Jumaat, 16 Mac 2018

Mee Goreng Sedap Pujaan Hati


Memang diakui resepi di blog saya memang banyak resepi ulangan Mee Goreng Sedap Pujaan Hati



Memang diakui resepi di blog saya memang banyak resepi ulangan. Ini ialah kerana blog saya ni bukanlah buku resepi atau blog kuliner semata. Tetapi lebih kepada blog berkenaan Dapur Azie dan juga catatan sekitar kehidupan diri dan keluarga. Apa yang dimasak, apa yang dimakan, apa yang dibentuk dsb. Maklumlah kuliner masyarakat Malaysia ni, berkisar tang resepi yang sama. Kaprikornus ianya lebih kepada catatan perjalanan hidup keluarga kami. Setakat ini, maklumbalas dari pembaca blog Azie, ialah positif. Mereka tidak ada problem dengan resepi ulang ulang kerana insiden dan dongeng di sebalik penyediaan kuliner itu juga yang menjadikannya berbeza dengan entri sebelumnya.


Memang diakui resepi di blog saya memang banyak resepi ulangan Mee Goreng Sedap Pujaan Hati

Kalau biasa setiap kali saya memasak mee goreng, saya akan menyediakan Mee Goreng Azie atau Nur Qaseh di SINI yang telah saya masak secara trial and error berpuluh tahun lamanya sehingga menepati selera saya. Klik di SINI untuk melihat langkah demi langkah. Saya hanya gemar makan mee goreng, tidak lain lain mee. Kaprikornus saya agak banyabicara jikalau memesan mee goreng di luar. Kalau selepas masuk ke mulut, tak kena dengan selera memang saya akan putus selera. 

Mee yang sedap pada selera saya mesti ada rasa masam dan manisnya. Mee pulak tak boleh terlebih lembik, apa lagi keras menyerupai tidak masak. Hari ini, saja lah nak buat sedikit kelainan dengan memasukkan seafood dan sos tiram serta menyediakannya agak berair basah sedikit. Bahan materi masih sama. Kalau biasa mesti ada ayam jer, gres rasanya sama dengan mee goreng yang saya gemari di Bachok 30 tahun lalu. Kali ini juga saya terlebih rajin di mana saya menyukat materi sos yang digunakan. Kalau biasa, main tuang tuangkan sahaja ke dalam kuali. Bukan apa, untuk dijadikan panduan. Rasa bergotong-royong terpulang lah pada citarasa masing masing.

Jom layan resepi mee goreng yang saya hidangkan untuk sarapan pagi anak anak. Saya mula memasak selepas balik dari berbasikal sekeliling tasik. Alhamdulillah, semenjak melaksanakan sedikit aktiviti riadah, problem sakit lutut saya telah hilang. Tidak lagi sakit untuk bergerak atau menaiki tangga...



Memang diakui resepi di blog saya memang banyak resepi ulangan Mee Goreng Sedap Pujaan Hati

Mee Goreng Basah
Oleh:

Bahan bahan:
1 pek kecil mee kuning
4 ulas bawang putih - ketuk & cincang
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Garam
Kicap secukupnya
1 ikat sayur sawi
Udang dan sotong
Limau nipis - perah
Daun bawang - tabur

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan. Lepas itu, masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing.

Setelah cili garing, masukkan semua materi sos, kicap dan sedikit air. Masak sehingga mendidih dan terbit minyak. Sementara ianya mendidih, saat ini bolehlah kita memotong sayuran atau apa sahaja. Air lebih kurang 1/2 mug tapi dimasukkan sedikit sedikit biar tidak terlembik pulak mee.

Masukkan udang dan sotong serta batang sawi. Kacau rata. Kemudian masukkan mee dan daun sawi. Masukkan sedikit garam, kacau rata dan sehabis secukup rasa, bolehlah ditutup api. Saya suka mee yang sedikit berair belengas menyerupai dalam gambar, bukan berair berair macam mee hailam, jadi saat ini saya akan letak sedikit lagi sos dengan sedikit air biar ianya menempel pada mee. 

Sebelum dihidangkan, bolehlah tabur cili merah hiris dan daun bawang serta bawang goreng. Jika suka, perahkan air asam limau nipis. 

Nota:
Ada ketika, saya akan tuang kicap ke atas mee kuning dan gaul rata sebelum dimasukkan dalam kuali. Ikut mood lah. Kicap akan lebih menyerap pada mee dan lebih cepat bergaul sebati semasa digoreng.



Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon