Isnin, 5 Mac 2018

Sambal Tumis Ikan Bilis Lagi


Selamat berpuasa sunat Hari Arafah pada semua pembaca blog  Sambal Tumis Ikan Bilis Lagi


Selamat berpuasa sunat Hari Arafah pada semua pembaca blog . Juga sama samalah kita memperbanyakkan zikir dan doa pada hari ini terutama waktu yang bertepatan dengan waktu jemaah berwukuf di Padang Arafah. Disunatkan berpuasa kepada orang yang tidak melaksanakan ibadah haji. Fadhilatnya sangat besar sebagaimana dijelaskan menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. ujurnya, Rasullullah s.a.w. telah ditanya oleh sobat mengenai puasa hari 'Arafah, sabdanya bermaksud: "Ia menghapuskan dosa setahun yang kemudian dan tahun-tahun kemudiannya." (Riwayatkan oleh Muslim dan al-Turmuzi).  Menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. juga bahawa Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Puasa pada hari 'Arafah itu menghapuskan dosa dua tahun yang kemudian dan tahun yang akan datang." (Diriwayat oleh Muslim). Dunia ini hanyalah sementara, sama samalah kita berusaha untuk mengejar sesuatu yang lebih kekal awet agar kita tidak berada dalam kerugian dan penyesalan. Memang sukar untuk berada dalam kategori "the best of both" di mana kaya di dunia dan kaya di alam abadi kerana dalam kebanyakan kes yang kita dengar, berlaku ketidakseimbangan walaupun ada juga orang yang kaya raya tetapi sangat taat pada Allah. Maklum dunia dan alam abadi ialah dua masalah yang berlawanan. Teringat kuliah Ustaz PU Faiz bahawa insan tidak mengingati Tuhan sepanjang masa walaupun Tuhan sentiasa ingat pada kita tanpa mengira samada dikala kita taat atau derhaka kepadaNya. Tuhan tetap mengingati dan menjaga kita hatta dikala kita sedang melaksanakan dosa, dikala kita mengumpat, dikala kita berbohong demi menjaga periuk nasi sendiri. Pastinya akhir setimpal akan diberi pada kita mengikut apa yang kita lakukan kerana Tuhan Maha Mengetahui segala galanya. Mulut akan dibisukan dan anggota tubuh lain akan menjadi saksi.


Selamat berpuasa sunat Hari Arafah pada semua pembaca blog  Sambal Tumis Ikan Bilis Lagi


Hari ini saya menyediakan Sambal Tumis Ikan Bilis untuk dimakan bersama nasi lemak di SINI. Keenakan nasi lemak banyak bergantung kepada sambal nasi lemak. Kebiasaannya Sambal Ikan Bilis walaupun boleh juga disediakan sambal sotong atau udang. Boleh klik di SINI untuk melihat entri yang juga berkenaan Sambal Tumis Ikan Bilis yang saya sediakan sebelum ini. Ada pelbagai cara menyediakan Sambal Tumis Ikan Bilis, kalau ada yang menggoreng ikan bilis sehingga garing, ada yang goreng separuh masak dan ada yang tidak menggorengkannya langsung. Pendek kata tiada satu cara yang betul atau salah, semuanya terpulang pada selera masing masing. Ada juga yang memasukkan sedikit ikan bilis semasa mengisar cili dan bawang bawang. Ia biasanya diamalkan oleh peniaga yang mahukan sambalnya menpunyai rasa bilis kerana mereka perlu mengambilkira faktor kos dan keuntungan. Kalau untuk dimakan sendiri, tak perlulah kita berjimat menyerupai itu. Boleh jer letak ikan bilis banyak banyak. Manakala ikan digoreng atau tidak juga bergantung kepada kualiti ikan bilis. Kalau ikan bilis yang berkualiti dan cantik, boleh jer terus dimasukkan ke dalam Sambal Tumis yang sedang dimasak tanpa perlu menggorengkannya terlebih dahulu.

Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Mana tahu kot kita mahu menyediakan nasi lemak untuk sarapan di pagi Hari Raya Aidil Adha esok hari...Selamat berpuasa sunat Hari Arafah pada semua pembaca blog  Sambal Tumis Ikan Bilis Lagi

Sambal Tumis Ikan Bilis
Oleh:

Bahan bahan:
1 mangkuk ikan bilis - cuci dan tos
1 biji bawang besar - hiris
5 sudu besar cili kisar
5 sudu besar gula atau secukup rasa
1 sudu kecil garam
1 keping asam keping
Minyak

Bahan kisar:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji buah keras

Cara cara:
Panaskan minyak yang banyak sesuai dengan materi yang hendak ditumis. Tumis bawang besar hiris sehingga layu. Kemudian masukkan materi kisar dan tumis lagi sehingga wangi.

Masukkan pula cili kisar dan masak dengan api perlahan sehingga cili benar benar garing dan masak. Setelah cili masak, masukkan gula, garam dan asam keping serta air.


Selamat berpuasa sunat Hari Arafah pada semua pembaca blog  Sambal Tumis Ikan Bilis Lagi

Akhir sekali, masukkan ikan bilis dan masak dengan api perlahan sehingga ikan bilis masak dan sambal terbit minyak. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.


Selamat berpuasa sunat Hari Arafah pada semua pembaca blog  Sambal Tumis Ikan Bilis Lagi
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon