Rabu, 9 Mei 2018

Ikan Goreng Garam Kunyit Yang Sangat Sedap Dan Dongeng Luahan Hati

Ikan Goreng Garam Kunyit Yang Sangat Sedap  Ikan Goreng Garam Kunyit Yang Sangat Sedap dan Cerita Luahan Hati

Saya suka makan ikan yang digoreng garam kunyit jer. Lebih lebih lagi kalau memakai spesis ikan yang memang sedap ibarat ikan terubuk, senangin, kerisi yang besar dll. Sebelum kita sentuh potongan ikan, aku nak mencoret sedikit luahan hati. Apa yang ada di hati kena diluahkan biar ianya tidak tersimpan sehingga boleh merosakkan hati sendiri. Hati yang terkilan, hati yang marah, yang sakit dan macam macam lagi. 

Kebelakangan ini memang stress sangat sangat. Stress dengan karenah insan di sekeliling. Saya tidak mahu berdusta dengan diri sendiri, sebahagian besar masa kita dihabiskan di pejabat. Berdasarkan pengalaman sendiri, amat susah untuk menerima rakan sepejabat yang betul betul ikhlas. Semuanya umpama melepaskan diri sendiri, kolam kata mitra aku yang telah pun meletakkan jawatan, semuanya tu demi cari makan, Hajjah. Beliau memanggil aku Hajjah. Hmm betul juga. 

Ya, tapi kalau pun untuk cari makan, bolehkah merasa keenakan makanan tersebut kalau ianya diperolehi dengan cara menikam dari belakang, bermuka muka dsb. Namun tidak sanggup dinafikan, ada juga rakan sepejabat yang baik. Mereka biasanya yang tidak ada kepentingan dengan kita, apa lagi mahu bersaing untuk menawarkan kebagusan diri. Saya tidak mahu bersaing dengan sesiapa kerana hakikatnya aku sudah mempunyai segalanya seadanya. Saya tidak perlu lebih dari apa yang ada pada aku hari ini. 

Ikan Goreng Garam Kunyit Yang Sangat Sedap  Ikan Goreng Garam Kunyit Yang Sangat Sedap dan Cerita Luahan Hati

Saya memang tidak akil untuk membodek atau menunjuk nunjuk. Walaupun aku kenal rapat dengan ramai pegawai kanan, namun bukan cara aku untuk mengadu domba dengan hal yang remeh temeh. Prinsip saya, Tuhan kan ada. Dia yang Maha Berkuasa, Maha Mengetahui, Maha Kaya, Maha Mengasihani. Semuanya ada pada Tuhan SWT. Saya mengalah semuanya pada Allah. 

Bila stress, aku akan menanganinya dengan ke dapur untuk memasak. Makara pagi pagi, aku WA Boy mengajak ke Pasar Taman Tun. Hajat hati nak mencari ikan terubuk kerana malam tadi aku bermimpi keluar makan malam dengan seseorang. Dan di dalam majlis itu, ada disediakan ikan terubuk yang sangat sedap hingga aku makan menambah nambah. 

Bak kata Ustaz Ibrahim Muhammad, kalau kita bermimpi yang baik baik, itu tandanya mimpi didatangkan dari Allah. Kita patut mengucapkan syukur Alhamdulillah. Mungkin orang yang di dalam mimpi rasa bersalah kot sehingga belanja aku makan malam dalam mimpi. Hahahaha....

Bila mimpi yang baik samada siang atau malam kita kena melaksanakan 2 perkara. Riwayat Imam Al Bukhari, Nabi bersabda apabila kau melihat mimpi yang disukai, maka mimpi itu dari Allah. Pertama kita kena memuji Tuhan atas mimpi tersebut. Samada kita bermimpi atau orang bermimpi pada kita. Kedua hendaklah menceritakan mimpi tersebut pada orang lain. Zaman dulu Nabi menceritkannya pada isteri dan sahabat. Saya pulak menceritakan pada anda semua follower aku yang sangat aku sayangi. 

Berbalik semula pada dongeng ikan, sesampai di pasar, teringat pulak ikan Lemak atau Llemah atau juga ikan kelapa yang diceritakan oleh rakan saya, Marmah yang dibeli di Terengganu. Beliau memborong kesemua ikan ini yang ada di daerah pusat  jualan ikan tersebut. Saya menawarkan gambar yang dihantar Wik pada tauke ikan dan beliau menyebut nama selembut atau apa pun tak pasti, alasannya tak jelas. Tauke ikan itu pun memberitahu ikan ini sangat sedap, isinya manis dan lembut bila digoreng. 

Saya pun tak tahu apa yang aku beli, aku tunjuk tunjuk sahaja. Melayanglah juga lebih dari seratus. Haa kalau ada yang tak pernah tengok bagaimana rupa ikan Lemak ini, bolehlah tengok di sini. Nanti jangan lupa cari ikan ni. Rasanya kalau dimasak kicap pun sedap juga. 

Ikan Goreng Garam Kunyit Yang Sangat Sedap  Ikan Goreng Garam Kunyit Yang Sangat Sedap dan Cerita Luahan HatiSumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon