Ahad, 25 Mac 2018

Meatloaf


 saya ingin kongsikan antara petikan kuliah Maghrib Ustaz PU Faiz membicarakan wacana kit Meatloaf


Sebelum masuk pecahan resepi, saya ingin kongsikan antara petikan kuliah Maghrib Ustaz PU Faiz membicarakan wacana kitab Hidayah Salikin. Pada saya, kupasannya sangat anggun cuma saya tak reti lah nak menulisnya. Saya cuma ingin kongsikan pecahan tawadduk, iaitu sentiasa rendah hati. Bukan rendah diri. Hati sentiasa rendah dengan sesama manusia. Tawadduk ialah ubat atau penawar utama untuk bersihkan hati. Rasa sama jer kita dengan orang lain tak kira apa pangkat dan kekayaan yang dimiliki. 

Takbur pula di sebaliknya. Rasa diri lebih dari orang lain. Orang takbur akan duduk dengan iblis di neraka. Iblis solat dulu dari bumi sampai langit ke tahap langit ke7 dan sangat taat pada Allah. Akhirnya iblis berada dalam neraka kerana takbur tak mahu tunduk pada Nabi Adam. Tak akan masuk syurga orang yang ada dalam kalbunya walau sebesar zarah sifat takbur. saya ingin kongsikan antara petikan kuliah Maghrib Ustaz PU Faiz membicarakan wacana kit Meatloaf

Cara hendak membuang sifat takbur ialah dengan sentiasa ingat bahawa dalam tubuh kita penuh dengan darah, bisul dan ada najis. Ke mana mana pergi, kita membawa benda kotor dalam tubuh kita. Kita akan merasa aib kalau orang tengok najis kita. Sedangkan najis itu ada dalam perut kita sehari hari. Itu satu cara hendak mendidik jiwa semoga tidak takbur semoga sedar hakikat diri. Kena ingat bahawa setiap yang hidup niscaya akan merasai mati dan mati itu pasti. 

Kitab Hidayah Salikin karangan Syiekh Abdul Samad Al Palambani ialah berkenaan petunjuk orang orang yang dalam perjalanan yang takutkan Allah. Kita semua dalam perjalanan. Supaya tidak tersesat jalan, kita perlukan petunjuk, peta atau waze untuk ke destinasi. 

Kita dalam perjalanan untuk menemui Allah. Makara kitab ini memberi petunjuk bagaimana orang yang takutkan Yang Mahakuasa lakukan dalam perjalanan mereka semoga kita sanggup menjadikannya sebagai panduan dan tidak tersesat dalam perjalanan menemui Pencipta kita. Bagaimana mereka yang takutkan Yang Mahakuasa bersolat, bagaimana mereka bekerja, bagaimana mereka tidur dsb. Takutkan Yang Mahakuasa iaitu sifat taqwa yang bermaksud meninggalkan apa yang tidak boleh dan mengerjakan apa yang disuruh. Kebergantungam mereka hanyalah pada Yang Mahakuasa semata mata. Contoh, bukan ubat yang menyembuhkan tetapi Yang Mahakuasa yang memberi kesembuhan. Makara doa ialah pada Yang Mahakuasa semoga memberi kesembuhan. Jika dikatakan ubat yang memberi kesembuhan, boleh membawa kepada syirik.
 saya ingin kongsikan antara petikan kuliah Maghrib Ustaz PU Faiz membicarakan wacana kit Meatloaf


Sebenarnya telah usang saya ingin menyediakan meatloaf tetapi selalu tertangguh kerana ketiadaan materi bahan yang diperlukan. Resepi meatloaf ini memakai materi yang ringkas dan memang tersedia di rumah kita kecuali serbuk roti. Bercakap berkenaan serbuk roti, rasa saya bila ingin memakai satu cawan serbuk roti pun OK kerana terlalu berdaging pulak rasanya. 

Memasak memang memerlukan latihan dan percubaan demi percubaan. Kalau kali pertama dirasakan terlebih masin, lain kali bolehlah dikurangkan garamnya. Jika terasa terkurang roti, boleh tambah dsb. Tukang masak ternama pun melalui proses yang sama sebelum mereka sanggup menghasilkan resepi yang sedap. Practice makes perfect. Kalau sekali sekala mahu merasa kuliner omputih, bolehlah cuba resepi di bawah. Tapi saya ni selera Melayu, tapi nak juga melayan sekali sekala.

Jom kita semak resepinya dulu. Praktis dan sangat cepat menyediakannya. Selamat mencuba...


 saya ingin kongsikan antara petikan kuliah Maghrib Ustaz PU Faiz membicarakan wacana kit Meatloaf

Meat Loaf
Oleh:

Bahan bahan:
900 gram daging kisar
2 labu bawang besar - potong dadu
3/4 cawan serbuk roti - boleh guna 1 cawan
1 cawan sos tomato
2 biji telur
2 sudu kecil lada hitam - tumbuk 
1 1/2 sudu kecil serbuk rempah campuran
Garam secukup rasa guna - 1 - 1 1/2 sudu kecil
Sedikit minyak zaitun

Cara cara:
Panaskan panggangan pada suhu 200C. Gris loyang dengan sedikit minyak zaitun.

Panaskan kuali dan letak sedikit minyak zaitun. Tumis bawang besar sehingga layu sahaja. Angkat dan ketepikan.

Satukan daging kisar, bawang goreng, 1/2 cawan tomato sos serta semua materi lain ke dalam satu bekas. Gaul sebati.

Tuangkan adunan ke dalam loyang sambil ditekan tekan semoga padat. Akhir sekali, tuang baki 1/2 cawan tomato sos di atas permukaan dan ratakan. saya ingin kongsikan antara petikan kuliah Maghrib Ustaz PU Faiz membicarakan wacana kit Meatloaf

 saya ingin kongsikan antara petikan kuliah Maghrib Ustaz PU Faiz membicarakan wacana kit Meatloaf

Bakar selama 30 minit dan kurangkan suhu pada 170C selama 30 minit lagi sehingga masak. Saya tambah lagi dalam 15 minit. saya ingin kongsikan antara petikan kuliah Maghrib Ustaz PU Faiz membicarakan wacana kit Meatloaf

Sejukkan sedikit sebelum dipotong. Sedia untuk dihidangkan.
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon