Khamis, 8 Mac 2018

Sira Pisang Kebatu Kegemaran

Insya Tuhan beberapa hari lagi, umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidil Adha pada 10 Zulhijjah. Menjelang bulan Zulhijjah kita kenalah bersedia dengan telah memotong kuku dan rambut dan selepas itu jangan lagi potong. Kalau potong, hukumnya makruh. Tapi kalau ianya memudaratkan, bolehlah dipotong. Hukumnya sunat untuk kita simpan sehingga didirikan korban atas nama kita. Allah hendak mentarbiah hati kita biar sanggup merasai apa bergotong-royong erti korban. Kita diminta untuk melaksanakan ibadah korban dengan duit sahaja sedang Nabi Ismail hendak dikorbankan oleh ayahnya atas instruksi Allah. Makara tiada alasan untuk kita mempersoal apa instruksi Allah. Sementara kita kini berada dalam bulan Zulhijjah, kita digalakkan berpuasa sunat, perbanyakkan berzikir. Kita juga digalakkan berpuasa pada hari Arafah iaitu 9 Zulhijjah. Hadis Imam Muslim menyebut barang siapa berpuasa pada 9 Zulhijjah sebagaimana orang sedang wukuf, diampunkan segala dosa sebelum tahun itu dan sebelumnya. Apabila gelincir matahari 9 Zulhijjah, seluruh umat Islam masa itu akan merasai suasana wukuf. Suatu detik yang tak sanggup diungkai dengan perkataan melainkan kita berada di Padang Arafah. Perbanyakkan sujud pada Tuhan dan minta ampun. Perbanyakkan berdoa. 
Manakala pada hari Raya Aidil Adha kita digalakkan melaksanakan solat sunat Aidil Adha. Selepas solat, hendaklah bersegera untuk melaksanakan ibadah korban. Matlamat hidup kita ialah akhirat, bukan dunia. Jadikan diri kita sebagai salah seorang yang melaksanakan ibadah korban. Kita buat korban bukan untuk sanggup kebanggaan insan tetapi kerana mentaati perintah Allah. Jika mampu, kita perlu melaksanakan ibadah korban setiap tahun sebagai tanda kesyukuran pada Allah. 

Perlu diambil ingatan bahawa kita tidak boleh memberi daging korban sebagai upah kepada tukang sembelih atau tukang lapah. Haram hukumnya. Yang boleh ialah bagi duit sebagai upah. Bukan seolah menjual beli dengan daging korban. Jika nak bagi daging juga, kena niat sebagai sedekah. Orang yang menyembelih dan melapah juga besar pahalanya. Makara jangan sesekali diungkit. 

Daging korban sangat higienis dan cantik rasanya serta penuh dengan keberkatan. Semua bahagian lembu atau kambing boleh dimakan kecuali najis lembu yang boleh diguna sebagai baja. Jangan membazir dengan membuang perut lembu dsb. Boleh disimpan daging bahagian kita. Tetapi bahagian yang hendak dibahagi perlu dibahagi dalam tempoh antara 10-13 Zulhijjah sahaja. Jangan dibahagi selepas 13 Zulhijjah kerana ianya akan menjadi menyerupai daging sedekah sahaja. 

Sira pisang ialah salah satu masakan yang sinonim dengan Kelantan. Pisang yang biasa diguna untuk dimasak sira, kalau di Kelantan tentulah pisang kebatu. Pisang ini sama spesis dengan pisang abu. Yang berbeza, pisang kebatu lebih lingkaran isinya, bukan leper menyerupai pisang abu. Manakala pisang kebatu berwarna agak kekuningan. Selain dimasak sira, pisang ini sangat populer dengan pisang rebus yang dijual di kedai kedai kopi atau kedai makan terutama semasa bersarapan. kalau di Kelantan, pisang rebus juga dilenyek dan dijadikan masakan solid untuk anak anak kecil. Benih pokok pisang kebatu ini dihantar oleh abang aku dari kampung. Ini ialah kerana di sini, memang pisang jenis ini tidak ditanam. Kebanyakannya ialah pokok pisang bubuk sahaja. Kali pertama ianya berbuah, batang pokok pisang patah sebelum pisang benar benar masak. Sebelum aku sanggup mengambil tandannya, ia telah dicuri orang. Kali kedua juga, batangnya patah kerana tandannya yang besar. Tapi kali ini ada rezeki kami, apabila orang yang memotong rumput rumah kami tolong menebang dan memotong sikat sikat kecil. Selepas beberapa hari, pisang mulai masak menguning. 

Jom layan cara cara gampang menyediakan sira pisang yang sangat nyaman di makan sejuk sejuk lebih lebih lagi waktu berbuka puasa.
Sira Pisang Kebatu
Oleh:

Bahan bahan:
4 biji pisang - belah 2
1-2 senduk gula atau cantik yang disukai
Garam
3 tangkai bunga cengkih
Air secukupnya
Sedikit serbuk kunyit - kalau suka

Cara cara:
Masakkan semua materi di atas kecuali pisang sehingga mendidih. Masukkan pisang dan terus dimasak sehingga pisang lembut. Sesuaikan kemanisannya. Bolehlah tutup api.

Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan. Selamat mencuba....Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon