Khamis, 29 Mac 2018

Biskut Cornflakes Madu Yang Sedap


 Dah like page facebook  ke belum Biskut Cornflakes Madu Yang Sedap


Hmm. Nak tanya sikit? Dah like page facebook ke belum? Kalau belum, eloklah klik like dulu. Sebab aku akan update page facebook untuk entri terbaharu di blog . Senanglah kerana kita akan sanggup notification. Saya pun tak niscaya kenapa ramai pembaca blog menentukan untuk menjadi silent reader. Itulah sebabnya follower di blog sangat sedikit berbanding dengan pelawat yang melebihi 100 ribu yang singgah setiap hari. Apa apa pun, aku sangat terharu dengan kesudian anda semua untuk singgah di sini. Membaca komen komen yang ditinggalkan menyebarkan aku tidak terasa kesunyian. Sekarang meh kita citer pasal biskut raya pulak. Sebaik menjejak kaki di dapur di satu pagi di ahad raya, aku terpandang satu sebalang besar biskut Cornflakes Madu di atas kabinet. Bila ditanya dengan Boy, barulah tahu rupanya Nana menyediakan malam sebelum majlis Rumah Terbuka kami pada 2 Ogos 2015 di SINI. Nampak sangat mengujakan aku mengambil sepinggan untuk di snap gambarnya dan sambil sambil itu, mengunyah sehingga tak sedar, habis kesemua biskut yang dok ada dalam pinggan. Barulah ku tahu, rupa rupanya sedap biskut cornflakes ni ya. Patutlah anak anak suka. Rasanya pun manis bagus madu dan yang lebih utama yaitu ianya sangat rangup. 



 Dah like page facebook  ke belum Biskut Cornflakes Madu Yang Sedap


Sebelum layan resepi, aku mendapatkan banyak pertanyaan berkenaan sesuatu resepi boleh dimakan untuk berapa orang dsb. Sebenarnya agak susah juga untuk aku mengagak kerana kebiasaannya, aku memasak untuk dimakan sendiri. Kaprikornus kami makan menambah nambah dan kadang kadang berulang ulang. Kaprikornus aku rasa, elok kita mengagak sahaja. Contoh, kalau 1 ekor ayam boleh dimakan untuk berapa orang, jadi kita gandakan sahaja. Begitu juga, bila satu dulang kuih loyang 10x10" boleh makan untuk berapa orang, kita gandakan juga mengikut tetamu yang kita jangkakan. Lain dengan mereka yang berniaga, mereka telah jago dalam potongan ini. Tetapi aku hanya menyediakan untuk sajian keluarga sendiri. Harap terang dengan apa yang aku cuba sampaikan. Bukanlah apa, risau kalau anggaran yang aku beri tidak tepat pulak. Jom layan resepi gampang yang sangat cepat disediakan ini....


 Dah like page facebook  ke belum Biskut Cornflakes Madu Yang Sedap

Biskut  Cornflakes Madu
Oleh:

Bahan bahan:
5 cawan cornflakes
1/4 cawan madu
1/4 cawan mentega
1 1/2 sudu besar gula kastor
Ceri - hiasan
Paper cup secukupnya

Cara cara:
Cairkan mentega di dalam periuk memakai api yang kecil, lalu masukkan madu dan gula. Kacau sehingga sebati.

Di dalam mangkuk, ramas berangasan cornflakes semoga bahagia dimasukkan ke dalam teladan kuih.

Tuangkan gabungan butter cair ke dalam mangkuk cornflakes, kacau sehingga cornflakes disaluti dengan sempurna.

Sudukan ke dalam paper cup, hias dengan ceri. Bakar selama 10-15 minit dalam panggangan suhu 150C. 



Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon