letakkan gambar pengat yang saya sediakan pagi ini. Sebaik balik dari briskwalking, saya terlihat setandan pisang yang telah dimakan burung burung. Hmm tak mengapa, kerana memang niat saya menanam pokok pokok pisang ini untuk dikongsi dengan makhluk Tuhan yang lain. Pisang kebatu ini yakni dari pokok yang dibawa dari Kelantan. Pisang kebatu memang payah untuk dijumpai di sini. Ianya menyerupai bersaudara dengan pisang abu, cuma warnanya lebih kuning dan badannya lebih bulat. Sebenarnya tiada apa pun yang istimewa dengan pengat ini. Tapi dari pribadi tidak sanggup bersiaran, saya tepekkan juga di sini.  


Saya terasa sangat bersalah pulak kerana usang tak update blog dengan resepi kuliner Pengat Pisang Kebatu Lagi

Saya terasa sangat bersalah pulak kerana usang tak update blog dengan resepi kuliner Pengat Pisang Kebatu Lagi

Seperti biasa, saya ingin selitkan sedikit intipati kuliah Ad Dhuha oleh Ustaz Iqbal surah Ali Imran ayat 17-20. Dikongsikan bahawa kita boleh menyayangi wanita, menyayangi harta, menyayangi anak anak atau kebun kebun tapi jangan keterlaluan sehingga melalaikan. Jika masuk kebun, rumah atau perniagaan, bacalah doa "Masya Tuhan Laa Hawla Walaa Quwwata Illaa Billaah. Nescaya Tuhan akan menambahkan lagi keberkatannya. Adalah sesuatu yang masuk akal untuk kita menyayangi apa yang ada di dunia ini tapi ada lagi ganjaran yang lebih andal dari dunia ini, iaitu di darul abadi nanti. Terdapat syurga syurga yang mengalir sungai sungai di bawahnya, pasangan suci dan kekal di dalamnya. Tuhan sentiasa memerhatikan orang yang beribadah walaupun tiada insan yang melihatnya. Perbanyakkan berdoa dalam sujud terakhir, Ya Tuhan permudahkanlah bagi ku hari ini. Jika kita menggunakan baju bagus atau memandu kereta besar, niat untuk memperhambakan diri pada Allah. Sekecil apa pun ibadah, Tuhan melihatnya. Apa sahaja niat baik juga Tuhan tahu. Orang menuntut ilmu seolah tidur kecuali sesudah berinfak dengan ilmu itu. Orang yang mengamalkan ilmu pun menyerupai tertipu melainkan mereka ikhlas. Siapa mereka yang ikhlas? Orang yang sentiasa memohon dijauhi dari azab api neraka di samping mencari redha Allah. Jangan masukkan kami ke dalam neraka dek kerana kelalaian kami. Orang yang dihindar dari neraka ialah orang yang sabar. Sabar tiada had. Yang menghadkan ialah Allah. Tuhan bagi ganjaran tak terhingga pada orang yang sabar. 

Kalau memohon pertolongan, minta dengan sabar dan solat. Maknanya sabar yakni cara kita memohon pemberian dengan Allah. Sabar ialah cara terbaik untuk minta tolong. Terima sahajalah apa sahaja yang Tuhan sediakan kerana Tuhan menjanjikan yang terbaik. Perlu diingat dikala bersabar, bahawa Tuhan bersama kita. Biasanya orang sabar akan nampak kebenaran dan jujur. Jujur dari segi perkataan, hati dan perbuatan. Orang boleh berbohong beberapa kali jer, lepas tu niscaya nampak pembohongannya. 

Orang jujur ialah orang yang sentiasa istiqamah. Orang istiqamah yang taat. Sebaik baik amalan seorang hamba yakni sedikit tapi terus menerus. Waktu terbaik untuk mendekati Tuhan yakni waktu sahur, Tuhan bertanya pada malaikat sudahkah hambaKu bangun. Ketika itulah Tuhan menurunkan rahmatnya. Siapa minta pada Ku, Aku bagi. Siapa minta ampun, Aku ampunkan. Kaprikornus perbanyakkanlah meminta ampun. Orang yang memohon keampunan, nescaya Tuhan akan perbanyakkan rezeki. Tuhan niscaya memberi rezeki yang terbaik. Kaprikornus cara untuk berjaya dalam hidup ialah bangun sebelum Subuh dan minta dan doa dengan Tuhan pada dikala itu. Tuhan niscaya bagi pada siapa yang berdoa dikala itu. Kalau ada duit lebih, perbanyakkan bersedekah kerana ia akan menimbulkan kita lebih kaya. Lakukan ibadah kerana Allah. Infak kerana Allah, kita minta ampun dengan Allah. Semua hidup kita untuk Allah. Tiada untuk kita. 


Saya terasa sangat bersalah pulak kerana usang tak update blog dengan resepi kuliner Pengat Pisang Kebatu Lagi

Pengat Pisang Kebatu
Oleh:

Bahan bahan:
12 biji pisang kebatu
1 keping gula Melaka
Sedikit gula
Sedikit garam
1 pek santan
Sedikit biji sagu

Cara cara:
Masak gula Melaka dengan sedikit air sehingga ianya hancur. Sementara itu, masakkan santan dan pisang di dalam periuk sehingga mendidih. Setelah mendidih, masukkan air gula Melaka dan garam.

Setelah pisang agak lembut, masukkan sagu yang telah dimasak terlebih dahulu. Sagu tersebut dilalukan di bawah air sebelum dituang ke dalam periuk pengat. 

Setelah sesuai rasa, pisang pun telah lembut, bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


Saya terasa sangat bersalah pulak kerana usang tak update blog dengan resepi kuliner Pengat Pisang Kebatu Lagi




Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon