Selasa, 13 Februari 2018

Percutian Korea Yang Sangat Indah


Korea tidak pernah ada dalam senarai destinasi percutian idaman saya Percutian Korea Yang Sangat Indah

Korea tidak pernah ada dalam senarai destinasi percutian idaman saya. Agaknya lantaran dah banyak kali bercuti ke banyak daerah atau negara yang majoriti masyarakat China menyerupai Beijing, Kunming, Shanghai dan Hong Kong. Tapi Aween beria ia meminta untuk bercuti ke Korea. Sebenarnya telah usang ia mengajak bercuti ke Korea. 

Saya menyarankan Istanbul atau Paris kerana kebetulan saya pun memang ingin bershopping di sana. Istanbul pula menjadi pilihan selepas melihat filem Istanbul Aku Datang dan Manisnya Cinta di Cappadocia. Dua dua filem yang membuai perasaan saya sehingga menonton berkali kali dalam Astro First yang dilanggan. Semua pujukan saya tidak berhasil. 

Oleh kerana masa untuk merancang percutian yang singkat, saya terpaksa mencari pakej, google daerah menarik untuk dilawati dan menciptakan itineri. Harga tiket penerbangan yang dibeli di dikala selesai juga sangat mahal. Juita tidak sanggup membantu kerana ia memiliki peperiksaan ketika itu. Malahan ia balik sehari sebelum kami berangkat. Passport Aween dan Juita pula telah tamat tempoh ketika itu. Terpaksalah Hubby uruskan Juita untuk balik bagi memperbaharuinya.

Aduhaai demi anak anak, saya terpaksa melakukannya walaupun kadang kadang rasa stress juga bila semua dilakukan di dikala akhir. Secara jujur saya memang tidak sangat teruja untuk bercuti lebih lebih lagi bila Hubby tidak ikut sama. Nana pula merancang percutian ke Bali bersama mitra kawan, Nelly tak mahu ikut dan Boy pula sedang menduduki peperiksaan selesai ketika itu. Itu dongeng sebelum saya membaca mengenai Korea.

Selepas membaca blog berkenaan catatan perjalanan mereka yang telah ke Korea, saya menjadi sangat sangat teruja hingga termimpi mimpi pula. Heee tak sabar nak menjejaki Kang Joon Sang. Belum pun pergi, saya telah merancang untuk ke sana lagi bagi percutian trend luruh dan trend bunga Sakura. 

Membaca pula mengenai kuliner Korea yang sedap sedap menambahkan lagi keterujaan. Hahaha saya memang suka jika penggalan bab makan ni. Saya memang belum pernah merasai masakan Korea di sini. 

Cukuplah setakat ini dahulu. Hingga kita bertemu lagi dalam entri seterusnya....Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon