Isnin, 12 Mac 2018

Resepi Kek Coklat Lapis Cheese Kukus Sedap

kek coklat lapis cheese kukus yaitu kegemaran keluarga saya. bahkan, setiap hari raya besar niscaya aku selalu menciptakan kek yang sedap ini. dalam kesibukan yang melanda kiprah memasak tetap berjalan ibarat biasa.

suami dan belum dewasa sangat suka jika aku menciptakan kek coklat dan kebetulan ada cheese jadi aku buatlah kat dapur. resepi ini sangat moist dan ramai orang suka juga kek ini.

Artikel Berkaitan:

sangat senang dan simple tetapi rasa coklat pekat ditambah dengan cheese menciptakan air liur sentiasa kecur. sejak kemarin sebetulnya sangat sibuk tetapi demi bonda pembaca setia blogopsi.com hari ini aku buatlah resepi ini.
kek coklat lapis cheese kukus yaitu kegemaran keluarga aku Resepi Kek Coklat Lapis Cheese Kukus Sedap

Resepi Kek Coklat Lapis Cheese Kukus


selain rasanya moist kek ini juga sangat gampang dibentuk dan tak usah berlama-lama jom kita layan resepi dibawah:

(Loyang 8x8x3 inchi)

Bahan Cheese
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 sudur tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
Cara Penyediaan
kek coklat lapis cheese kukus yaitu kegemaran keluarga aku Resepi Kek Coklat Lapis Cheese Kukus Sedap

#1: pukul cream cheese bersama gula sehingga sebati
#2: selepas tu masukan telur, tepung gandum, dan air kemudian pukul dan gaul sehingga sebati, biarkan sekejap.

Bahan Kek
  • 3 sudu besar serbuk koko @
  • 1 sudu kecil baking soda @
  • 1 cawan tepung gandum @
  • 1/2 sudu kecil baking powder @
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 cawan minyak masak/ jagung
  • 1/2 cawan susu cair/ segar
  • 1/2 cawan air panas didih
  • sedikit garam
Cara Penyediaan

#1: semua materi yang bertanda (@) disatukan dan diayak dulu

#2: siapakan bekas lain kemudian pukul telur bersama gula sehingga berkembang dan sesudah kembang masukan garam dan vanila.

#3: masukan susu, minyak, dan air panas. kemudian masukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder, dan baking soda yang telah di ayak tadi dan gaul sehingga sebati.

#4: biarkan sekejap kemudian bahagi pada 2 bahagian. bahagikan pada 2 bahagian

Cara Membuat Kek Coklat Lapis Cheese

#1: panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya dan gunakan api sederhana sahaja.

#2: sapukan sedikit minyak masak atau margerin di sekeliling bahagian loyang dan bantalan dengan kertas minyak. kemudian tuang adunan coklat dan tutup loyang dengan aluminium foil. kukus selama lebih kurang 20 minit.

#3: buka aluminium foil kemudian kemudian tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula gunakan aluminium foil dan kukus kembali selama lebih kurang 15 minit.

#4: selepas tu, tuang lagi adunan coklat selebihnya dan tutup lagi guna aluminium foil. kemudian kukus kembali lebih kurang 20 minit.

#5: jika dah masak boleh lah di angkat dan jika dah benar-benar sejuk potong dan hidangkan.
kek coklat lapis cheese kukus yaitu kegemaran keluarga aku Resepi Kek Coklat Lapis Cheese Kukus Sedap

itulah cara menciptakan kek coklat lapis cheese kukus yang boleh bonda cuba dan hingga jumpa di artikel seterusnya ya.


EmoticonEmoticon