Ahad, 22 April 2018

Masak Lemak Daging Salai Yang Sedap

Semalam beberapa orang rakan jemaah di surau menanyakan kenapa telah usang tidak nampak say Masak Lemak Daging Salai Yang Sedap

Semalam beberapa orang rakan jemaah di surau menanyakan kenapa telah usang tidak nampak saya. Saya sungguh terharu kerana mereka sedar absensi saya. Semoga persahabatan menyerupai ini berkekalan sampai ke jannah. Sejak aku tidak sihat dan bercuti sakit beberapa minggu, gres ahad ini aku mulai ke surau untuk mendengar kuliah zohor dan solat berjemaah. Semoga Tuhan terus menjemput aku untuk hadir ke majlis majlis taman syurga. Aameen. OK kini kita masuk penggalan kuliner pula. 

Lauk masak lemak daging salai ialah antara lauk yang menjadi kegemaran saya. Saya mula berguru makan kuliner nogori ini hanya sesudah bekerja sahaja. Itu pun sesudah bertanya tanya resepi dari mitra kawan sepejabat. Baru gres kawin, tengah bersemangat nak memasak untuk suami. Tapi tak nak lah masak kuliner Kelantan sahaja. Itu yang rajin bertanya resepi dengan mitra kawan. 

Maklum lah masa tu, nak sanggup resepi kena menanya dengan mitra kawan. Salin dan tulis di buku resepi. Resepi bersepah juga dalam majallah tapi jikalau dicuba, tak menjadi. Adakalanya resepi menyerupai tidak ditulis dengan lengkap. Kaprikornus memang aku jarang memakai resepi di majalah jikalau memasak. Bukan macam sekarang, buka jer google, macam macam resepi ada. 

Semalam beberapa orang rakan jemaah di surau menanyakan kenapa telah usang tidak nampak say Masak Lemak Daging Salai Yang Sedap

Saya beli daging salai secara online yang kemudiannya dihantar ke rumah. Daging salai ini lebih sedap kerana ada bahagian yang sedikit berlemak. Tak ialah semuanya daging semata. 

Sebetulnya, kuah masak lemak aku hari ini berwarna kuning lemak yang cantik. Tetapi entah kenapa, gambar hari ini tidak menunjukkan warna sebenar kuah masak lemak saya. Hmm tak dongeng lah, yang penting ianya cukup lemak dan sangat sedap. 

Kalau nak lagi sedap, boleh masukkan belimbing buloh tapi aku tak ada stock. Saya juga suka rasa dan bau daun kunyit di dalam masak lemak. Pun aku tak ada stock daun kunyit. Kaprikornus masak kosong kosong sahaja. Saya lebih suka kuah masak lemak yang sedikit pekat pekat. Baru lah rasanya lebih kick jikalau digaul dengan nasi putih panas panas. 

Jom layan resepi dan cara penyediaannya yang sangat gampang ini. Selamat mencuba...


Semalam beberapa orang rakan jemaah di surau menanyakan kenapa telah usang tidak nampak say Masak Lemak Daging Salai Yang Sedap

Masak Lemak Daging Salai
Oleh:

Bahan bahan:
1/4 kg daging salai secukupnya
1 kotak santan kotak
Garam
1 keping asam keping

Bahan Kisar:
10 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup
Sedikit serbuk kunyit - untuk tambah warna 
2 ulas bawang merah

Cara cara:
Masak materi kisar seketika agak agak cili masak. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk. Masukkan air secukupnya untuk empukkan daging.

Semalam beberapa orang rakan jemaah di surau menanyakan kenapa telah usang tidak nampak say Masak Lemak Daging Salai Yang Sedap

Setelah daging empuk dan air kering, masukkan santan dan tambah air secukupnya. Kacau rata. Saya suka kuah yang agak pekat. Jika suka cair, lebihkan air. 

Masukkan garam dan asam keping. Sesuaikan rasa. Selalu dikacau semoga kuah tidak pecah minyak. 

Nota:
Jika suka, boleh masukkan daun kunyit. Saya tak masuk kerana tiada stock.

Boleh juga dimasukkan belimbing buluh atau ubi kentang, semua ikut citarasa masing masing.



Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon