Selasa, 13 Mac 2018

Resepi Kek Coklat Lembab Bakar Paling Sedap

kek coklat lembab bakar memang sedap dan juga mempunyai banyak versi ada yang kukus adayang bakar. aku bukan seoarang yang mahir didapur tapi jikalau dah namanya wanita mesti ke dapur.

resepi kek coklat lembab bakar ini aku dapatkan dari rakan di singapura, beberapa hari yang kemudian aku sudah share resepi kek coklat moist kukus yang boleh bonda baca atau di share ke rakan-rakan.

kek coklat merupakan anatar kek yang paling hot, rata-rata ramai yang akan mempelajari asas baking dengan kek coklat. betulkan?

kek coklat lembab bakar memang sedap dan juga mempunyai banyak versi ada yang kukus adayang Resepi Kek Coklat Lembab Bakar Paling Sedap

Resepi Kek Coklat Lembab Bakar


kali ini aku nak share masakan ini dan result nya nanti aku jamin sangat sedap. jom kita layan resepi dibawah:

Bahan Utama

  • 2 cawan tepung gandum/  superfine
  • 2 tsp baking powder
  • 2 tsp soda bikarbonat
  • 3/4 cawan serbuk koko
Cara Penyediaan

#1: siapkan bekas kemudian satukan semua materi tadi dan gaul rata. selepas tu diayak dan letak ke tepi.

Bahan Untuk Mixer
  • 3 biji telur
  • 2 cawan gula kastor
  • 1 cawan minyak masak/ margerin
  • 1 cawan air suram
  • 1 cawan susu cair
  • 1 tbsp coklat emulco
Cara Penyediaan
kek coklat lembab bakar memang sedap dan juga mempunyai banyak versi ada yang kukus adayang Resepi Kek Coklat Lembab Bakar Paling Sedap

#1: masukan semua materi tadi kedalam bekas kemudian campur memakai mixer sehingga sebati.

#2: bila adonan tadi dah sebati masukan materi ayakan bertahap atau serentak pun boleh juga.

#3: siapkan loyang yang dah dileserkan minyak atau margerin kemudian masukan ke dalam panggangan dan bakar lebih kurang 40 minit hingga 50 minit. 

#4: bila dah naik basi tandanya dah masak. boleh lah diangkat.

Bahan Toping
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/3 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan serbuk koko
Cara Penyediaan
kek coklat lembab bakar memang sedap dan juga mempunyai banyak versi ada yang kukus adayang Resepi Kek Coklat Lembab Bakar Paling Sedap

#1: siapkan kuali kemudian masukan semua materi tadi dan masak di api sederhana dan letak susu cair mengikut kecairan yang kita inginkan. dan bila dah sejuk boleh di tuangkan ke atas kek.

dalam banyak-banyak resepi kek coklat lembab versi bakar, inilah resepi yang paling aku suka sebab rasa yang sangat sedap.


EmoticonEmoticon