Isnin, 7 Mei 2018

Daging Goreng Garam Kunyit

Saya hari ini hendak kongsi resepi paling gampang tetapi paling sedap pada selera saya dan p Daging Goreng Garam Kunyit

Saya hari ini hendak kongsi resepi paling gampang tetapi paling sedap pada selera saya dan paling saya gemari. Ianya ialah makanan simple saya semenjak zaman kanak kanak. Sejak zaman saya boleh mengingati apa yang saya lalui lah kiranya. Daging goreng garam kunyit. Tapi sebelum itu meh kita citer citer sedikit penggalan perkongsian ilmu. 

Petikan kuliah zohor Ustaz Aliff Mahari dimulakan dengan ucapan syukur ke hadrat Illahi kerana masih diberi izin untuk tiba llagi ke majlis ilmu. Praktis mudahan ianya dikira sebagai amalan soleh. Hari ini ialah penggalan dosa yang ke28 dari 70 dosa besar iaitu memakan yang haram atau yang dianggap haram dari syariat Islam. Islam melarang memakan sumber haram atau memakan harta sesama sendiri secara bathil. Contoh merampas harta dengan memakai sumpah palsu. Memakan harta bathil ialah secara zalim samada tipu khianat curi dsb. Kedua sumber melalui judi atau sumber yang diharam. 

Insya Tuhan kita tak makan makanan haram ibarat arak, bangkai dsb. Yang ni, ramai boleh jaga. Tapi ramai tak jaga dan tak ambik berat sumber perniagaan kita dari mana. Yang penting ada untung. Tuhan akan tanya dari mana kau dapat, sumber apa, komisyen dari mana. Dapat duit akan dibelanja, juga akan ditanya ke mana ianya dibelanjakan. 

Ada insan mengelap harta Tuhan secara tidak benar ibarat harta zakat, baitul mal. Orang tak keluar zakat, ialah berdosa besar. Kena keluar zakat pendapatan. Baitul mal ialah sentra terima zakat juga akan ditanya samada ianya diagih tak pada golongan asnaf atau diselewengkan mengakibatkan ramai orang Islam hidup susah. Kempen semoga bayar zakat dibentuk tetapi pengagihan tidak ibarat yang diharapkan. Kena jawab di hadapan Tuhan Taala kerana harta Tuhan telah tidak diagih dengan sebaik mungkin. 

Kesan makan sumber yang haram akan mengakibatkan doa kita tidak diterima. Sedang Tuhan sangat suka jikalau hambaNya berdoa. Tuhan Maha Menerima doa hambaNya. 

Ada doa yang diberikan sesudah kita mati. Ada doa yang belum diterima lagi. Semua doa kita Tuhan terima. Tapi jikalau memakan sumber rezeki haram, memang Tuhan tak terima. Makara kena bersihkan duit dan harta kita. Biar rezeki dari sumber halal semuanya. Sedekah dan zakat untuk membersihkan harta.

Jika dicampur antara yang halal dan yang haram, semua akan jadi haram. Contoh campur arak dan air sirap tetap jadi haram. Kalau harta jangan makan 100% tapi kena tunaikan sedekah zakat dsb. Kena fikir untung dunia dan untung akhirat.

Saya hari ini hendak kongsi resepi paling gampang tetapi paling sedap pada selera saya dan p Daging Goreng Garam Kunyit

Jadi dalam bekerja jangan mengkhianati orang kerana kita mahu membawa balik rezeki yang higienis untuk anak isteri makan. Kalau dulu saya ada menulis penggalan politik pejabat. Sebetulnya ramai mitra kawan pejabat saya yang baik cuma ialah dua tiga orang sahaja yang lain sikit peel nya. Tapi yang sedikit pun kadang kadang boleh memberi kesan pada hidup kita. Mungkin juga betul kata seorang mitra saya, yang saya diuji kerana saya setiap hari berazam untuk menjadi orang yang lebih baik. Makara untuk mengetahui samada saya telah pun mencapainya, saya perlu diuji.  

Setiap hari saya niscaya melangkah ke pejabat dengan azam untuk menjadi seorang yang lebih baik, yang kurang bercakap apalagi menyebut nama orang lain, yang menimbulkan kerja sebagai ibadah, yang redha dengan karenah, yang melaksanakan sesuatu kerana Tuhan Taala, yang menyakini sepenuh penuhnya bahawa saya tidak perlu kuatir dengan kesepakatan Tuhan penggalan rezeki. Saya tidak harus merasa takut dengan sesiapa kerana Tuhan niscaya melindungi kita dari dikhianati dan dizalimi. Saya akan tetap berazam setiap hari walaupun setiap hari juga saya gagal menimbulkan ianya satu realiti.

Jom hari ini saya kongsikan resepi simple tetapi lauk ini yang sangat sedap di tekak saya. Lauk yang sentiasa menggamit rindu saya pada kampung halaman....


Saya hari ini hendak kongsi resepi paling gampang tetapi paling sedap pada selera saya dan p Daging Goreng Garam Kunyit

Daging Goreng Garam Kunyit
Oleh:

Bahan bahan:
Daging
Garam
Kunyit hidup
1 biji bawang besar Holland - hiris nipis
3 tangkai cili hijau Solok
Sedikit daun sup

Cara cara:
Perap daging dengan garam dan kunyit yang ditumbuk. Biarkan dalam 20-30 minit. 

Saya hari ini hendak kongsi resepi paling gampang tetapi paling sedap pada selera saya dan p Daging Goreng Garam Kunyit

Masukkan daging ke dalam kuali dengan sedikit air dan masak sehingga daging empuk. Jika belum empuk, boleh tambah air.

Setelah daging empuk dan air kering, masukkan minyak. Dan goreng daging sehingga agak agak daging sedikit keperangan. Jangan goreng terlalu usang kerana daging akan menjadi liat.

Akhir sekali masukkan bawang besar dan cili hidup. Kacau rata. Setelah angkat, sedia dihidangkan, tabur dengan daun sup.
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon