Rabu, 25 April 2018

Gulai Udang Dan Batang Keladi Kelantan

Hari ini saya bersiaran dari Tropicana Medical Centre sehabis saya dimasukkan ke wad keran Gulai Udang Dan Batang Keladi Kelantan

Hari ini saya bersiaran dari Tropicana Medical Centre sehabis saya dimasukkan ke wad kerana problem demam yang berpanjangan. Ujian darah menunjukkan saya mengalami demam kerana jangkitan bakteria. Sehingga ketika ini, saya masih lagi tidak sihat. Suhu tubuh masih tidak stabil. Namun ianya memberi hikmah kerana saya diberi masa dan ruang untuk menciptakan muhasabah diri. Sekarang kita tinggalkan dulu penggalan kesihatan saya. 

Petikan kuliah Ustaz Dr Mohd Shafie berkenaan kesibukan mengejar dunia yang dianggap ukuran kejayaan dunia. Dunia ialah daerah ujian untuk sanggup daerah selesa di darul abadi nanti. Tajuk yang sangat memberi semangat untuk saya untuk terus besar lengan berkuasa melalui segala ujian hidup. 

Di dunia ini kita besar hati bila keadaan akan ikut kehendak dan kemahuan kita. Bila kita tak boleh paksa keadaan untuk ikut kehendak, kita akan jadi risau bimbang murung dsb. Contoh kita risau kalau kerja tak siap. 

Hari ini saya bersiaran dari Tropicana Medical Centre sehabis saya dimasukkan ke wad keran Gulai Udang Dan Batang Keladi Kelantan

Apa yang sepatut kita buat ialah fokus pada kerja secara bersungguh sungguh, dengan fokus ia akan jadi amal soleh. Siap atau tidak kerja kita ialah urusan Allah. Kena bertawakal pada Allah. Barulah kita akan hidup dengan tenang. 

Kita tak boleh control result. Jika kebetulan kerja tu siap, mengikut apa yang dirancang, itu kira Alhamdulillah. Jika tak siap juga, akan sambung. Itu namanya redha. Ianya bukan bermakna, kita kerja sambil lewa. Kita risau boss murka tapi kita tak risau bila Tuhan murka. Bagaimana nak hilangkan risau ialah amalkan konsep tawakkal. Jangan tengok result. Barulah kita akan tenang. 

Hari ini saya bersiaran dari Tropicana Medical Centre sehabis saya dimasukkan ke wad keran Gulai Udang Dan Batang Keladi Kelantan


Dalam realiti kita menjadi terbalik. Buat kerja tapi risau takut kerja tak siap. Banyak energi dah ambik daerah yang kita risau. Apa yang ada di dunia semuanya ialah ujian. Senang atau susah, semuanya ujian. Tuhan akan uji kita. Tuhan nilai kita menurut usaha. Siapa antara kau yang paling baik usahanya. Bukan result atau pencapaiannya. 

Pesanan ini bergotong-royong ialah untuk saya sendiri, biar saya besar lengan berkuasa kerana keyakinan tiada siapa yang memberi rezeki saya melainkan Allah. Tiada siapa yang boleh menyentuh saya melainkan dengan keizinan Allah. 

Allah bagi rezeki pada orang tak taat juga. Kadang kadang lebih banyak dari orang taat. Itu lantaran orang kafir ramai yang kaya raya dan berjaya. Jangan heran sangat kerana ia akan dipakai untuk siksa dan diazab di akhirat. 

Bila berdoa, tutuplah dengan doa "Rabbana Atina fiddunya Hasanah. Wa fill aakhirati hasanah. Waqiina adzaabannaar". Bermaksud legalisasi yang apa sahaja Tuhan bagi kita akan taat. Bila berdoa, mintalah "Jika ianya baik bagi aku, di mana saya akan jadi seorang yang lebih taat kepada Mu, maka berikan lah pada ku. Tapi bila ianya tidak baik pada ku, jauhkan lah".

Ok kini kita masuk penggalan kuliner pula. Semasa ke pasar tani Kota Damansara pagi satu hari minggu, tujuan asal untuk mencari udang galah dan pucuk paku. Tapi bila ternampak ada juga batang keladi, saya beli juga seikat. Saya hanya pandai makan batang keladi, bila dimasak gulai dengan udang sahaja. Lain lain tak pernah lagi masak sendiri. 

Sebelum ini saya memasak keladi yang menjadikan sakit nanah dan gatal seluruh badan. Biasanya saya saya tidak pernah lagi merebus batang keladi sebelum dimasak. Semuanya disiang dan dimasukkan terus ke dalam periuk. 

Tapi takut bencana sama berulang kembali, saya rendam dulu dan buang air merah dan kemudian dicelur dulu batang keladi dengan sedikit garam dan asam keping. Agak agak lembut sahaja, terus angkat dan tos. 

Oleh kerana ianya telah lembut, batang keladi yang dicelur ini hanya dimasukkan sehabis gulai hampir ditutup api sahaja. Takut terlebih lembut pun, tak sedap pulak. 

Kali ini saya mnggunakan resepi turun temurun keluarga kami bila memasak gulai. Bukan sahaja gulai udang, tapi juga gulai ikan pun memakai resepi ini juga. Zaman dulu, jenuhlah saya menumbuk semua materi bahan ini dengan memakai lesung batu.

Hari ini saya bersiaran dari Tropicana Medical Centre sehabis saya dimasukkan ke wad keran Gulai Udang Dan Batang Keladi Kelantan

Gulai Udang Dengan Batang Keladi
Oleh:

Bahan bahan:
300 gram udang 
Batang keladi - siat kulit luar 
1 kotak santan kotak
1 keping asam keping
Garam
Gula

Bahan Kisar:
3 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
2 hiris lengkuas
1/2 sudu besar rempah ketumbar biji
4-5 tangkai cili kering - rendam air panas 

Cara cara:
Batang keladi yang disiat lapisan nipis kulit luar, dipotong dan dicelur seketika dengan sedikit garam dan asam keping bertujuan untuk menghilangkan gatal. Angkat dan tos. 

Hari ini saya bersiaran dari Tropicana Medical Centre sehabis saya dimasukkan ke wad keran Gulai Udang Dan Batang Keladi Kelantan

Hari ini saya bersiaran dari Tropicana Medical Centre sehabis saya dimasukkan ke wad keran Gulai Udang Dan Batang Keladi Kelantan

Satukan materi kisar dengan santan dan air secukupnya. Masak atas api sederhana sambil dikacau sehingga mendidih. Perlu selalu dikacau biar kuah tidak berketul ketul.

Hari ini saya bersiaran dari Tropicana Medical Centre sehabis saya dimasukkan ke wad keran Gulai Udang Dan Batang Keladi Kelantan

Setelah mendidih, masukkan udang dan masukkan batang keladi yang dicelur. 

Akhir sekali, masukkan asam keping, garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api. 

Terus dikacau beberapa minit lagi selepas api ditutup untuk mengelakkan kuah dari berketul ketul dan tidak cantik. 

Hari ini saya bersiaran dari Tropicana Medical Centre sehabis saya dimasukkan ke wad keran Gulai Udang Dan Batang Keladi Kelantan


Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon