Rabu, 4 April 2018

Sambal Tumis Ikan Bilis


Sambal Tumis Ikan Bilis yaitu cukup sinonim dengan kebanyakan masyarakat kita terutama di Sambal Tumis Ikan BilisSambal Tumis Ikan Bilis yaitu cukup sinonim dengan kebanyakan masyarakat kita terutama dihidangkan dengan nasi lemak. Namun begitu, masih ramai peniaga yang tidak menghasilkan sambal tumis yang sedap. Ianya sangat berbeza dengan nasi lemak yang dimakan dengan di kopitiam yang sambal tumis ikan bilisnya sangat sedap, berwarna berkilat cantik. Sebenarnya tidak susah pun untuk menghasilkan sambal tumis ikan bilis yang sedap, Cuma teknik semasa memasaknya yang mesti betul. Tiga perkara yang sangat saya utamakan ialah cili kisar mesti betul betul garing, bawang besar mesti banyak dan gula juga mesti lebih. Yang lain lain menyerupai biasa sahaja. Sambal tumis yang disediakan dengan dimasak usang lama, boleh tahan sehingga 4-5 hari tanpa perlu dipanaskan. Separuh darinya saya masukkan dalam tupperware untuk disimpan.Sambal Tumis Ikan Bilis yaitu cukup sinonim dengan kebanyakan masyarakat kita terutama di Sambal Tumis Ikan Bilis


Berkenaan dengan ikan bilis pula, ada pelbagai versi. Kalau ikut cara arwah Bonda Mertua di SINI, semua materi termasuk ikan bilis dimasukkan kesemua sekali di dalam kuali dan biarkan masak dengan api perlahan lahan. Maknanya ikan bilis tidak digoreng. Cara yang biasa yang saya mengikut cara sepupu saya cikgu Wan Faizah di SINI ialah memasukkan ikan bilis yang tidak dimasak ke dalam sambal tumis selepas cili telah benar benar garing. Pun ikan bilisnya tidak digoreng terlebih dahulu. Cara Nana di SINI pula, ikan bilis digoreng separuh masak sebelum dimasukkan dalam sambal tumis yang cilinya telah garing. Selain itu, saya juga biasa menggoreng ikan bilis sehingga garing dan memasukkannya ke dalam sambal yang telah terbit minyak. Cuma kebelakangan ini, saya dah jarang menggoreng ikan bilis kerana tak rajin untuk melakukannya. Malahan kali ini juga, saya tidak menggoreng ikan bilisnya. Kaprikornus cara mana yang kita sukai, terpulanglah. Terpulang lah, mahu jadi apa, mahu jadi hantu atau mahu jadi buaya. Hahaha lebih kurang lagu juga lah.

Hari ini saya mahu kongsikan cara saya menyediakan Sambal Tumis Ikan Bilis yang telah saya gabungkan semua cara dan teknik menurut pengalaman saya selama ini serta tips dan petua yang dikongsikan oleh rakan rakan. Jom layan resepinya di bawah ini. Ianya sangat sedap dan terbaeek. Tetapi abaikan gambarnya yang tak manis kerana diambil di waktu senja dengan cuaca yang gelap serta hujan renyai renyai..Sambal Tumis Ikan Bilis yaitu cukup sinonim dengan kebanyakan masyarakat kita terutama di Sambal Tumis Ikan Bilis

Sambal Tumis Ikan Bilis Sedap Versi
Oleh:

Bahan bahan:
1 mangkuk ikan bilis – digoreng layu
1/2 mangkuk cili kisar/20 tangkai cili kering – buang biji, rebus & kisar
1 biji bawang besar – hiris
1 keping asam/air asam jawa
Garam secukup rasa
3 sudu besar gula pasir
Sedikit gula merah/gula Melaka - opsyenal

Bahan kisar:
3 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
Secubit ikan bilis mentah
Sedikit belacan bakar - opsyenal
1 biji buah keras – opsyenal

Cara cara:
Panaskan minyak yang banyak dan tumis materi kisar sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis dengan memakai api yang kecil supaya cili betul betul masak dan tidak hangit. Boleh tutup kuali supaya sambal tak meletup letup dan terpercik ke tangan. 

Bila cili benar benar masak garing dan terbit minyak, masukkan sedikit gula dan garam terlebih dahulu sekadar untuk menggaringkan sambal.

Kemudian masukkan sedikit air supaya cili tidak hangit. Selepas itu, gres dimasukkan asam keping, gula, gula merah dan garam secukupnya serta bawang besar hiris.

Akhir sekali, masukkan ikan bilis dan biarkan merenih usang lama sehingga sambalnya agak pekat dan terbit minyak.  Bolehlah ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Nota: 
Resepi ini tidak diletakkan bawang putih. Sambal dikatakan lebih sedap jikalau tidak mengunakan bawang putih. 

Boleh tambah buah keras untuk menambahkan lemak pada sambal.

Boleh juga gunakan cili merah hidup sebagai menggantikan cili kering. Sangat sedap, berwarna manis dan tidak perlu ditumis terlalu lama.

Boleh juga jikalau ikan bilis tidak digoreng terlebih dahulu, terutama jikalau ikan bilis yang berkualiti tinggi.


Sambal Tumis Ikan Bilis yaitu cukup sinonim dengan kebanyakan masyarakat kita terutama di Sambal Tumis Ikan BilisSumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon