Khamis, 22 Februari 2018

Resepi Ayam Masak Bali Sedap

Halo Jumpa lagi, hari ini aku ingin berkongsi Resepi Ayam Masak Bali. kuliner ini sangat sedap dan popular di sosial media. resepi ini tak sengaja aku sanggup dari rakan di facebook. sebenarnya, aku memang jarang membuka media umum tapi hari itu entah kenapa aku ingin membuka facebook yang sudah usang aku tinggalkan.

kerana ingin tahu bagaimana rasa dari ayam masak bali ini hasilnya aku ingin ikut mencuba juga. memang sedap... sangat! jikalau buat cicah ketupat pun best. terasa wangi serai dan daun kari tu.... semua perisa terasalah kat tekak tu.

 hari ini aku ingin berkongsi Resepi Ayam Masak Bali Resepi Ayam Masak Bali Sedap

Resepi Ayam Masak Bali


rata-rata orang yang sudah mencuba membuatnya bagi feedback sedap dan wangi. dari apa yang aku nampak sajian ini memang simple dan bahan-bahan tak banyak. aku gunakan 1/2 ekor ayam saiz sederhana.

yang paling penting untuk menciptakan sajian ini adalah serai kena lebih dan tak lupa daun kari. jom pribadi saja kita layan resepi ayam masak bali sedap dibawah.

Bahan-Bahan

  • 6 batang serai - ketuk
  • 1 camca besar kicap anggun jalen
  • 4 pelepah daun kari
  • 1/3 cawan cili kisar
  • 1/2 cawan air
  • garam secukup rasa
  • 1 camca besar rata gula atau secukup rasa
  • 1 camca teh penuh kunyit serbuk @
  • 1/2 ekor ayam saiz sederhana - potong selera, basuh higienis dan toskan @
  • 3/4 camca teh garam @ (tanda @ disatukan gaul rata dan perap sekejap)
Bahan Kisar Halus
  • 8 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan
  • 4 biji bawang besar
  • 1inci halia
Cara Membuat Ayam Masak Bali

1. panaskan minyak dalam kuali lalu goreng ayam tadi hingga masak tapi ingat jangan hingga garing caranya gunakan api sederhana. angkat dan toskan

2. kurangkan minyak dalam kuali hingga tinggalkan 1/4 cawan minyak. tumis serai hingga naik wangi lalu masukan daun kari dan masak sebentar sahaja. masukan juga cili kisar bersama materi kisar halus. kacau rata hingga naik minyak dan agak garing.

3. masukan gula dan garam secukup rasa. masukan ayam yang sudah di goreng tadi dan tambahkan air kacau sekali sekala dan biarkan hingga kuah pekat.

4. final sekali, tambahkan kicap lemak anggun dan gaul hingga rata. masak sekejap dan bila sudah masak boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi putih panas-panas.

bagaimana gampang sahaja kan resepi ayam masak bali ni. okay, hingga jumpa di resepi sedap berikutnya.


EmoticonEmoticon