Rabu, 16 Mei 2018

Agar Supaya Pandan Santan Yang Sedap Dan Mudah



Agar Agar Pandan Santan Yang Sedap dan Praktis Agar Agar Pandan Santan Yang Sedap dan Mudah



Saya memang dah usang teringin nak menciptakan supaya agar gampang tetapi sangat sedap dan yang penting, ianya ialah kegemaran saya. Selain supaya agar pandan, aku juga suka memakai gula Melaka untuk mengakibatkan supaya agar gula Melaka. 

Teringat dulu, kali pertama menciptakan supaya agar santan gula Melaka, sepupu Hubby tiba ke rumah untuk menunjukkan cara caranya. Masa tu, aku gres kawin dan mula mencar ilmu memasak. Telur dipecahkan di atas kelapa parut dan diramas dan diperah sekali untuk menghasilkan santan. Masa tu, tak pulak guna blender untuk kelapa parut. Hanya diramas ramas biasa dengan tangan sahaja. Satu kasus lagi, setiap kali memasak supaya agar, elok dimasukkan sedikit gula kerikil supaya supaya agar kita tidak basah selepas di potong. Ianya akan menjadi lebih pejal. 


Agar Agar Pandan Santan Yang Sedap dan Praktis Agar Agar Pandan Santan Yang Sedap dan Mudah


Memang sedap sangat supaya agar ini dengan rasa dan amis wangi daun pandan. Secukup rasa sahaja kemanisannya. Rasanya tidak muak atau menjemukan. Sehingga keesokannya pun, masih sedap. Saya makan waktu berbuka puasa. Kebetulan ada geng kerana Alain juga suka makan supaya agar ini. Laju jer masuk verbal kerana teksturnya yang lembut tapi pejal. 

Aduhaai lepas juga hajat nak makan supaya agar ni. Kalau untuk majlis majlis berbuka atau bila ada tetamu di rumah, bolehlah kita pakat pakat buat supaya agar ini. Selain sedap, ianya cepat dan gampang disediakan.  Rupa supaya agar aku kali ini agak pucat kerana tidak meletakkan sebarang pewarna, hanya hijau orisinil daun pandan sahaja.

Jom layan video dalam Instagram dan youtube channel di SINI untuk video berdurasi lebih panjang. Bagi yang belum follow facebook , boleh klik link di SINI.



Agar Agar Pandan Santan Yang Sedap dan Praktis Agar Agar Pandan Santan Yang Sedap dan Mudah

Agar supaya Pandan Santan
Oleh:

Bahan-bahan
25 gram agar-agar bertali
1500 ml air
1 cawan gula pasir
2 -3 ketul gula kerikil - sebesar ibu jari tangan - opsyenal
1 cawan air daun pandan - kisar 5 helai daun pandan dg 1 cawan air dan tapis
1 cawan santan - guna 1/2 biji kelapa parut
1 biji telur gred A
Sedikit pewarna hijau 

Cara cara:
Masak supaya agar dengan air sehingga hancur. Setelah supaya agar hancur, masukkan gula dan gula batu. Kacau lagi sehingga gula hancur. 

Masukkan kelapa parut, daun pandan dan telur ke dalam blender dengan 1 1/2 cawan air. Setelah dikisar hancur, diperah dan ambil santan sebanyak 2 cawan. Masukkan sedikit pewarna hijau. Saya tak letak kerana tiada stock, jadi warna hijau daun pandan original tidak berapa cantik. 




Tuang santan ke dalam periuk supaya agar. Kacau rata sehingga ianya mendidih. Setelah mendidih dan masak sekata, angkat dan tuang ke dalam loyang atau teladan yang disukai. 

Setelah hampir mengeras, pindahkan ke dalam peti sejuk. Setelah keras, bolehlah dipotong dan dihidangkan sejuk sejuk, memang sedap. 




Nota:
Guna gula kerikil supaya supaya agar tidak basah dikala dipotong. Ia akan lebih pejal.





Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon