Isnin, 12 Mac 2018

Pajeri Terung Wan Chu Yang Gampang Dan Paling Sedap


Pajeri Terung Yang Praktis dan Paling Sedap Pajeri Terung Wan Chu Yang Praktis dan Paling Sedap


Seperti dijanjikan dalam entri sebelum ini, saya akan kongsikan resepi Pajeri Terung Wan Chu. Tapi sabar dulu, kita jamu minda kita dengan sedikit perkongsian ilmu yang saya catat semasa Kuliah Ustaz Fauza. Cara penyampaian Ustaz Fauza yang sangat humble niscaya menyentuh hati kita yang mendengarnya. Manusia tak layak untuk riak dan rasa takjub. Analogi orang bersedekah dengan riak. Seperti mana seorang yang keluar ke pasar, telah mengisi  kantungnya dengan batu. Semua orang tengok poket berat dan akan rasa kagum. Dan orang ramai berkata alangkah penuhnya kantung orang itu. Tapi sama sekali tidak mempunyai kegunaan kerana tak sanggup beli apa apa. Hanya sanggup kebanggaan orang sahaja. Begitulah umpamanya orang yang bersedekah dengan banyak tapi hati penuh dengan riak. Seolah masuk kerikil dalam kantung tapi tak laris kerana batu, bukan duit. 

Allah tak pandang orang yang beribadah dengan riak. Mereka akan menjadi fakir kerana amalan baik akan diragut. Zero dalam akaun bank. Kalau kita  susah semasa di dunia, masih ada orang yang boleh membantu dan memberi. Tapi jikalau fakir di darul abadi tak ada orang yang sudi membantu. Dikisahkan bagaimana seorang ayah di darul abadi bertemu anak anak, minta pertolongan. Si Ayah bertanya, "Ingat Ayah lagi tak? Ayah memberi segala apa yang kau mahu semasa kau di dunia". Anak anak menjawab "ya, kami ingat Ayah memang baik dan telah permudahkan semua urusan kami di dunia". Ayah berkata lagi, "Hari ini Ayah nak minta sedikit amalan kau boleh tak, alasannya yakni bekal Ayah tak cukup untuk masuk syurga". Anak anak menjawab "kalau itu, tak boleh kerana kami juga amat memerlukan bekalan. Kami juga takut untuk ke neraka". 

Pergi pula lelaki tadi pada isteri. Namun isteri juga tidak sanggup membantu. Inilah fakir yang Nabi Muhammad SAW sebut dalam surah Abasya ayat 34-37. Semua lari kerana masing masing sibuk dengan urusan masing masing. Kaprikornus perbanyakkan lah berdoa pada Allah, biar semua anak isteri sanggup sama sama ke syurga Allah. Akhirat tu sangat berat. Surah Al-Inshiqaq menyebut berkenaan hari kiamat. Allah memberitahu pada hari ini, kau tak ada kekuatan apa apa melainkan semua urusan milik Allah. Berdoa biar apa yang dibentuk beri hasil belaka. Orang yang riak fakir jahim amalan terbatal di akhirat. Dalil surah Al Furqan ayat 23 "Dan Kami tujukan perbicaraan kepada apa yang mereka telah kerjakan dari jenis amal (yang mereka pandang baik), kemudian Kami jadikan ia terbuang sebagai bubuk yang berterbangan". Dan Allah akan menyidik semua amal perbuatan mereka dan tidak ada satu yang terlepas. Semua amalan baik atau jelek akan diperiksa. Tidak akan tercicir sedikit kejahatan atau kebaikan. Pasti akan diteliti di akhirat. Betapa adilnya Allah. Semoga ianya memberi manafaat pada kita semua, untuk kita sama sama merenung sejenak matlamat kita hidup di dunia ini. Sekarang kita masuk pula pecahan masakan.Pajeri Terung Yang Praktis dan Paling Sedap Pajeri Terung Wan Chu Yang Praktis dan Paling Sedap

Selain Ayam Masak Merah yang sangat sedap di SINI, Pajeri Terung yakni lauk yang biasa dimasak oleh Wan Chu untuk menu kami setiap kali berkunjung ke rumah mereka di Sungai Besi dikala itu. Gembira hati tidak terkira bila sanggup menghubungi Wan Chu semula. Saya memang akan mencari resepi resepi yang telah saya rasakan sendiri keenakannya untuk dijadikan koleksi resepi. Itulah yang saya usahakan juga untuk mendapat nombor telefon Wan Chu. Maklum air tangan orang zaman dulu dengan memakai materi gampang pun boleh menghasilkan kuliner yang wallaaa sedaaapnya sehingga teringat ingat walaupun sesudah berpuluh tahun.

Kata Wan Chu memasak Pajeri Terung tak perlu memakai santan yang banyak kerana ianya akan menjadi seolah masak lemak atau masak kari terung pulak. Hanya guna semangkuk paling kecil sahaja untuk santannya. Pajeri sepatutnya mempunyai rasa berempah dengan rempah kari serta memakai udang kering yang agak banyak. Inilah resepi Pajeri Terung yang sangat sangat saya gemari. Terasa gres hari ini, saya memasak pajeri dengan yakin dan bergaya. Hahaha dah sanggup tips dan petua dari sifu kan? Sememang tidak ada yang unik dengan materi yang dipakai dalam resepi ini tetapi cara dan teknik memasak yang mengakibatkan ianya lebih sedap. Pajeri terung memang antara lauk kegemaran yang saya niscaya tidak bisa menolaknya, terutama jikalau dimakan dengan nasi putih berlaukkan ikan cencaru goreng sumbat dan telur masin. Cukup cukup sedap dan menepati selera saya. Sehingga keesokan harinya pun masih teringat ingat. Jom layan resepi dan cara menyediakan Pajeri Terung dari Wan Chu. Layaan...Pajeri Terung Yang Praktis dan Paling Sedap Pajeri Terung Wan Chu Yang Praktis dan Paling Sedap

Pajeri Terung Sedap Wan Chu 
Oleh:  

Bahan bahan:
4-5 biji terung - belah 2 tak putus
2 paket kecil rempah kari daging Babas
1 paket kecil kerisik
1 mangkuk kecil santan - 1 plastik kecil
2 sudu kecil garam atau secukup rasa 
3 sudu besar gula atau secukup rasa
Serbuk perasa

Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 ibu jari halia 
Segenggam udang kering

Cara cara:
Tumis materi kisar sehingga kedaluwarsa dan masukkan rempah kari kering (tak dibancuh dengan air) dan kacau rata cepat cepat. Masukkan sedikit santan biar tidak hangit dan kacau rata. Kemudian masukkan baki santan, garam, gula, serbuk perasa serta kerisik biar kesemua sekali masak mesra.

Akhir sekali, masukkan terung dan sedikit air sehingga agak agak terung tenggelam sahaja.


Pajeri Terung Yang Praktis dan Paling Sedap Pajeri Terung Wan Chu Yang Praktis dan Paling Sedap


Pajeri Terung Yang Praktis dan Paling Sedap Pajeri Terung Wan Chu Yang Praktis dan Paling Sedap

Masak dengan api sederhana sehingga terung lembut dan kuah pecah minyak. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.


Pajeri Terung Yang Praktis dan Paling Sedap Pajeri Terung Wan Chu Yang Praktis dan Paling Sedap

Selamat mencuba...

Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon