Selasa, 6 Mac 2018

Resepi Biskut Nestum Paling Sedap Dan Rangup

hai jumpa lagi dengan aku di blog blogopsi.com. hari ini bonda masak apa di rumah? jika tidak memiliki idea boleh lah membaca resepi biskut nestum sedap yang aku kongsikan hari ini. biskut nestum merupakan sajian masakan yang wajib tersedia saat hari raya ibarat hari Raya Aidil Fitri.

jika masa hari raya datang tidak sah ramaikan hari raya tanpa biskut nestum. masakan ini sangat sedap dan rangup, bawah umur aku sangat suka dengan biskut ni. yang menciptakan biskut ini best yaitu rasa bijirin nestum yang ada didalam dan diluar biskut.

 jika tidak memiliki idea boleh lah membaca  Resepi Biskut Nestum Paling Sedap dan Rangup

Resepi Biskut Nestum Crunchy

setiap hari raya datang aku niscaya buat biskut nie, jom kita tengok sahaja resepi biskut nestum sedap dibawah

Bahan A

  • 1 1/2 tsp serbuk penaik - ayak
  • 1 cawan tepung gandum - ayak
  • 1 cawan bijirin nestum original - tak perlu dikisar
  • 1 cawan bijirin nestum original - dikisar halus
Bahan B
  • 1/2 cawan gula kastor 
  • 1 biji telur gred A @ B
  • 125 gm Butter
  • 1 tsp esen vanilla
Bahan Hiasan
  • Buah ceri - dipotong kecil
  • bijirin nestum secukupnya - letakan didalam pinggan
Cara Buat Biskut Nestum Sedap

#1: siapkan bekas dan masukan semua materi A ke dalam bekas dan ketepikan

#2: didalam mangkuk pengadun pukul butter dengan gula hingga sebati lalu masukan telur dan esen vanilla dan pukul kembali hingga sebati.

#3: selepas tu masukan materi A ke dalam adunan tadi. uli hingga membentuk adunan doh yang lembut lalu balut doh degan plastik pembalut. lalu simpan di dalam freezer selama lebih kurang 30 minit.
 jika tidak memiliki idea boleh lah membaca  Resepi Biskut Nestum Paling Sedap dan Rangup

#4: bila dah di sejukan lalu keluarkan adunan dan cubit sedikit dan bulat-bulatkan sehingga bentuk bebola dan golek-golekan bebola ke dalam pinggan berisi bijirin nestum tadi.

#5: siapkan dulang pembakar dan lapir dengan kertas kalis minyak lalu susun bebola diatas dedualng pembakar. untuk hiasan ambil ceri dan tekankan ditengah bebola
 jika tidak memiliki idea boleh lah membaca  Resepi Biskut Nestum Paling Sedap dan Rangup

#6: bakar bebola ke dalam panggangan bersuhu 175 drajah Celcius selam lebih kurang 25 minit atau hingga warna biskut menjadi perang. 

#7: akhir sekali, sejukan biskut sebelum disimpan dan biskut kapanpun siap untuk dihidangkan.

resepi biskut nestum yang aku kongsikan ini akan lebih rangup jika betul dalam pembakaranya dan hingga jumpa lagi di resepi seterusnya.


EmoticonEmoticon