Khamis, 26 April 2018

Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Sebelum masuk serpihan resepi, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog yang setia mengunjungi dan membaca blog saya. Ya lah kini ni zaman pelbagai media umum menyerupai Instagram yang rata rata orang berkongsi resepi dan masakan. Saya tetap percaya, blog akan kekal diminati kerana blog lebih personalised berbanding IG yang lebih touch and go. 

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Telah lama, saya tidak selitkan petikan kuliah dari ustaz yang  diadakan di surau daerah saya bekerja. Makara sempena hari Jumaat yang barakah ini, saya ingin kongsikan Kuliah Zohor dari Ustaz Abu Jihad berkenaan tulus dalam beribadah. Sebab apa orang terus melaksanakan dosa? Kerana ada orang lain yang sokong tindakan mereka sebagai teladan komen dalam facebook akan post orang menawarkan duit. Komen yang menyokong yaitu seperti, "tak apa. Dia tak kacau orang. Dia guna duit sendiri". 

Zaman sekarang, ramai orang berbangga besar hati dengan kejahatan yang dilakukan. Mereka tidak segan untuk menawarkan kepada orang ramai akan kejahatan yang dibentuk dengan berkongsi di laman sosial. Bukan sekadar berbangga besar hati dengan kebaikan yang dibuat. 

Ikhlas yaitu menyembunyi amal kebaikan sebagaimana kita menutup amal kejahatan. Amalan soleh walaupun ditutup, Tuhan niscaya akan menawarkan amalan soleh kita. Makara tak perlu lah nak menunjuk pada orang lain. Biar antara kita dengan Tuhan sahaja yang tahu. Orang sanggup naungan arasy ialah orang yang buat amalan dengan tangan kanan, tangan kiri pun tak tahu. 

Ikhlas yaitu sentiasa berjaga jaga. Sebelum tahap ikhlas adalah tahap buat buat ikhlas. Sebagai contoh, kita digalakkan menangis selepas solat malam. Ada orang yang sangat susah hendak menangis. Makara beliau kena cuba juga dan buat buat menangis. Makara dalam tulus pun, kita kena cuba untuk ikhlaskan amalan kita. 

Antara tanda tulus ialah tidak bertambah amalan alasannya dipuji atau tak berkurang dengan alasannya dikeji. Tanda tulus kedua ialah lupa memandang amalan yang lepas. Jangan tengok lagi amalan yang dulu. Yang ketiga ilab lupa kepada pahala hari akhirat. Maksudnya beliau redha beribadah semata mata kerana Allah. Amalan hanya lah sebagai tanda syukur akan nikmat dunia yang Tuhan bagi cukup banyak. Nikmat Tuhan tak terhitung banyak nya. 

Seperti yang saya tulis dalam Instagram saya sebelum ini, saya berguru resepi ini dari Maznah sobat saya semenjak dari darjah satu lagi. Kalau bukan kerana sobat baik, beliau pun mungkin tidak mengajar saya detail satu persatu. 


Dia melihat sendiri Kak Wook memasak kerana memang berkawan rapat dengan Kak Wook. Selalu menjenguk ke dapur dikala Kak Wook menyediakan hidangan untuk nasi Kak Wook. Rahsia yang mesti ada ialah aji no moto. Makara kalau ada yang tidak makan aji no moto, bolehlah memakai apa apa serbuk perasa atau tidak menggunakannya.

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Saya berjanji untuk berkongsi resepi Sambal Nasi Kak Wook di Instagram saya sehingga ramai yang meninggalkan komen mereka tidak sabar untuk membacanya. Makara sebagai menunaikan janji, saya gagahkan diri untuk menyediakan Nasi Kak Wook sebagai hidangan tengahari keluarga saya walaupun saya sangat sibuk dikala ini.  

Sambal Nasi Kak Wook ini memang sedap dan secukup rasa. Tapi jangan lupa kepedasan cili yaitu berbeza, jadi bila rasa terlebih pedas, tambahlah satu atau dua sudu gula lagi untuk seimbangkan rasa pedas dengan manis. Begitu juga garam, bolehlah tambah secukup rasa tekak masing masing. Di bawah ini yaitu gambar selepas sehari disimpan di dalam peti ais.


 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Klik di SINI untuk resepi Gulai Ayam Nasi Kak Wook dan di SINI untuk Ayam Goreng Nasi Kak Wook untuk mengetahui rahsia dan teknik penyediaannya.  

Jangan lupa melihat video cara penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel. Kepada yang belum lagi follow Instagram, jom follow di @aziekitchen. Ramai yang menulis memberitahu mereka gres sahaja jumpa dengan IG sedangkan telah usang saya membuka akaun di IG untuk follower blog .

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Sambal Nasi Kak Wook
Oleh:

Bahan bahan:
15 tangkai cili kering - rebus & tos
10 tangkai cili merah 
Segenggam cili padi kampung hijau - 30 tangkai
6 biji asam limau kasturi - buang biji 
1 ibu jari belacan - bakar seketika
1 ulas bawang putih - bakar seketika
1/2 cawan cuka makan
1/2 cawan gula atau secukup rasa
1-2 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 sudu kecil aji no moto atau serbuk perasa

Cara cara:
Hiris halus semua cili padi dan cili merah. Tujuannya agar ianya gampang hancur. Cili kering guna yang jenis berkilat, bukan yang kerinting.

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Cucuk belacan dengan memakai garfu dan bakar atas api seketika. Ulang yang sama untuk bakar bawang  putih pula. 

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Blender semua materi di atas dengan memakai "pulse" sahaja. Jangan dikisar halus. Biar ada bernafsu kasar sedikit.

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Akhir sekali, tuang ke dalam mangkuk dan masukkan sedikit aji no moto, bila suka. Kacau sebati dan sesuaikan rasa. 

 saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada follower blog  yang setia men Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Simpan dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti sejuk. 

Nota:
Mesti ada lebih rasa manis. 

Boleh disediakan lebih awal kerana rasanya akan menjadi lebih sedap sehabis semua cili telah terjeruk di dalam gula dan cuka. 



Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon