Isnin, 19 Februari 2018

Resepi Tomyam Putih Paling Sedap

Resepi Tomyam Putih yakni makanan yang sangat popular di masyakarat malaysia. rasa kuah dan daging ayam yang sedap mengembangkan pengecap aku ingin terus makan. hari ini aku bekerjsama mat rasa macam tak reti nak bercerita banyak.

aku teringat resepi tomyam putih sedap ini yakni mula-mula rakan facebook share dan nampak sedap pun bahagia senang membuatnya. bahan-bahan yang dipakai untuk membuatnya tak susah kerana biasa aku menyediakan di dapur.

Resepi Tomyam Putih yakni makanan yang sangat popular di masyakarat malaysia Resepi Tomyam Putih Paling Sedap

Resepi Tomyam Putih 


jikalau anda tak suka guna ayam anda juga boleh gunakan udang. jom kita layan semak resepi sedap dibawah dan semoga bermanfaat untuk anda.
Baca Juga : Resepi Tomyam Ayam Pekat dan Sedap

Bahan-Bahan

  • 1/2 kg ayam - potong sederhana dan basuh higienis lalu toskan
  • 4 biji limau kasturi - ambil jusnya
  • 7 batang sweet peas - kerat 2
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 ulas bawang putih - hiris halus
  • 3 kuntum cendawan butang - belah 2 setiap 1
  • 2 camca besar sos ikan
  • 10 biji chili padi thai merah - dititik
  • 1 batang serai - ditik
  • 1 biji bawang besar - belah 6
  • 1/2 inci lengkuas - dititik
  • 1/2 inci halia - dititik
  • 1/2 cawan santan
  • 1 batang saleri - kerat
  • gula dan garam secukup rasa
  • air secukupnya
  • 1 biji tomato - belah 6
Cara Membuat Tomyam Putih

1. panaskan minyak lalu tumis bawang putih hingga naik bau. masukan ayam dan masak hingga ayam setengah masak. 

2. masukan air secukupnya lalu masukan halia, bawang besar, serai, lengkuas, lobak merah, dan cili padi thai. biarkan hingga air mendidih dan semua materi agak lembut.

3. perasakan dengan gula dan garam secukupnya, lalu masukan sos ikan bersama santan dan saleri lalu kacau rata. renihkan sambil dikacau supaya bumbu masak dengan sempurna.

4. simpulan sekali, masukan juslimau kasturi, tomato, sweet peas, jus limau kasturi, dan cendawan. masak sekejap sambil dikacau rata. dan jikalau sudah masak boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi panas-panas.

gampang sahaja kan resepi tomyam putih ini dan anda juga boleh letak seafood atau meet lagi best dan lebih sedap jikalau letak udang galah. dan hingga jumpa di resepi sedap berikutnya.


EmoticonEmoticon