Rabu, 21 Februari 2018

Resepi Tomyam Ayam Pekat Dan Mudah

halo jumpa lagi di blogopsi.com hari ini aku ingin kongsikan resepi tomyam ayam pekat dan mudah. mula-mula aku ingin meminta maaf kerana blog ini tidak aku update selama 1 ahad alasannya aku ada bercuti bersama keluarga.

bergotong-royong sudah usang aku simpan entri ni, malam ini kena share juga resepi ni. biasanya apabila aku memasak tom yam ayam pekat nih jangan pedas terlampau. kena sesuaikan dengan tekak kanak-kanak jua.

mula aku ingin meminta maaf kerana blog ini tidak aku update selama  Resepi Tomyam Ayam Pekat dan Mudah

Resepi Tomyam Ayam


tomyam ayam ni sangat sedap lagi mudah, kuahnya pekat dan agak masam menciptakan korang tidak sabar ingin mencubanya. sekurang-kurangnya kalau ibu-ibu masak bagi keluarga makan, mereka semua happy dan aku pun turut happy itulah alasannya aku tak sabar ingin kongsikan resepi ini.

resepi ini juga sesuai kalau anda ingin memasak benda yang cepat sahaja yang berkuah, lauk, dan sayur dan yang paling sesuai memang tomyam ayam pekat sedap ni. jom kita layan resepi dibawah.

Bahan-Bahan

  • 1/4 ekor ayam - potong kecil
  • 3 biji cili padi
  • 4 helai daun limau purut - buang urat daun tengah
  • 2 sudu perencah tomyam
  • 3 batang serai - diketuk
  • 1 biji tomato
  • pelbagai sayuran - aku gunakan carrot & caulifower
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 1 cm halia - ketuk
  • 1 cm lengkuas - diketuk
  • air secukupnya
  • gula dan garam 
  • 1 biji limau kasturi
  • 1 sudu susu pekat
Bahan Kisar
  • 4 biji bawang merah
  • 1 - 9 biji cili merah - sesuaikan pedas berdasarkan selera
  • 1 biji tomato
  • 1 batang serai
Cara Membuat Tomyam Ayam Pekat

1. mula-mula panaskan minyak dalam periuk lalu tumis materi kisar hingga garing dan harum. masukan perencah tomyam dan gaul hingga sebati. 

2. masukan air kedalam periuk dan masukan pula ayam dan kalau ayam agak mulai masak masukan lengkuas, serai, daun limau purut, dan bawang besar. halia, dan sayur. biarkan sekejap.

3. perah limau kasturi dan ambil airnya lalu masukan gula, garam, susu pekat, dan tomato.

4. selesai sekali, kalau sudah masak boleh matikan api dan siap dihidangkan bersama nasi putih panas-panas.

kalau anda menganggap resepi ini mempunyai kegunaan boleh share dengan adik-adik untuk depa plak try masak dan gampang sahaja kan resepi tomyam ayam pekat ini. hingga jumpa di resepi sedap berikutnya.


EmoticonEmoticon