Rabu, 23 Mei 2018

Ikan Percik Kelantan Orisinil Yang Sentiasa DirinduiSempena kedatangan bulan Ramadhan tidak berapa usang lagi Ikan Percik Kelantan Asli Yang Sentiasa DirinduiSempena kedatangan bulan Ramadhan tidak berapa usang lagi, terus terang saya merasa sangat excited dan tidak sabar. Dalam bulan Ramadhan, aktiviti dapur saya akan dikurangkan. Makara sebagai persediaan menghadapi Ramadhan, kita kena menciptakan persediaan mental dan menyediakan senarai semak akan apa yang ingin kita capai sepanjang bulan tersebut. Seorang sahabat bertanya Nabi apa doa paling afdhal. Nabi bimbing semoga meminta keampunan dosa dan selamat dunia dan akhirat. Bila Allah ampun dosa kita, kita selamat. Yang Nabi ajar, inilah yang paling baik. 

Jadi di bulan Ramadhan ini, kita sasaran untuk menerima 2 perkara tersebut. Kenapa perlu memohon kedua perkara di atas? Sebabnya kerana dosa kita yang sangat banyak. Dosa dengan ibubapa, dengan suami isteri, anak anak, jiran jiran, sahabat sahabat dan sahabat. Belum lagi dikira dosa dengan Tuhan dari berakal baligh hingga sekarang, niscaya tak tercatat banyaknya. Berapa banyak dosa kita dengan ibubapa yang kita telah buat mereka berkecil hati. Belum lagi dosa peribadi ibarat sombong, riak, hasad dengki yang kadang kadang di luar kawalan kerana syaitan berjalan mengikut darah manusia. Bukan kita plan nak sombong tapi secara tak sedar dah bertelingkah laris yang orang kata kita sombong. Kalau dosa yang pelbagai ini tak diampun, bagaimana nak sanggup selamat dunia akhirat? Bagaimana kita nak hadapi ketika hadapi sakaratul maut. 


Sempena kedatangan bulan Ramadhan tidak berapa usang lagi Ikan Percik Kelantan Asli Yang Sentiasa Dirindui

Kita tak tahu andai Ramadhan ini yaitu yang terakhir. Bagaimana kita menghadapi sakaratul ajal bila dosa belum diampun. Cemas dan takut hadapi ketika sakaratul maut. Sesunguhnya maut itu ada sakarat. Sakarat maksudnya mabuk atau dasyat. Iaitu dalam keadaan fikiran tak fokus, hadapi ketakutan, cemas, keliru dicampur pulak dengan bayangan dosa silam. Kata Nabi, tiada sakit seumpama mati. Belum lagi kisah nak ke kubur. Waktu diusung, bila orang baik akan minta dipercepat kerana nampak kubur sebagai bayangan syurga. Tapi orang jahat akan bertanya, kamu nak bawa saya ke mana ni? Si mati dah tahu kubur nak jadi lubang dari satu lubang api neraka. Semua ketakutan dari sakaratul maut, diusung ke kubur, soal jawab dalam kubur, azab kubur, semuanya ini menyangkut berkenaan dosa. Soalan mungkar Nakir kita tak sanggup jawab. Semuanya lantaran dosa yang banyak. Jika dosa tak settle, kubur kita penuh dengan ular yang  sekali dipatuk azab bertahun usang nya. Kubur menghimpit tubuh bila dosa yang dibawa banyak. 

Kita tak mahu mati nanti bawa dosa. Itu lantaran kita gagahkan diri buat ibadah.  Nak semoga dosa kita diampun, kita kena bersungguh sungguh menerima keampunan terutama di bulan Ramadhan kali ini. Semoga petikan dari video oleh Ustaz Shamsuri ini memberi manafaat pada kita semua. Terlanjur dalam kepingan dosa, saya juga ingin memohon ampun dan maaf pada semua andai ada goresan pena saya yang menyinggung hati tanpa sengaja mahupun secara sengaja. Saya juga menghulurkan salam kemaafan pada anda semua walaupun saya tahu anda tidak berbuat apa apa salah pada saya. Malahan anda semua telah mewarnai dan menceriakan hidup saya selama ini. OK kini kita berkisah kepingan resepi pulak. 


Sempena kedatangan bulan Ramadhan tidak berapa usang lagi Ikan Percik Kelantan Asli Yang Sentiasa Dirindui

Semasa zaman di kampung dulu, saya pernah sekali menyediakan ikan percik ketika kedua ibu bapa bekerja di bendang sawah padi. Kali pertama menyediakannya, jadi asyik bertanya dengan Kak Nik Bidah, sepupu yang tinggal di sebelah rumah akan materi bahan yang digunakan. Tapi saya masih ingat yang percik saya hari itu agak menjadi. Malahan ianya masih kekal dalam ingatan, masih terbayang rupa ikan percik saya yang agak kemerahan kerana banyak memasukkan cili kering. Bahan materi ditumbuk menggunakan lesung kerikil dan ikan dibakar atas dapur kayu. Kami memang memasak memakai dapur kayu ketika itu. Ikan yang dibakar akan dicucuk dengan lidi semoga ikan tidak patah ketika dibakar dengan dikepit di batang buluh yang dibelah. 

Saya merasa sangat bertuah kerana saya merasai kehidupan sebagai anak kampung yang terpaksa membantu ibubapa bekerja di bawah panas matahari yang terik, merasai pengalaman mandi air di telaga, memasak memakai kayu api, malam bercahayakan lampu pelita minyak tanah. Semuanya menguatkan semangat dan jati diri saya. 

Walaupun kini saya hidup dengan bahagia lenang, namun sekali pun saya tidak lupa asal dan kehidupan masa kemudian saya. Apa yang saya perolehi hari ini, yaitu semata mata rahmat dan rezeki yang Tuhan kurniakan. 100% berbeza dengan kehidupan masa dulu saya. Sesungguhnya saya sangat bersyukur kerana berpeluang untuk mengecapi hidup ibarat mana yang saya cita citakan sedari kecil. 

Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Resepi percik hanya memakai materi yang ringkas sahaja. Untuk melihat dengan lebih terperinci apa yang saya tulis dalam entri ini, kenalah singgah di Instagram dan juga youtube Azie kitchen channel untuk melihat video yang saya sediakan...


Sempena kedatangan bulan Ramadhan tidak berapa usang lagi Ikan Percik Kelantan Asli Yang Sentiasa Dirindui

Ikan Percik Original Kelantan 
Oleh:

Bahan bahan:
4 ekor ikan kembung - lumur garam kunyit
1/2 cawan santan pekat - guna 1/2 kotak santan kotak
1/2 keping asam keping
1 sudu besar gula - kena ada rasa manis
1 sudu kecil garam
1 batang serai diketuk - tak letak

Bahan tumbuk:
1/2 sudu besar cili kisar
6-8 ulas bawang merah - kena lebih

2 hiris nipis halia

Cara cara:
Ikan dikelar dan dilumur garam kunyit. Tumbuk bawang dan halia sehingga halus. 

Bakar ikan sehingga masak. Sementara itu, masak santan bersama materi tumbuk, asam keping, garam dan gula sehingga pekat. Setelah pekat, tutup api.Setelah ikan masak, dibalik balikkan. Lumur kuah percik pada ikan dan dibakar lagi. Balikkan dan lumur lagi kuah percik berulang ulang kali. Sedia untuk diangkat.


Sempena kedatangan bulan Ramadhan tidak berapa usang lagi Ikan Percik Kelantan Asli Yang Sentiasa DirinduiSumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon