Isnin, 23 April 2018

Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap

Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap

Hari ini saya ingin kongsikan petikan dari tazkirah oleh Mufti Wilayah Persekutuan Dato Dr Zulkifli berkenaan persiapan diri menghadapi Ramadhan. Dalam Islam kehidupan ada pasang surut. Momentun diberi supaya umat Islam sentiasa bersemangat ibarat kedatangan bulan Ramadhan, selepas raya tiba pula ekspresi dominan Haji dsb. 

Ramadhan bulan yang di nas secara khusus dalam Al Quran. Siang hari dalam bulan Ramadhan, kita tidur pun dalam keadaan sedang berpuasa. Makara kita sentiasa sanggup pahala. Begitulah uniknya ibadah dalam bulan Ramadhan. Siapa bagi makan orang berpuasa, akan sanggup pahala puasa orang itu tanpa mengurang pahala orang tersebut. 

Buat amalan yang sunat, sanggup pahala ibarat amalan wajib. Buat wajib sanggup pahala diganda. Buat umrah Ramadhan sanggup pahala ibarat mengerjakan Haji atau mengerjakan Haji bersama Rasulullah. Terutama 10 simpulan Ramadhan. 

Kita mesti menyediakan kegiatan di dalam bulan Ramadhan. Cth baca Al Alquran dan khatam. Jadikan bulan ini sebagai bulan pecutan untuk kehidupan yang hebat. Buat secara bersungguh dan luar biasa. 

Orang Islam kena ubah menyebabkan Ramadhan sebagai bulan kemenangan di mana umat Islam jauh ke depan. Banyak kejayaan di zaman Rasulullah dan sahabat berlaku dalam bulan Ramadhan. 

Kita kadang kadang tak tahu apa nak buat. Dah jadi seolah rutin biasa sahaja. Doa orang selepas khatam Al Alquran ialah afhdal dan makbul. 

Ambik kesempatan untuk sebaik mungkin bagi menyebabkan bulan Ramadhan sebagai bulan yang boleh dijadikan perubahan hidup. Setengah hari boleh tahan lapar dahaga. Kita boleh ubah. Bulan Ramadhan kita boleh tiba ke surau. Kenapa tak diheret perubahan itu sehingga selepas bulan Ramadhan. 

Bulan Ramadhan mengajar kita berkenaan masa. Masa berbuka yang tepat, masa terawih, masa bersahur. Masa yang lebih tersusun dalam beribadah. 

Bulan Ramadhan juga bulan kekeluargaan di mana nikmat besar sanggup makan bersama keluarga. Di luar bulan Ramadhan sangat susah untuk dilakukan. 

Bulan Ramadhan minta satu jam sahaja dengan semua anak anak di mana pukul 6 mandi dan ambik wudhu. Pukul 6.30 duduk di satu tempat beramai ramai, buat tazkirah. Satu hari kongsikan satu hadis Nabi. 10 minit kedua baca zikrullah. 10 minit ketiga pula kita berdoa. Baca doa untuk semua anak anak. Doa orang berpuasa tak akan ditolak. 

Selepas itu berbuka. Berkumur dan terus solat berjemaah. Selepas itu ke masjid, bagi sikit duit kat anak untuk mereka sedekah di masjid. Anak anak juga akan mengikut apa yang kita latih kalau mereka sendiri menpunyai keluarga sendiri. Setakat ini dahulu, supaya bermanafaat.

Hari ini saya ingin berkongsikan resepi Sos Cili Pencicah yang sangat sedap. Resepi dari Chef Wan ini saya salin dari SINI. Layan resepi cucur udang yang saya gandingkan dengan sos cili pencicah hari ini di SINI.


Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap

Saya menyediakan sos cili ini untuk dimakan dengan cucur udang. Saya masih tidak sihat dan tiada selera makan. Makara terpaksa lah minta Nana dan Encik Hubby untuk merasa dan memberi komen. Kata Nana, sangat sedap dan secukup rasa kalau dicicah dengan cucur udang.   

Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Saya hanya menyediakan separuh sahaja dari materi di bawah kerana cukup untuk sekali makan sahaja. 

Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap

Sos Cili Pencicah Chef Wan
Oleh:

Bahan bahan:
8 tangkai cili merah 
2 ulas bawang putih  
1/4 cawan air 
1/4 cawan cuka 
4 sudu besar sos nampla/sos ikan
1 cawan gula halus/kaster
4 sudu besar kacang tanah ditumbuk - tak letak

Cara cara:
Kisar semua materi di atas kecuali gula dan kacang. Tuang materi kisar ke dalam kuali dan masukkan gula. Kacau rata. 

Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap

Masak materi kisar sehingga pekat ibarat memasak sirap gula. Bila sejuk, ianya akan bertambah pekat

Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap

Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap

Sebelum hidang taburkan kacang tanah yang ditumbuk. 


Sedia untuk dicicah dengan cucur udang, cucur bilis, keropok atau tauhu sumbat. 

Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat Sedap Sos Cili Pencicah Chef Wan Yang Sangat SedapSumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon