Selasa, 6 Mac 2018

Pengat Pisang Kebatu


Setiap kali dalam perjalanan balik dari pejabat pada petang Jumaat Pengat Pisang Kebatu


Setiap kali dalam perjalanan balik dari pejabat pada petang Jumaat, saya akan mendengar rancangan agama Nur Di Klasik di radio. Antara yang dibincangkan ialah berkenaan jenis insan di dunia. Ada 4 kategori iaitu ada yang senang di dunia dan senang di akhirat. Inilah golongan yang paling beruntung. Manakala yang kedua ialah golongan yang senang di dunia tetapi susah di darul abadi menyerupai Firaun, Abu Jahal dsb. Golongan ketiga ialah golongan yang susah di dunia tetapi senang di akhirat. Ramai sahabat Rasulullah yang berada dalam kategori ini. Mereka meninggalkan kehidupan glamor semata mata untuk menegakkan agama. Manakala golongan terakhir ialah golongan yang susah di dunia dan susah di akhirat. Ustaz memberi pola orang yang hidup susah, kais pagi makan pagi, hanya bermotosikal jelek ke sana ke mari tapi solat tidak dikerjakan, masjid surau tidak dikunjungi. Hmm sama samalah buat muhasabah diri dalam golongan manakah diri kita ini. Sejak di bangkus sekolah lagi, saya memang minat dan sangat mengkagumi golongan Rich and Famous yang hidup senang lenang, golongan diraja yang menggunakan pemanis intan berlian berkilauan. Namun saya mustahil akan sanggup merasai semua ini di dunia. Kaprikornus saya berusaha untuk memilikinya di darul abadi nanti. Aamiin. Inilah ayat memujuk hati kerana setiap insan menpunyai nafsu yang tertarik dengan kemewahan hidup di dunia. Termasuklah saya sendiri. 

Saya menyediakan pengat pisang kebatu untuk dihantar ke surau. Pada mulanya saya bercadang untuk menciptakan goreng pisang tetapi memikirkan goreng pisang kurang sedap kalau dimakan sejuk. Saya cuba meminta restoran di hadapan surau menggorengkannya untuk saya, tapi mereka pula tidak sanggup dengan alasan tidak mempunyai cukup pekerja. Kaprikornus mahu tidak mahu, terpaksalah saya sendiri yang memasaknya. Hubby mencadangkan semoga saya menyediakan cekodok sahaja tetapi kerana pisang nya belum terlebih masak, lebih sedap kalau dibentuk pengat.


Setiap kali dalam perjalanan balik dari pejabat pada petang Jumaat Pengat Pisang Kebatu


Kali ini saya meletakkan sedikit susu cair untuk menambah lemak. Ianya ialah tips yang dikongsi oleh Mamak Haji bahawa untuk menambah lemak, perlu diletakkan sedikit susu cair. Sama juga dengan memasak nasi lemak, selain santan perlu juga dimasukkan sedikit santan cair kerana santan sahaja akan menghasilkan minyak. Aduhaai pengat saya hari ini, dah terlebih pekat kuahnya. Kaprikornus saya batalkan hasrat untuk meletak biji sagu ke dalamnya. Bukan apa, takutlah ianya menjadi bertambah pekatnya. Aduh memasak memang memerlukan mudah dan mudah lantaran adakalanya masakan yang biasa dibentuk pun tak berapa menjadi dengan elok walaupun rasanya tidak berubah. Kata Juita, sedaplah Mama walaupun pekat. Apalagi kalau pertama kali mencuba masakan baru, pastilah ada yang kena adjust mengikut selera masing masing. Tak ada orang yang boleh menulis resepi seperti letak 1 sudu besar gula kerana rasa 1 sudu besar gula ialah berbeza antara seorang dengan yang lain. 

Jom layan cara saya menyediakan pengat pisang, kuliner Malaysia yang sangat gampang disediakan dan sesuai sebagai hidangan petang....Setiap kali dalam perjalanan balik dari pejabat pada petang Jumaat Pengat Pisang Kebatu

Pengat Pisang Kebatu
Oleh:

Bahan bahan:
15 biji pisang Kebatu - hiris serong
1 kg santan
3 keping gula Melaka
2-3 senduk gula pasir
Garam
3 helai daun pandan - koyak dan simpul
1/2 cawan sagu - hari ni tak letak
Sedikit susu cair

Cara cara:
Masak santan cair dengan pisang dan daun pandan sehingga pisang nampak dah lembut. Selalu dikacau bagi mengelakkan santan pecah minyak.

Masak gula Melaka dan gula pasir untuk dijadikan air gula. Bila pisang dah lembut, masukkan air gula tadi. Masukkan sedikit sedikit dan rasakan kemanisannya dulu. Boleh ditambah kemudian kalau terasa masih kurang manis. Kacau rata.

Lepas itu masukkan pula santan pekat dan garam. Masukkan juga sedikit susu cair, kalau suka. Kacau seketika. Sesuaikan rasa dan bolehlah tutup api.

Basuh sagu dan tos. Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Masukkan sagu dan kacau sehingga tiada kelihatan bahagian putih. Angkat dan tos. Lalukan dibawah air paip sambil dikacau untuk membuang sedikit sagunya.

Akhir sekali masukkan sagu tadi ke dalam periuk pengat yang telah ditutup api. Kacau rata. Sedia untuk dihidangkan.Setiap kali dalam perjalanan balik dari pejabat pada petang Jumaat Pengat Pisang Kebatu
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon