Jumaat, 9 Februari 2018

Resepi Chicken Chop Black Pepper Sauce Mudah

hello jumpa lagi di blogopsi.com apa anda suka hidangan western? kerana hari ni aku ingin kongsikan Resepi Chicken Chop Black Pepper Sauce. sesungguhnya sudah usang teringin nak buat chicken chop tapi hari ni barulah berkesempatan.

aku harap pengunjung blogopsi semua dalam keadaan baik-baik saje. kalau ada yang kurang sihat, cepat-cepat pergi ke klinik dan minum ubat dan lepas tu berehat dengan secukupnya ye.

okay back to entri, resepi chicken chop dan sos black pepper ini aku dapatkan dari pengamatan pelbagai sumber, majalah, dan sama ada cik google. resepi ini paling sedap bila dihidangkan panas-panas.

 sesungguhnya sudah usang teringin nak buat chicken chop tapi hari ni barulah berkesempatan Resepi Chicken Chop Black Pepper Sauce Mudah

Resepi Chicken Chop Black Pepper Sauce


resepi yang aku share rasanya rangup diluar dan lembut didalam rasanya lebih kurang sama saje macam yang berada dikedai-kedai makan dan restoran tu.  nak tahu ape bahan-bahanya? jom kita layan resepi sedap dibawah.

Chicken Chop

Bahan-Bahan

  • 4 - 5 bahagian ayam - dada/peha dan buang tulang
  • 5 inci halia - kisar halus
  • 2 sudu besar saus manis
  • 2 sudu besar saus tiram
  • 3 ulas bawnag putih - kisar halus
  • 1 sudu kecil serbuk lada sulah
  • garam secukupnya
Bahan Salutan 
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 1 biji telur - kacau
  • 100 gm bread crumbs

Cara Membuatnya

1. mula-mula bersihkan ayam dan gaulkan bersama serbuk lada sulah, saus tiram, saus manis, materi kisar, dan garam. lepas tu masuka dalam tupperware dan perap selama lebih kurang 4 jam dalam peti ais.

2. lalu bila sudah cukup masa, ambil ayam perap tadi gaul dengan tepunbg gandum. siapkan mangkuk dan pecahkan telur lalu kacau.

3. ambil ayam yang sudah digaulkan dengan tepung gandum dan celupkan kedalam telur dan salut dengan breads crumbs.

4. panaskan minyak dan goreng ayam memakai api sederhana hingga warnaya keemasan.

Black Pepper Sauce

Bahan-Bahan

  • 2 sudu kecil saus manis
  • 1 sudu kecil saus tiram
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 cawan air
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 1 sudu besar planta
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam @
  • 1 sudu besar tepung jagung @ ( bancuh dengan sedikit air)
  • sedikit garam @
Cara-Cara

1. satukan semua materi kecuali tanda @ kedalam periuk. selepas tu kacau rata dan didihkan diatas api hingga meruap sesekali kacau

2. bila sudah meruap masukan sedikit garam bersama tepung jagung dan serbuk lada hitam.

3. kacau sekejap dan matikan api.

akhirnya, Chicken Chop Black Pepper Sauce siap untuk dihidangkan. bagaimana gampang saje kan resepi yang aku kongsikan dan hingga jumpa di resepi sedap berikutnya.


EmoticonEmoticon