Jumaat, 20 April 2018

Ikan Percik Merah Kelantan


Saya memang suka mendengar youtube ceramah oleh Ustaz Jafri. Cara penyampaiannya terang dan sangat memberi kesan. Kali ini saya menyalin berkenaan dengan 5 amalan harian yang patut setiap kita mengamalkannya. Lebih lebih lagi kita kini berada di bulan Ramadhan yang sememangnya bulan yang segala amalan diberi pahala berganda, Kaprikornus eloklah kita mengamalkannya. 

Dimulakan dengan peringatan siapa yang masuk umur 40 tahun tapi masih laghaa dengan dunia, maka bersiap sedia lah untuk masuk neraka. Walaupun tahu kelebihan tahajjud tapi masih tak buat kerana hati dah mati. Tak usah kisah lah kehebatan tahajjud atau azab neraka, tetap tak bagi kesan apa apa kalau hati dah jadi mati. 

Sedang di akhirat, satu pahala pun sangat bernilai. Itulah waktu atau ketikanya apabila kita akan lari dari ibubapa kerana takut diminta pahala. Seseorang akan melupai andal keluarganya. Ada 3 waktu iaitu waktu turun kitab amal. Kalau sanggup sebelah kanan, akan jadi selamat. Kedua, takut sangat waktu nak ditimbang amalan yang dibuat waktu hidup di dunia. Ketiga, perasaan takut ketika melalui titian sirat. 

Bila mana 1 dikala yang kita lalai dari berzikir pada Allah, maka besarlah penyesalan kita di Padang Masyhar. Pahala satu sebutan Subhanallah boleh memenuhi timbangan mizan. Jika kita tidak mahu menyesal, apa kita nak kena buat setiap hari?

Pertama kita kena memutuskan dalam satu hari, kalau kita perlu melaksanakan amalan tersebut. Tujuannya supaya ia lekat dengan kita. Apa ia yang patut kita jadikan amalan?

1. Membaca surah Al Ikhlas sebanyak 10 kali, Tuhan akan bina baginya istana dalam syurga. Tetapkan masa, pola sebelum tidur, iaitu selepas membaca surah Al Mulk.

2. Membaca surah Al Kahfi pada setiap hari Jumaat.


3. Menghafal 10 ayat pertama atau 10 ayat terakhir surah Al Kahfi sebagai tunjangan dari Dajjal. Juga membaca doa tunjangan dajjal selepas membaca Tahiyat selesai sebelum memberi salam. 

4. Membaca ayat kursi selepas solat fardhu di mana tiada yang menghalang seseorang masuk syurga kecuali ia belum mati.

5. Akhir sekali membaca surah Al Kafirun sebelum tidur. 


Sempena bulan Ramadhan ini, saya ingin kongsikan resepi Ikan Percik yang memang sangat populer di festival bazar Ramadhan. Tetapi memang susah untuk menerima ikan percik merah original dari Kelantan walaupun yang berniaganya yaitu orang Kelantan.  Kalau ada pun, rasanya memang tidak kena. Lauk percik Kelantan juga menpunyai beberapa versi. 

Jika sebelum ini di SINI, saya lumur kuah percik pada ikan dan bakar, tapi kali ini ikan bakar hanya direndam dalam kuah percik. Biarkan seketika sehingga sebati rasanya, gres diceduk ke dalam pinggan untuk dihidangkan. 

Di samping itu, kali ini saya meletakkan serai. Saya sebetulnya kurang suka rasa serai di dalam kuah percik tapi sajalah nak mencuba kerana ianya yaitu mengikut cara yang dikongsi oleh rakan semenjak di kursi sekolah saya Maznah Shamsuddin. Maznah atau saya biasa panggil Nah sangat berakal memasak pelbagai kuliner Kelantan dan banyak mengambil tempahan juga. Biasanya saya akan meletak separuh sahaja atau serai hanya diketuk. 

Teringat yang Kak Yah, rakan surau Ad Dhuha yang berasal dari Kelantan pun tak berapa suka rasa serai yang banyak dalam kuah percik. Saya juga banyak merujuk pada ia kalau mahu memasak kuliner tradisional Kelantan. Kak Yah hanya memakai separuh batang sahaja. Tapi terpulanglah kepada selera masing masing kan...

Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Jangan lupa melihat video di Instagram dan juga di youtube channel. Selamat mencuba... 
Ikan Percik Merah
Oleh:

Bahan bahan:
1 kg ikan kembung
2 cawan santan pekat - guna 1 kotak santan kotak campur air
2 sudu besar gula atau secukup rasa
Garam
1/2 - 1 keping asam keping
1 sudu besar tepung beras - bancuh dengan sedikit air

Bahan kisar:
1 batang serai
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering - saya guna 3 sudu kecil cili kisar
1 inci halia

Cara cara:
Guna sedikit materi kisar untuk diperap ikan dengan sedikit garam. Baki materi kisar dimasak dengan santan sehingga kuah hampir pekat dengan memakai api perlahan. Masukkan gula, garam dan asam.  
Akhir sekali, masukkan tepung beras yang dibancuh dengan sedikit air. Sesuaikan rasa dan bolehlah dilumur pada ikan yang telah dibakar.

Saya masukkan ikan yang dibakar ke dalam kuah percik dan biarkan seketika sehingga agak mesra sebelum dihidangkan. 
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon