Ahad, 11 Mac 2018

Resepi Kek Marble Pelangi Sangat Gebu Dan Mudah

Hello Jumpa lagi di blogopsi apa kahabar sihat ke? permulaan ahad ini aku nak share resepi kek marble pelangi yang sangat mudah. kek ini merupakan resepi rakan aku yang telah telah diubah sesuai daripada asal rakan aku pelajari.

Kek Marble ialah kek yang mempunyai tekstur lembut dan penampilanya biasanya belang-belang atau bergaris-garis (macam pelangi). materi utama untuk menciptakan kek ini iaitu memakai adunan tepung gandum yang dicampur dengan gula, vanilla atau materi lain sehingga mempunyai rasa yang manis.

ramai orang menyampaikan kek ini sangat lembut dan gebu dan sangat sesuai untuk bekalan ke daerah pelancongan. aku memang suka kek marble yang sangat simple macam ini, kalau kek coklat agak kuranglah sikit. kek ni juga popular di Masyarakat Malaysia kerana kek ini sangat lembab dan gebu.

resepi ini agak remeh juga kerana mesti memakai banyak bekas untuk memukul putih telur secara berasingan. sebelum nak kisah panjang, aku belahan masak ni tak ialah jago macam oarang lain.
 Hello Jumpa lagi di blogopsi apa kahabar sihat ke Resepi Kek Marble Pelangi Sangat Gebu dan Mudah

Resepi Kek Coklat Marble Pelangi Mudah


kek ini memang lembut teksturnya dan apa-apa kek pun akan lebih sedap selepas sehari kerana butternya akan mula harmonis dengan keseluruhan kek. gampang je menyediakan kek ni, bila rasa malas nak mengukus boleh dibakar dalam panggangan menyerupai kek lain. aku sudah pernah cuba guna panggangan dan alhasil sama sahaja. resepi ini aku kongsikan menurut pengalaman sahaja dan jom kita layan resepi dibawah:

Bahan-Bahan

  • 2 sudu makan susu cair 
  • 6 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum + 2 sudu teh baking soda (campur sebati dan ayak)
  • 2 cawan gula halus
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 1/2 cawan margerin
  • pewarna ikut selera
Cara Penyediaan

#1: siapkan bekas lalu masukan gula dan margerin, gunakan pemutar elektrik dan putar sehingga kembang atau boleh juga gunakan tangan. it's OK

#2: masukan telur ke bekas lain dan cuci telur tersebut. selepas tu masukan telur sebiji-sebiji lalu puatar sehingga sebati.

#3: sementara itu lengserkan contoh 9 inchi dengan sedikit tepung dan margerin dan pastikan rata ke seluruh bahagian acuan. boleh gunakan contoh bundar atau empat segi. tetapi, belang akan nampak lebih bagus bila gunakan contoh bulat. aku gunakan empat segi.

#4: kemudian masukan gabungan tepung bertahap hingga habis dan gaul sebati. lalu masukan juga esen vanila dan susu cair, gaul sebati.

#5: dan bila adunan dah siap adunan tadi di bahagikan kepada 3 bahagian. 2 bahagian ditambah pewarna dan 1 bahagian tak ditambah pewarna pun tak ape.
 Hello Jumpa lagi di blogopsi apa kahabar sihat ke Resepi Kek Marble Pelangi Sangat Gebu dan Mudah

#6: setelah semua bahagian diwarnakan lalu belang-belangkan adunan mengikut warna. ambil sebanyak 3 sudu makan adunan untuk setiap lapisan dan ulangi langkah tersebut hingga adunan habis.

#7: bila mewarnai dah selesai, barulah dibakar hingga masak. aku gunakan panggangan elektrik bersuhu 165 darjah celsius selama lebih kurang 50 minit.
 Hello Jumpa lagi di blogopsi apa kahabar sihat ke Resepi Kek Marble Pelangi Sangat Gebu dan Mudah

bila bonda gunakan mesin, jangan berhentikan semasa sedang mengadun dan kalau memakai tangan harus pukul usang sedikit alasannya ialah adunan mesti rata dan kembang. demikianlah resepi kek marble pelangi muudah yang aku kongsikan dan hingga jumpa di artikel seterusnya.


EmoticonEmoticon