Jumaat, 25 Mei 2018

Majlis Salam Restu Di Mkic Dan Jjcm Kuala Terengganu
Pemergian kami ke Terengganu kali ini yakni untuk menghadiri majlis Salam Restu dan Solat Hajat Perdana Mara Ketengah International College (MKIC) sempena pelajar menduduki peperiksaan A Level tidak usang lagi. Bukan lah percutian. Kami bermalam di Hotel RTC Bandar Muktafibillah.


Lagi lagi gambar gambar Juita dan mitra kawan sepanjang majlis berlansung. Memang sangat sayu dan sebak melihat pelajar bersalaman memohon restu para pensyarah dan ibubapa. Setelah hampir 2 tahun bersama, boleh dilihat keakraban sesama pelajar. Semoga mereka semua berjaya dalam peperiksaan yang akan ditempuhi dalam beberapa hari lagi.


Selepas majlis, kami ke KT kerana Juita dan Aween hendak makan ikan celup tepung ICT yang bukan sahaja harga sangat murah tetapi sedap. Sesampai di KT aku mengajak Hubby singgah di Noor Arfa Batik. Sejak melihat Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin memakai baju kurung batik, hati dah terjatuh cinta. Walaupun aku orang Kelantan tapi aku tidak ada banyak baju batik. Kalau ada pun, batik yang dibeli di sini. Ada 2 pasang di beli Batik Hazel sewaktu balik ke Kelantan. 
Selepas final membeli beberapa pasang batik, kami terus ke Pantai Batu Buruk kerana berjumpa dengan Sekretari Dato Wan Nazari yang telah membeli nasi dagang untuk kami. Kami membawa nasi dagang untuk dimakan di Pantai Teluk Ketapang sambil makan ikan celup tepung. Kot selepas makan nasi dagang, dah kekenyangan. Sedangkan hajat ke sini lantaran nak makan ikan celup tepung. 
Sebelah malam kami ke rumah Dato Wan sebelum kami keluar makan di Hotel Primula Beach. Memang sedap lempeng kelapa yang dicicah dengan kari dan juga kelapa parut. Lama juga kami bersembang sembang di sana. Balik bilik dah kepenatan, selepas solat, membaca surah Al Mulk, terus tertidur hingga pagi. 


Pagi pagi lagi Dato Wan tiba ke hotel untuk membawa kami bersarapan di Nasi Lemak Kimia. Hahaha lantaran apa nasi lemak kimia? Haa jawabnya lantaran dekat dengan Jabatan Kimia. Memang lauknya banyak pilihan. Semua bukan sahaja nampak sedap tetapi memang sedap. Saya menentukan lauk ikan Aya, sambal paru dan sambal telur burung puyuh. Yang paling win, yakni sambal ikan Aya atau ikan Tongkol yang hanya ada di Terengganu. Ikan Aya rebus dimasuk ke dalam sambal. Memang terbaik, siap minta tambah lauk lagi. Boleh klik resepi di SINI.   

Balik ke hotel, aku mengajak singgah di Batik Bonda pula, sanggup beli sepasang batik yang warna lembut ala ala warna baju Tengku Permaisuri. Saya ni jika dah minat seseorang, semua fesyen pakaian yang digayakan pun akan jadi ikutan. 

Selepas check out, kami singgah sekali lagi makan ikan celup tepung. Singgah juga beli keropok lekor untuk dibawa balik. Kemudian terus bergerak ke MKIC. Tak boleh usang lama kerana Juita sedang dalam study leave. Bak pesan Puan Pengetua MKIC, Tengku Zaharah, ini ahad study leave tapi bukan ahad leave the study. Peperiksaan kali ini sangat penting untuk masa depan Juita. Semoga Juita dan semua anak anak yang menduduki peperiksaan A Level dipermudahkan untuk menjawab semua soalan dan agar mereka lulus dengan cemerlang. Aamiin. Tolong Aamiinkan ya. Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon