Khamis, 19 April 2018

Ikan Jenahak Bersambal

Kuliah Zohor Ustaz Dr Al Ikhsan di surau daerah saya bekerja berkenaan hati yang sentiasa Ikan Jenahak Bersambal

Kuliah Zohor Ustaz Dr Al Ikhsan di surau daerah saya bekerja berkenaan hati yang sentiasa berkeluh kesah memikirkan samada amalan kita diterima atau tidak. Bila lepas buat amal, kita tak rasa apa apa samada Tuhan terima atau tidak amalan kita. Kita akan rasa Tuhan akan mendapatkan amalan kita. Rupanya ada alasannya ialah lain yang menimbulkan Tuhan tak terima amalan kita.

Jangan pentingkan kuantiti amalan tetapi penerimaan amalan yang kita buat. Tuhan hanya terima amalan orang yang muktakim iaitu orang bertaqwa atau orang yang soleh. Selama ini soleh kah kita? Orang bertaqwa kah kita? Amalan orang yang tak soleh tak diterima. Jangan kita menyesal satu hari nanti. 

Diceritakan berkenaan seorang ayah bermimpi menemui anak perempuannya yang telah meninggal kerana penyakit taun. Lalu ditanya anaknya apa yang dilihat di alam sana. Anaknya memberitahu bahawa satu rakaat yang tercatit pada buku catatan ku lebih baik dari dunia dan isinya. 

Haa, jadi kita kena ada rasa takut kalau kalau amalan kita tak diterima. Takut kita bertemu Tuhan dalam keadaan amalan kita zero. Tak ada apa apa amalan walaupun kita banyak melaksanakan amalan dikala di dunia. 

Boleh kita sanggup tiba ke surau, boleh berpuasa boleh bersedekah, ialah merupakan satu nikmat besar. Tapi nikmat yang lebih besar ialah nikmat penerimaan amalan kita.

Kuliah Zohor Ustaz Dr Al Ikhsan di surau daerah saya bekerja berkenaan hati yang sentiasa Ikan Jenahak Bersambal


Apa ciri ciri untuk melihat bila amalan kita diterima atau tidak khususnya amalan puasa Ramadhan. Antaranya ialah:
 • Tak kembali pada dosa usang selepas kita lakukan ketaatan. Siapa kembali pada dosa sama, maknanya amalan ia tak diterima. 
 • Kita ada rasa takut yang Tuhan tak terima amalan kita. Kita takut apa jadi bila Tuhan tak terima amalan kita. Jangan nak mati gres rasa takut. Apa bukti yang kita takutkan Allah. Cari bukti. Contoh, ada orang beribadat sampai tak balik balik rumah atau sehingga pengsan. Kita pula apa buktinya?
 • Allah akan bagi amal taufik untuk kita lakukan amal soleh selepas itu. Kaprikornus kebaikan akan dilakukan secara berterusan sampai lepas Ramadhan. Akan lebih banyak berzikir, beramal dsb. Contoh ambik cuti 10 selesai Ramadhan untuk fokus pada amal ibadah.  Amal soleh menyerupai pokok yang subur yang perlu dijaga dan disiram sebelum mengeluarkan buah. 
 • Kita rasa apa yang kita lakukan masih kurang. Kita tak jadi arogan dan tak rasa layak masuk syurga. Amal ibadah akan jadikan kita lebih tawadduk dan rendah diri. Bukan jadi riak dan angkuh. 
 • Kena cintakan ketaatan dan bencikan kejahatan. Kita rasa seronok dan damai jiwa dengan amal ibadah yang kita lakukan. Hingga kita rasa kalau setahun Ramadhan pun tak apa. Tuhan bagi keseronokan pada orang berpuasa. Juga dalam ibadah yang lain menyerupai terawih.
 • Allah akan bagi redha ikut prasangka seseorang hamba itu. Kita suka pada orang yang melaksanakan ketaatan. Tuhan yang campakkan perasaan suka pada orang yang melaksanakan ketaatan. Rasa cinta dan benci semuanya kerana Allah. Sekarang kita rasa sayang pada seseorang kerana orang tu boleh tolong kita. Bukan kerana Allah. Tengok kita berada dengan siapa pada hari ini. Dengan hebat soleh atau mayoritas dengan orang orang fasik. Itulah tanda kedudukan kita di sisi Allah. 
 • Perbanyakkan istighfar. Itu tanda Tuhan terima amalan kita. Rasulullah beristighfar 70 kali sehari. Setiap amalan kita kena beristighfar. Sebelum bersahur kena istighfar dulu. 
 • Berterusan melaksanakan amalan ibadah walaupun sedikit. Itu tandanya amalan kita diterima. Tuhan suka amalan berterusan walaupun sedikit. 
OK kini kita berkisah sedikit serpihan masakan hari ini. Bila dengar Boy dan Mia akan balik untuk berbuka, saya terus melihat apa yang ada. Nampak pula baki ikan jenahak yang dibeli dari Syazwan, biro yang mengambilnya dari Tawau. 

Sesiapa ingin menerima bekalan ikan dan kuliner bahari segar dari Tawau, boleh hubungi Syazwan di 0194557850. Saya menyediakan lauk ini memang secara sempoi. Ala ala memakai apa apa sahaja materi yang ada dalam peti di rumah.  

Tapi bukan ingin memuji, lauk ini memang sedap. Pertama kerana ikan jenahak memang sedap, apalagi ianya sangat fresh. Kedua, sambal juga sangat sedap walaupun memasak dalam keadaan berpuasa. Memasak pun ikut gerak hati sahaja. Rasa nak letak bawang hiris, hiriskan sahaja. Hahaha tak perlu bagan sangat, bila memasak dengan tulus Insya Tuhan niscaya sedap.

Jom layan resepi dan cara penyediaan saya pada hari ini. Selamat berpuasa semua...

Kuliah Zohor Ustaz Dr Al Ikhsan di surau daerah saya bekerja berkenaan hati yang sentiasa Ikan Jenahak Bersambal

Ikan Jenahak Bersambal
Oleh:

Bahan bahan:
1 ekor ikan jenahak - saiz sederhana
3-4 sudu besar cili kisar - boleh tambah
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
Garam
Gula
1-2 sudu besar sos tomato 
1-2 sudu besar sos cili

Cara cara:
Ikan jenahak dilumur dengan garam dan serbuk kunyit. Kemudian digoreng dan angkat. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang dihiris sehingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili agak garing.

Masukkan sos cili dan tomato, garam dan gula. Kacau rata. Masukkan sedikit air. 

Masukkan ikan goreng dan kacau rata. Sedia untuk dihidangkan.


Nota:
Bolehlah diceduk keluar minyak berlebihan. Menumis perlu minyak yang banyak, gres materi tumis masak sempurna.Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon