Isnin, 12 Februari 2018

Persediaan Percutian Ke Korea



 kini gres nak masuk cuilan persediaan percutian kami bertiga beranak ke Seoul Persediaan Percutian ke Korea


Jika entri sebelum ini di SINI hanyalah sebagai mukaddimah, kini gres nak masuk cuilan persediaan percutian kami bertiga beranak ke Seoul. Oleh kerana tiket MAS yang mahal, Hubby membelikan tiket Airasia yang juga mahal dari biasa tetapi masih lebih murah dari MAS. Ish berbelit belit pulak, ayat ni. Tiket dengan check in luggage berjumlah RM5700. Lain lain frill ibarat makan dan insurans semua tak ambik. Setelah selepas selesai cuilan tiket, saya meneliti dan mendapat quotation beberapa pakej percutian, ada yang ditawarkan oleh pelajar pelajar Malaysia dengan range antara RM1600-RM1800 seorang untuk ground package. Akhirnya, saya memutuskan untuk bercuti secara free and easy kerana ianya lebih fleksibel. Kaprikornus banyaklah home work yang terpaksa dilakukan termasuk menyediakan itineri sendiri.


 kini gres nak masuk cuilan persediaan percutian kami bertiga beranak ke Seoul Persediaan Percutian ke Korea

Setelah menciptakan keputusan untuk bercuti sendiri, maka urusan seterusnya ialah mencari tempat penginapan. Pada mulanya, saya bercadang untuk tinggal di guest house sahaja. Kaprikornus duit yang dijimat sanggup digunakan untuk bershopping. Tapi bila dikala akhir, guest house pun mahal. Kaprikornus Hubby mencadangkan biar ambik hotel sahaja kerana risau kalau anak anak tak selesa sepanjang percutian. Setelah stress seharian pasal cuilan samada nak pilih hotel atau guest house, kesudahannya saya menentukan Hamilton Hotel Itaewon kerana inginkan daerah yang bersahabat dengan Subway station dan gampang mendapat makanan halal. Itaewon memang daerah populer di kalangan pelancung
 dan terdapat banyak restoran yang menjual makanan halal ibarat Eid Restaurant, Murree Restaurant, Salam Bakery, Mr Kebab dan banyak lagi. Saya menciptakan tempahan hotel melalui agoda.com

Selepas itu, saya mula menyediakan itineri percutian serta detail checklist ibarat apa aktiviti, tempat perlu dilawati, makanan perlu dicuba, restoran perlu dikunjungi serta cara cara dan mode pengangkutan untuk ke sesuatu tempat bermula dari ketibaan di airport. Hotel rate tidak termasuk sarapan pagi. Kaprikornus itineri saya termasuklah makan untuk sarapan dan malam. Bagi setiap tempat yang dikunjungi, saya menyediakan aktiviti yang ingin dilakukan atau barang barang yang dicari. Manakala, bagi restoran pula, saya menyediakan nama jenis jenis makanan yang perlu dicuba termasuk street food serta harga. Semuanya saya buat menurut blog blog yang saya baca.




 kini gres nak masuk cuilan persediaan percutian kami bertiga beranak ke Seoul Persediaan Percutian ke Korea


Setelah itu, saya menyediakan pula senarai barang barang yang perlu dibawa ibarat pakaian, ubatan, barangan penjagaan diri dan lain lain. Saya kemudian mula mengeluarkan winter clothes yang usang lama. Tak mahu membeli gres kerana winter clothes agak mahal di sini dan jarang jarang dipakai. Jadi hajat hati nak membeli sehelai dua semasa di sana sebagai menambah koleksi winter clothes yang sedia ada. Mafla dan gloves juga telah dikumpul semenjak sejak dulu. Cuma kini terdapat gloves yang menpunyai teknologi touch screen yang membolehkan kita memakai handphone atau mengambil gambar tanpa perlu membuka sarung tangan. Saya berpesan pada anak anak biar tidak membawa banyak pakaian kerana bercadang untuk bershopping di sana. Cuma saya terpaksa membeli sehelai winter jacket, long john, stokin dan kasut yang sesuai untuk perjalanan di sana untuk Juita dan Aween. Untuk saya pula, pastinya long john, maklumlah usia ibarat saya ni dah tak boleh lagi nak menahan kesejukan. Selain dari barang yang ingin dibawa, saya juga menyediakan barang yang ingin di beli di sana, tempat untuk dibeli dsb.

Akhir sekali, saya menyediakan senarai ubat ubatan yang perlu dibawa, losyen badan, lip balm, krim mandian extra moisturizer dsb. Maklum dalam cuaca sejuk, dihentikan mandi memakai sabun biasa kerana ia akan mengakibatkan kulit kering dan menjadi gatal. Nana menghantar message meminta saya membeli Franch Oil, traditional medicine untuk sakit sendi jikalau tidak biasa berada di tempat sejuk. Yang bermasalah sedikit ialah untuk mendapat heat pad kerana beberapa kedai Daiso yang dikunjungi, semuanya kehabisan stock. Kami berjaya endapatkan stock beberapa hari sebelum berangkat. Tapi yang sebenarnya, tak digunakan pun barang barang yang dibawa. Beli banyak banyak, bawa pula ke sana memberatkan bag tetapi kesudahannya tak digunakan dan diusung balik pulak. Haa jangan ikut macam saya. Buat membazir sahaja. Sebetulnya perbelanjaan untuk percutian animo winter lebih tinggi dari percutian di animo yang lain. Habislah bab persediaan sebelum berlepas.




 kini gres nak masuk cuilan persediaan percutian kami bertiga beranak ke Seoul Persediaan Percutian ke Korea



Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon