Sabtu, 26 Mei 2018

Cucur Ikan Bilis LembutTazkirah Zohor Ustaz Najhan kitab Ayyuhal Walad iaitu Nasihat Imam Ghazali ke  Cucur Ikan Bilis Lembut


Tazkirah Zohor Ustaz Najhan kitab Ayyuhal Walad iaitu Nasihat Imam Ghazali ke 19. Makna tawakkal. Bahawa engkau memantapkan iktikad dan komitmen Tuhan bahawa apa yang ditakdir atas kau niscaya akan hingga pada kau walaupun seluruh makhluk berusaha menghalangnya. Jika ia bukan ditakdir untuk kamu, nescaya tak akan hingga walaupun seluruh makhluk mahu menyampaikannya pada engkau. 

Apakah yang dijelaskan dari maksud tawakkal. Maksud lain ialah bergantung pada Allah. Penyerahan diri pada Allah. Penyerahan diri ialah kewajipan setiap orang beriman. Adanya tanggungjawab dan musabab yang kita kena buat. Kena berdoa pada Allah. Kita kena serah diri pada pentadbir alam ini yang bijaksana. Peranan kita sebagai makhluk, ada peranan dan perjuangan yang kena buat. Bukan sekadar bertawakkal sahaja. Ada juga musabab ibarat penyempuhan dari sakit ialah ubat, rezeki musabab ialah usaha. 


Tazkirah Zohor Ustaz Najhan kitab Ayyuhal Walad iaitu Nasihat Imam Ghazali ke  Cucur Ikan Bilis Lembut

Allah telah kasatmata dalam Al Alquran sifat orang beriman ialah orang bertawakkal. Bukan bawah kuasa kudrat kita tapi semuanya termasuk diri kita ialah di atas pentadbiran Allah. Semua dalam pengetahuan Allah. Orang bertawakkal amat dikasihi Allah. Semuanya bergantung pada Allah. Kudrat dan keupayaan kita terbatas. Tuhan jua yang mengatur segala sesuatu. 

Jadi kita kena kukuhkan doktrin kita akan segala komitmen Allah. Segala komitmen Tuhan disebalik perjuangan manusia, dijanjikan akan sanggup apa yang ia usahakan atau akan sanggup apa yang didoakan. Sifat tawakkal ialah sifat hati. Segala apa yang ditakdir oleh Tuhan niscaya hingga pada mu walaupun seluruh makhluk cuba menghalang. Begitu juga sebaliknya. Takdir Qada dan Qadar Tuhan ialah benda yang rahsia. Kena yakin kasus ini walaupun kita tak tahu Qada dan Qadar kita. Kena ada iktikad yang betul. Itu sifat iman kita.

Kalau Tuhan telah tentukan, tak akan bisa dihalang. Contoh rezeki. Semua orang ada rezeki masing masing samada sikit atau banyak. Ada dapat cepat dan ada sanggup lambat. Semua ada walaupun berbeza. Burung pun diberi rezeki bila keluar dari sarang dengan perut kosong walaupun burung tak ada akal. Semua telah ditentukan Allah. 

Burung balik dengan perut kenyang. Itu komitmen Tuhan semua orang ada rezeki. Kalau Tuhan tak izin, kita tak akan sanggup walaupun perjuangan macam mana sekali pun. Ini sifat tawakal sebenar yang patut ada. Tawakal ialah penyempurna sifat iman kita. Jangan rosak iman dan akidah, kerana hidup kita tak akan ada nilai kalau iman kita rosak. Contoh yang merosakkan iman ialah dengan berkata semua yang saya sanggup adalah kerana perjuangan aku. Atau bertawakal semata mata tanpa berusaha.  Cukup di sini sahaja dan biar ianya memberi manafaat pada kita semua. Sekarang kita masuk sedikit coretan belahan kuliner hari ini.
Ini ialah entri usang yang saya sediakan saat saya mengambil cuti setengah hari untuk menghantar Aween ke majlis orientasi di KDU bagi pengajian A Level. Tapi oleh kerana pda hari yang sama, Aween menpunyai ujian memandu, kami terpaksa on stand by. Sementara menunggu Aween selesai ujian memandu, kami balik ke rumah dahulu. 

Bila teringat dalam peti masih ada secekak lagi daun kucai lebih dari memasak Cucur Kentang gres baru ini di SINI, saya terus ke dapur untuk menyediakan materi bahan menciptakan Cucur Bilis. Jika tak segera digunakan, daun kucai akan rosak dan terbuang begitu sahaja. Aween selesai ujian dah petang, jadi kami tidak sempat untuk pergi ke aktivitas orientasi. Aween terus mendaftar selepas taklimat ringkas dan memulakan pengajian pada keesokannya. Selamat memulakan pengajian buat Aween. Semoga menjadi anak yang soleh berjaya di dunia dan akhirat. Aamiin.


Tazkirah Zohor Ustaz Najhan kitab Ayyuhal Walad iaitu Nasihat Imam Ghazali ke  Cucur Ikan Bilis Lembut

Ikan bilis boleh digoreng seketika atau boleh juga ditumbuk kasar. Tapi ikan bilis yang saya gunakan agak lembut, jadi saya tak buat apa apa. Hanya cuci dan terus masuk ke dalam adunan. Kalau biasanya, saya meletakkan sedikit baking powder tapi hari ini saya menggantikannya dengan soda bikarbanat selepas membaca cadangan dari seorang blogger. 

Saya memang suka mencuba tips dan petua yang dikongsikan dalam apa apa jua berkaitan dengan masakan. Biarlah kita pintar dalam kuliner yang boleh kita panjangkan pula untuk manafaat orang lain. Kalau diperhatikan gambar, saya suka menciptakan kuih cucur yang sedikit lonjong dari yang berbentuk bulat, jadi lebih garing sedikit.  Hahaha suka yang garing garing gituu...

Jika ingin melihat entri sebelum cucur bilis saya sebelum ini, boleh klik di SINI  dan juga di SINI.  Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Walaupun dah sejuk, masih lagi lembut. Hari ini cucur bilis hanya dicicah dengan sos cili sahaja. Jangan lupa melihat video di Instagram ya...Tazkirah Zohor Ustaz Najhan kitab Ayyuhal Walad iaitu Nasihat Imam Ghazali ke  Cucur Ikan Bilis Lembut

Cucur Ikan Bilis Lembut
Oleh:

Bahan bahan:
2 cawan tepung gandum
Segenggam ikan bilis - belah 2 kalau besar
1 ikat daun kucai - potong pendek
3/4 cawan bawang besar Holland - potong dadu
1 biji cili merah dipotong kecil - tak letak
1/4 sudu kecil soda bikarbanat
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Secubit serbuk kunyit
1/2 cawan air panas mendidih
1 1/2 cawan air biasa - lebih kurang 250 ml

Cara cara:
Satukan kesemua materi di atas kecuali air. Kacau rata. Tuangkan air bertahap ke dalam adunan sehingga mencapai kelikatan yang sesuai. Tak perlu dihabiskan air kalau telah sesuai kelikatannya. 

Jika terlebih cair, tambahkan 1/2 cawan tepung gandum sedikit demi sedikit. Tuangkan air panas. Biarkan seketika supaya soda bikabanat naik. 


Tazkirah Zohor Ustaz Najhan kitab Ayyuhal Walad iaitu Nasihat Imam Ghazali ke  Cucur Ikan Bilis Lembut


Panaskan minyak dan sehabis minyak benar benar panas, goreng dengan api sederhana sehingga kekuningan.  Angkat dan tos.


Tazkirah Zohor Ustaz Najhan kitab Ayyuhal Walad iaitu Nasihat Imam Ghazali ke  Cucur Ikan Bilis Lembut


Sedap dimakan panas panas. Cicah dengan sos cili atau mayonis atau apa apa yang disukai.Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon