Khamis, 8 Februari 2018

Resepi Puding Kastard Berkuah Sedap

Apa khabar semua, hari ini saya ingin kongsikan resepi puding kastard berkuah. biasanya masakan ini selalu saya buat dikala bulan ramadhan tiba. petang tadi saya layan puding kastard berkuah yang sedap hingga makan tak henti-henti.

masih tak jemu menghadap bermangkuk-mangkuk puding sepanjang demam isu hari raya ini. masakan ini sangat popular di masyarakat Malaysia dan biasanya mengakibatkan dessert pilihan sempena majlis rumah terbuka dan sajian berbuka puasa.

 hari ini saya ingin kongsikan resepi puding kastard berkuah Resepi Puding Kastard Berkuah Sedap

Puding Kastard Berkuah


puding kastard pada entry kali ini saya buat atas permintaan pembaca setia blogopsi.com yang sudah mengirim saya email. bahwasanya saya juga sudah menulis resepi puding yang tak kalah sedap iaitu resepi puding jagung kastard dan puding Polkadot fruit jelly yang boleh anda baca sebagai cadangan resipi puding lainya.

bahwasanya saya sudah tahu ramai orang yang sudah cerdik buat puding ni, tapi nak jugalah bubuh lagi. jom lah intai-intai resepi puding berkuah yang gampang ini.

Bahan-Bahan

  • 1 cawan tepung kastard
  • 4 cawan air
  • 3 sb gula pasir
  • 1 cawan susu cair
  • 10 gm serbuk agar-agar
Cara-Cara

1. mula-mula masak agar-agar bersama gula hingga mendidih dan larut kemudian tuangkan susu cair.

2. bancuh tepung kastard dan air selepas tu tapis dan tuangkan ke dalam adunan puding tadi kemudian kacau adunan hingga pekat.

3. kalau sudah masak masukan ke dalam pola kecil dan biarkan sejuk.

##untuk larutkan agar-agar, masukan dulu agar-agar ke dalam periuk kemudian masukan air dan kacau rata biar tidak berbentil

Kuah Kastard

Bahan-Bahan


  • 1 tin susu cair
  • 1 sb tepung kastard
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 gelas air
  • 4 sb gula pasir
  • secubit garam
Cara-Cara

1. masak susu bersama air dan gula hingga larut dan mendidih memakai api perlahan kemudian kalau sudah mendidih bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah.

2. kemudian tambahkan esen vanila dan secubit garam dan biarkan hingga mendidih.

3. kalau sudah masak angkat dan masukan ke dalam peti ais biar cepat sejuk.

Note : untuk cara menghidangkanya masukan kuah ke dalam mangkuk kemudian masukan ais dan letakan puding tadi. biar tampilan lebih bagus boleh juga tambahkan fruit cooktail.

bagaimana gampang kan resepi puidng kastard berkuah yang saya kongsikan dan hingga jumpa diresepi sedap berikutnya.


EmoticonEmoticon